2024. október 6., vasárnap
KAJAK-KENU,

Késés után jóváhagyott, majd felülbírált óvás

A duisburgi világbajnokság első napjának főszereplője Ružičić-Benedek Dalma volt, pedig a magyar színekben hét világbajnoki címet begyűjtő kajakos, aki tavaly szeptember óta a szerbiai válogatott tagja, sem a K-1 500 méter előfutamában, sem a középfutamban nem indult el. Ružičić-Benedek egy banális hiba miatt lekéste az előfutamát, mivel öt percet késett az órája.

Kilencszáz méterre a rajttól melegítettem, s amikor visszafordultam, döbbenten láttam, hogy a többieket már szólítják. Igyekeztem én is még felevezni, de elkéstem – mondta a parton könnyeivel küszködve a 31 éves kajakos az MTI-nek. Mivel a futamot előbb indították két perccel, a szerb vezetők megpróbálták elérni a versenybíróságnál, hogy a kajakos mégis indulhasson a középfutamban. A versenybizottság helyt adott az óvásnak, így a júniusi Eb-n 500 és 1000 méteren is aranyérmes Ružičić-Benedek a 10-es pályán indulhatott volna. Azonban csak volna, mert a sportoló neve lekerült a szám első középfutamának rajtlistájáról, ezzel kapcsolatban Vaskuti István, a nemzetközi szövetség magyar alelnöke elmondta: a brazil szövetség óvást nyújtott be, mivel Benedek nem teljesítette az előfutamot, a versenybíróság felett álló zsűri pedig – amelynek maga Vaskuti az elnöke – helyt adott a dél-amerikaiak tiltakozásának. A sportdiplomata elárulta: jelezte három döntéshozó kollégájának, hogy mivel az érintett sportoló korábban Magyarországot képviselte, ő nem szeretne állást foglalni, viszont elfogadja és jóváhagyja a többiek határozatát. A mostani döntés ellen már nem lehet fellebbezni.

Csütörtök délelőtt a magyar válogatott tagjai közül a Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenus, valamint a Szabó Gabriella, Fazekas-Zur Krisztina kajakos duó 1000 méteren az első, a szerbiai kettős, Nagy Antónia és Bedőcs Krisztina pedig a második helyen jutott a döntőbe.

Délután K-1 1000 méteren Medveczky Erika az első, Milica Starović pedig a harmadik helyen harcolta ki a szombati döntőt, K-2 500 méteren pedig a Kovács Katalin, Dusev-Janić Nataša és a szerbiai Nikolina és Olivera Moldovan kettős is az A döntőben indulhat, csakúgy mint az olimpiai bajnok Kozák Danuta (K-1 500 m) és Vajda Attila (C-1 1000 m), akik elsők lettek a középdöntős futamban. A Korisánszky Dávid, Korisánszky Péter, Vass András, Varga Dávid kenu négyes 1000 méteren első helyen, a Dombi Rudolf, Kökény Roland duó (K-2 1000 m) harmadikként, Dombvári Bence (K-1 1000 m) pedig másodikként jutott a szombati döntőbe.

A mai program: 500 és 1000 m-es előfutamok (9 óra), 500 és 1000 m-es középfutamok (14.15),
200 m-es előfutamok (16.30).