2024. október 6., vasárnap
KAJAK-KENU

Holperték döntősek

A csütörtöki kilenc után pénteken újabb hat magyar hajó harcolta ki a döntőbe jutást a németországi Duisburgban zajló kajak-kenu világbajnokságon. A szerbiai válogatott tagjai közül a csütörtöki három döntőshöz pénteken egy csatlakozott: a Milenko Zorić, Holpert Ervin, Aleksandar Aleksić, Dejan Terzić kajaknégyes 1000 méteren a középfutamban harmadikként kvalifikálta magát a vasárnap 15.50-kor kezdődő döntőbe.

A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Fazekas Krisztina, Vad Ninetta alkotta magyar női kajak négyes az előfutamban aratott győzelmének köszönhetően jutott a vasárnap 15.40-kor kezdődő döntőbe (Fotó: Kovács Tamás/MTI)

A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Fazekas Krisztina, Vad Ninetta alkotta magyar női kajak négyes az előfutamban aratott győzelmének köszönhetően jutott a vasárnap 15.40-kor kezdődő döntőbe (Fotó: Kovács Tamás/MTI)

Péntek délelőtt a hat érdekelt magyar egység közül háromnak volt lehetősége arra, hogy egy győzelemmel egyből a fináléba lépjen, s mindhárom ki is használta ezt az esélyt. Az 1000 méteren már döntős Vasbányai, Mike kenupáros a rövidebb távon is remek teljesítményt nyújtott, s magabiztosan nyerte futamát. Az 500 méteres női kajaknégyes (Szabó, Kozák, Fazekas-Zur, Vad) – amely olimpiai és világbajnoki címvédő, sőt, 2009 óta minden vb-t megnyert – szintén fölényes futamgyőzelemmel mutatkozott be. Az 1000 méteres férfi kajaknégyes (Kammerer, Tóth, Kulifai, Pauman), a tavalyi olimpia ezüst- és az idei Eb bronzérmese ugyancsak egy remek győzelemmel – a szerbiai négyest megelőzve – tette le a névjegyét. – Körülbelül így terveztük, jól mentünk. Amióta egy csapat vagyunk, még soha nem kellett középfutamoznunk, örülünk, hogy ez a sorozat most sem szakadt meg – mondta Kammerer. Délután 500 méteren a kajakos Dombvári Bence és a kenus Nagy Péter is futamgyőzelemmel harcolta ki a döntőt, a Sík, Boros kajakkettes pedig második helyezésének köszönhetően lett finalista. Az összes pénteki szám éremcsatáit vasárnap rendezik a vb-n.

A hétvégi program, szombat: 200 m-es középfutamok (10 óra és 13 óra), 500 és 1000 m-es döntők (15.25). Vasárnap: 5000 m-es döntők (9 óra), 200 m-es döntők (11 óra), 500 és 1000 m-es döntők (14.30), váltó döntők (17 óra).