2024. október 5., szombat
VÍZILABDA-EB - BUDAPEST

Kétgólos előnyből egygólos vereség

Míg a csütörtöki és a szombati slágermeccsekre nem lehet jegyet kapni a Budapesten zajló vízilabda Európa-bajnokságon, addig a női találkozókon, még akkor is, amikor a magyar válogatott játszik, a két mobillelátó bizony nagyon foghíjas. Pedig a nők is apait-anyait beleadva igyekeznek megszerezni a győzelmet. A hangulat itt is kiváló, vannak szép megoldások, parádés kapusbravúrok, hajszálpontos indítások, és a kiállítások, reklamálások sem hiányoznak a női találkozókról.

Mindezeket figyelembe véve egyáltalán nem bánhatták meg azok a nézők, akik kilátogattak a Margitszigetre, s a helyszínen tekintették meg a Hollandia–Magyarország mérkőzést, amelyen az első és a második negyedben is hat-hat gól született. Összesen tizenkettő, de egyik csapat sem tudott előnyre szert tenni, így 6:6-os döntetlennel mentek a csapatok félidőre. A négyszeres Európa-bajnok (1985., 1987., 1989., 1993.) hollandok jól védekeztek, támadásban pedig szépen járatták a labdát, így nem volt meglepő, hogy Merész András kiválasztottjai nem tudtak előnyre szert tenni. A harmadik negyed azonban két magyar góllal kezdődött, s ez meg is hozta a közönség hangját, meg a bírókét is, hogy támadószabálytalanság után Magyarország a háromgólos előnyért támadhasson. Ez azonban még emberelőnyből sem jött össze, helyette jött két holland találat, amelyik közül az elsőt csak a bírók látták és adták meg, mivel a labda nem ment át teljes terjedelmével a gólvonalon. A magyarok ötméteres góljára is érkezett holland válasz, s csakúgy, mint az első és a második negyed utolsó másodpercében, a hollandok ezúttal is gólt lőttek, így az utolsó negyedet egygólos előnnyel kezdték. Ha a csapat egyszer gólt kap az utolsó pillanatokban, már az is nagyon bosszantó, nem beszélve arról, ha ez egy meccsen háromszor fordul elő. Az utolsó játékrész holland góllal kezdődött (11:9), s a magyar támadások sorozatosan a blokkban akadtak el. Másfél perccel a vége előtt Keszthelyi Rita pontos emelésével egy gólra csökkent a hollandok előnye, s ettől kezdve már a szurkolók többsége állva buzdította a vendéglátó válogatottat. Hiába, mert 27 másodperccel a vége előtt a hollandok egy végsőkig kijátszott akciót góllal fejeztek be, s habár Kisteleki Dóra lövése még becsúszott a találkozón 10 védést bemutató Willemsz hóna alatt, másra már nem volt idő, így Hollandia 12:11-re nyert Magyarország ellen.

Antal Dóra, a magyar válogatott játékosa a mérkőzés után a kapott gólok számára hívta fel a figyelmet: – Sok a 12 gól, ennyit nem szabad kapnunk, úgyhogy ezen változtatni kell, s megnézni, miért lett ennyi. Elég sok gólt szerencsétlenül kaptunk. Biztos, hogy védekezésben és támadásban is javulnunk kell. Ez a meccs már elment, ezen nem kell rágódnunk, a hibákat ki kell elemezni, s készülni a következő ellenfélre.

– Tizenkét kapott góllal nem lehet mérkőzést nyerni a jobb csapatok ellen, magunknak tettük nehézzé ezt a találkozót, ezzel pedig a további utunkat is – nyilatkozta Merész András szövetségi kapitány a lefújást követően az M1 csatornán. A szakember hozzátette: nekik elsősorban a keresztbejátszásra kell majd készülniük, de most a legfontosabb a görögök elleni pénteki mérkőzés. – Kicsit össze kell majd kaparni a társaságot, igyekszünk ezt úgy megoldani, hogy minél hamarabb túllendüljünk ezen a mai vereségen – mondta a kapitány.

Eredmények, nők, 1. forduló, A csoport:
Hollandia–Magyarország 12:11 (3:3, 3:3, 4:3, 2:2)

A magyar góldobók: Keszthelyi 3, Szücs, Kisteleki H., Kisteleki D. 2-2, Antal, Tóth 1-1

Görögország–Nagy-Britannia 9:7 (2:1, 2:3, 2:2, 3:1)

B csoport: Olaszország-Franciaország 14:4 (3:1, 4:1, 1:0, 6:2)
Oroszország-Spanyolország 10:9 (2:2, 2:3, 3:2, 3:2)

Ajánljuk a 26-os buszt

A Hajós Alfréd Uszoda a 4-es és 6-os villamossal, valamint a 26-os busszal, amelynek a végállomása a Nyugati pályaudvar, közelíthető meg: ez utóbbi egészen a bejáratig visz, s nyugodt szívvel ajánljuk a nézőknek, ugyanis a szervezők sűrűbben indítják, így kényelmesen lehet utazni, míg a villamosok - különösen a találkozók előtt és után - igencsak zsúfoltak.