2024. július 17., szerda

Ez a hétvége a go mestereié

Pénteken délelőtt az ünnepélyes megnyitóval kezdetét vette Palicson az ifjúsági go-Európa-bajnokság, amelyre a kontinens minden szegletéből több mint 250 vendég – versenyzők, edzők, kísérők – érkezett Szabadkára és közelében fekvő üdülőtelepülésre.

Az eseményen részt vesz a Szerbia Go Szövetség elnöke, Mijodrag Stanković is, aki megköszönte Szabadkának és a helyi sportszövetségnek az Eb megrendezésében nyújtott segítséget, illetve kifejtette, hogy a szerbiai gónak jó a megítélése Európában, a válogatott állandó tagja az ún. első ligának. A tisztségviselő ismertette a játék eredetét és szabályait is – a források szerint a gót 3-4 ezer éve találták ki Kínában, azóta is ugyanazon szabályok szerint játsszák, a köveknek nevezett bábukat a 19-19 függőleges és vízszintes vonal érintkezési pontjaira helyezik.

A szervezésből szintén szerepet vállaló helyi Spartacus Go Klub 1974-ben kezdte meg működését, legnagyobb sikere az 1977-ben elhódított országos bajnoki 3. helyezés volt – később a klub szétesett, de tavaly év végén újra megalakult. Az edzéseket Kizúr István Általános Iskolában tartják, ahová minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Az Eb zárórendezvénye vasárnap 18 órakor az ünnepélyes eredményhirdetés lesz, addig rengeteg partit élvezhetnek végig az érdeklődők, illetve tapasztalt profik kommentárjait és értékeléseit is végighallgatják.