2024. július 17., szerda

A vidám lemez az élen

Lajkó Félix: Ezen a lemezen csak citerán játszom

Lajkó Félix első citerás lemezét, a Fonó gondozásában megjelent Mező című albumot a szakemberek szavazatai alapján a nemzetközi világzenei toplista élére választották. Havonta egyszer választják ki a legfrissebb világzenei lemezek közül az első tízet a World Music Charts Europe 24 különböző európai országból származó világzenei szakemberei. 2013 augusztusától a listát Lajkó Félix Mező című lemeze vezeti.

– Ezen a lemezen csak citerán játszom, ez az első, stúdióban készült citerás lemez. Idevalósi zenészek kísérnek, a Kurina fivérek, Mihály és Ferenc cimbalmon és bőgőn, valamint Brasnyó Antal brácsán. Hogy milyen hangulatú a lemez? Vidám, élénk. Többen azt mondják, hogy hallgatható – mondta el nekünk Lajkó Félix. – Az, hogy ez citerás lemez legyen, nem én találtam ki, ez egy felkérés volt. A Fonó adta ki a lemezt, az ő felkérésükre született.

Hogy mi lesz a hozadéka ennek a szép sikernek, még pontosan nem tudni, de ahogy Félix is elmondta, várhatóan több koncertje lehet és a lemezeladást is segítheti egy ilyen eredmény.

– Majd kiderül, hogy ez valóban így lesz-e. Örülök és kíváncsian várom a fejleményeket – hallottuk a zenésztől.

Ahogy a lemezborítón olvasható, Félix első citeráját 1983-ban kapta, első citerás lemeze pedig 2013-ban készítette el. Lajkó Félix ennyi ideje használja azt a citerát, amelyet akkoriban édesapjától kapott. Egyedülálló kapcsolatuk lenyomata ez az album, amelyben a zenész új távlatokat, mélységeket, síkokat nyit meg, újat mutat és talán ismételhetetlent is egy hangszer értelmezésében, kihasználásában.

A WMCE világzenei toplistájának első helyén évtizedek óta nem szerepelt magyar lemez. Legutóbb a 90-es években Sebestyén Márta egy felvétele kapott ilyen elismerést.

(fotó: partybook.hu)