2024. október 5., szombat

A nőnapon is a férfiakról beszéltek

Csütörtökön az Európa-bajnok Szerbia a világbajnok Magyarországgal méri össze erejét

Hogy erősítsük egy kicsit az előítéleteket: olasz kiabálás fogadott bennünket a margitszigeti Hajós Alfréd uszoda sajtólelátóján. Úgyhogy nyugodtan lehet mondani, hangosak, kiabálósak az olaszok, de nem véletlenül, hiszen női válogatottjuk nagyon fölényesen, 11:3-ra győzte le Franciaországot a budapesti vízilabda Európa-bajnokság szerdai játéknapján.

A sajtóközpontban 38 üres szék fogadott, de ennek is megvan a magyarázata: ez volt az első olyan nap a budapesti Eb-n, amelyen a férfiak nem szálltak medencébe, csak női mérkőzéseket rendeztek. És a 38 üres szék is azt bizonyította: a közvéleményt sokkal, de sokkal jobban foglalkoztatja a férfi vízilabda, mint a női. Persze a helyzet kicsit változott délutánra, hiszen ahogy közeledett a 17.30, a magyar és a holland válogatott mérkőzésének kezdési időpontja, az újságírók száma is megkétszereződött.

Annak ellenére, hogy nem volt férfimérkőzés, vagyis nőnap volt az Eb-n, a sajtóközpontban (is) a Szerbia–Magyarország férfi rangadó volt a fő téma. A szerb újságírók egy csoportja biztos abban, hogy a magyar válogatott majd a hazai pálya miatt egy kis játékvezetői hátszélet kap majd. De nemcsak ők, hanem Filip Filipović is így gondolja, aki szerint az első fordulóban a spanyoloknak lett volna esélyük visszakapaszkodni a meccsbe, de a bírók nem engedték, hogy ez megtörténjen.

Mivel kedden Spanyolország a horvátok elleni döntetlennel felkapaszkodott az utolsó vonatra, hogy megszerezze a csoport harmadik helyét, a csütörtöki szerb–magyar találkozó győztese nagy valószínűséggel csoportelső lesz, és egyből bejut a négy közé. A fogadóirodák Szerbiát tartják a legesélyesebbnek az Eb megnyerésére, a szakértők pedig a szerb válogatott mellett a magyart várják a döntőbe. Még a magyar csapat játékosai is hangoztatták, hogy Szerbia az esélyes, azonban Živko Gocić szerint ez csak egy megtévesztő hadművelet része:

- Nagyon dicsérnek bennünket, de ez azt a célt szolgálja, hogy átdobják a labdát a mi udvarunkba. De ne felejtsük el, hogy ők a világbajnokok. Egy kiváló környezetben sorra kerülő harcias mérkőzésre számítok. A több ezer szurkoló biztosan sokat jelent majd a házigazdának, a mi feladatunk pedig, hogy nyugodtak maradjunk és már az első perctől fejben ott legyünk a találkozón – mondta Gocić a waterpoloserbia.org honlapnak, s hozzátette, hogy nem ettől a találkozótól függ a végeredmény. Szép lenne, ha csoportelsőként végeznénk, de ha ez nem sikerül, akkor sincs világvége – nyilatkozta Gocić, akit a magyar közvélemény nagyon tisztel és becsül, nemcsak a szerb válogatottal szerzett érmek, hanem a Szolnok színeiben nyújtott remek teljesítménye miatt is.

Decker Ádám, a magyar válogatott játékosa szerint ahhoz, hogy Magyarország legyőzze Szerbiát, nem elég fizikálisan száz százalékot nyújtani, hanem a taktikai hibákat minimálisra kell csökkenteniük.

- Feltérképeztük már őket, évek óta ismerjük egymást, ráadásul ők szinte egy csapattal játszottak az elmúlt időszakban. Tudjuk, mit kell ellenük játszani: egy hihetetlenül erős fizikai megterhelés mellett kell a taktikai feladatainkat 110 százalékkal megoldani. Abszolút van esélyünk, a dubaji meccs után szerintem még el is bízhatják magukat – mondta a waterpolo.hu-nak Decker.

Stefan Mitrovićot a magyar bajnokság legjobb játékosának választották: szerinte a teher a magyar játékosokon van, mivel ők játszanak saját közönség előtt, a szurkolók elvárásai is nagyok, s nem mellékesen, tavaly megnyerték a világbajnokságot.

- A nézők nem agresszívek, úgyhogy az ő jelenlétük nem lesz kihatással a játékra. Dubajban a világkupán legyőztük őket, de akkor ők és mi is a felkészülés fázisában voltunk, így annak az eredménynek semmi jelentősége nincs. A mérkőzés elején biztosan nagy nyomásnak leszünk kitéve, azt kell átvészelni. A nagy lövőiket meg kell állítani, ez lehet a siker kulcsa.

Slobodan Nikić remekül kezdte a tornát, hét gólt lőtt, amivel a góllövőlista második helyén áll:

- A magyar válogatott az egyéni megmozdulásokban bízik, mi a védelmünkben. Nagyon fontos lesz a bíráskodás: nem tudni, hogy a játékvezetők engedik-e majd a durva játékot, vagy pedig mindent lefújnak. A torna még csak most kezdődött, mindkét válogatott a vége felé lesz majd csúcsformában.

Szerbia és Magyarország eddig 17-szer találkozott: sokáig szerbfóbiáról beszéltek a magyar lapok, amit egyesek túlzónak találtak, azonban volt benne valami, hiszen Szerbia 12-szer nyert, Magyarország 4-szer, és egy találkozó döntetlennel ért véget.

A csütörtöki találkozóra belépőt már nem lehet venni, de akinek szerencséje van, az talán még hozzájuthat néhányhoz: az európai szövetség az előírásoknak megfelelően kötelezte a szervezőbizottságot, hogy minden mérkőzésre egy bizonyos számú jegyet biztosítson a nemzetközi szervezetek, illetve a csapatok képviselőinek. Amikor nyilvánvalóvá válik, hogy ezekre esetleg nincs igény, a jegyeket felszabadítják, s megvásárolhatók a Hajós Alfréd Uszoda előtt felállított jegykonténernél. Az oldal megkérte azokat a jegytulajdonosokat, akik nem tudnak eljönni a találkozóra, jelezzék ezt a waterpolo.hu facebookos oldalán, hogy ne legyenek üres helyek a lelátón.