2024. július 17., szerda

Az aranyéremért 45 ezer euró jár

Az állam péntekig folyósítja a dobogós helyen végzett olimpikonok jutalmát

A szerb kormány tegnapi ülésén döntés született a riói nyári olimpián érmet nyert sportolóknak történő pénzjutalmak kifizetéséről. Összesen 62 személy részesül pénzjutalomban: 54 sportoló és 8 edző kap jutalmat az olimpiai éremért az országtól. Mint azt Aleksandar Vučić kormányfő hétfő esti sajtótájékoztatóján bejelentette, a jutalmak kifizetésére legkésőbb augusztus 26-áig, péntekig, sor kerül.

A kormánydöntés alapján minden sportoló, aki éremmel tért haza a riói olimpiáról, attól függetlenül, hogy egyéni vagy csapatsportban diadalmaskodott, jutalomban részesül. Az aranyéremért az egyéni sportolók 45 ezer eurót kapnak, a csapatsportban megszerzett aranyérem pedig fejenként 40 ezer eurót ér. Az ezüstérmet az egyéni sportban 40 ezer euróval, a kollektív sportban pedig 35 ezer euróval jutalmazza az állam, a bronzért az egyéni sportolók 35 ezer, csoportok tagjai pedig 30 ezer euróban részesülnek.

Ez az összeg az egyéni sportolók esetében 10 ezer euróval, a kollektív sportok esetében pedig 5 ezer euróval több, mint a korábbi években.

– Felelősségem, hogy elmondjam a polgároknak, Szerbia mennyi pénz fektetett a sportba – mondta Aleksandar Vučić minapi sajtótájékoztatóján, beszámolva az állami költségvetés sportra fordított részéről. – Amióta kormányfő vagyok, az élsportolók számára rekordidőn, hét napon belül kifizettünk minden jutalmat. Ez pedig az állami pénzügyek jó állásának köszönhető. A vízilabda-válogatott tagjai korábban az érmekért járó jutalmukra másfél évet is vártak. A riói olimpiai érmesek a procedurális eljárások után már pénteken kézbe vehetik a jutalmukat. Számításaink szerint megközelítőleg 3 millió eurót osztunk így ki – emelte ki.

Elmondta, a szakági sportszövetségeknek már átutalták az összeget, hiszen olyan rendszert állított fel a kormány, amely szerint nem áprilisban vagy májusban kapják meg az évi támogatást – mint ahogy az korábbi gyakorlat volt, komoly fejtörést okozva a pénzügyi elszámolásokban –, hanem már az év elején, januárban. Kiemelte, a sportbizottságok rendelkezésére álló eszközök is az állami költségvetésből származnak.

Rámutatott, 2000 óta 201 érmet gyűjtöttek be a szerbiai sportolók az Európa-, illetve világbajnokságokon, ebből az utóbbi két évben 84-et. A kormányfő szavai szerint ez annak köszönhető, hogy törvényeken keresztül, rendszerbeli megoldásokkal, illetve a sportinfrastruktúrába való befektetéssel jobb körülményeket teremtett az állam az élsportolók számára.

– Az elmúlt időszakban az Eb-n vagy vb-n szerzett 42 éremért 62 sportolót és 28 edzőt jutalmaztunk meg. Az atlétikaszövetségnek 48 millió dinárt fizettünk ki még az olimpia előtt. A kosárlabdában szerzett (férfi és női) érmekért 70 millió dinárt utaltunk át, a röplabdában szerzett két éremért 35 millió dinárt. A birkózásban szerzett két érmet 19 millió dinárral jutalmaztuk, a taekwondo 8 érmét 32 millió dinárral, a vízilabdázók 3 érméért 119 millió dinárt fizettünk, a kajak-kenu 14 érméért pedig 82 millió dinárt. Vagyis összesen 407 millió dinárral támogattuk az érmeket szerzett szakági sportszövetségeket. Az olimpiai játékokra pedig megközelítőleg 3 millió euró jutalmat fizetünk ki – részletezte a kormányfő, majd folytatta: – A Szerbiai Olimpiai Bizottságon keresztül 947 millió dinárt különítettünk el az állami költségvetésből, vagyis megközelítőleg 8-9 millió eurót biztosított az olimpiai bizottság számára, és további juttatásokat különítettünk el az olimpiára való felkészülésre – mondta.

Részletezve a sportra fordított beruházásokat, kiemelte, az ország az atlétikára jelentős pénzösszegeket költött, csak az atlétikai pályák 484 millió dinárba kerültek. A Novi Pazar-i stadion kiépítése az első fázisában van. Erre eddig 59 millió dinárt költöttek.

– Két-három évvel ezelőtt csak három stadion rendelkezett tartan bevonatú futópályával, ma viszont Szerbia a legjobb futópályákkal büszkélkedhet a nyugat-balkáni régióban – mondta.

Majd hozzátette, nemcsak az érmeket jutalmazza az ország, illetve a sportinfrastruktúrába ruház be, hanem az állam az olimpiai aranyérmet nyert sportolóknak a 40. életévük után nemzeti nyugdíjat ad, ami jelenleg 166 ezer dinár havonta.

A kormányfő elmondta, újabb beruházásokkal szeretnék ösztönözni a sportolókat a további munkára, hogy a 2020-ban Tokióban sorra kerülő olimpiáról legalább 15 éremmel térjenek haza.