2024. október 5., szombat

A vendéglátó legyőzte a címvédőt

Szerbia–Magyarország 6:8 – Savić: A játék minden elemében jobb volt a magyar válogatott

Extázisban védő Decker, kiváló magyar védelem, tanácstalan szerb játékosok, kétgólos magyar győzelem: így jellemezhető a Budapesten zajló vízilabda Európa-bajnokság legnagyobb rangadója. Magyarországnak a győzelem minden bizonnyal csoportelsőséget ér, míg Szerbia fejben már a Horvátország elleni, szombati mérkőzésre figyel.

A férfi Európa-bajnokságokon szerzett érmek számát tekintve a két legsikeresebb ország mérte össze erejét csütörtökön este a budapesti Hajós Alfréd Uszodában: Magyarország, a kontinensbajnokság házigazdája 12 arany-, 5 ezüst- és 5 bronzérmet gyűjtött az évek során, míg Szerbia – beleszámítva a jugoszláv és a szerb-montenegrói medálokat is – 5 arany-, 9 ezüst- és 5 bronzérmet szerzett. Szerbia az előző hat Európa-bajnokságon négyszer állhatott fel a dobogó legfelső fokára, egyszer második, egyszer pedig harmadik lett. Magyarország ötször állhatott dobogóra, de aranyérmet nem sikerült nyernie: négyszer második, egyszer harmadik helyen zárta a tornát. A 2001-es Eb óta Szerbia és Magyarország hatszor találkozott: a mérleg 5:1 a kontinensbajnokságon címvédőként szereplő Szerbiának. 2001-ben 8:5-re, 2003-ban 7:6-ra, 2006-ban 9:8-ra, 2008-ban 8:7-re. 2010-ben a csoportküzdelmek során Magyarország győzött 9:6-ra, de a bronzmérkőzésen Szerbia egy 10:8-as győzelemmel visszavágott a vereségért. A két válogatott utoljára a világliga döntőjében találkozott, s akkor Szerbia 9:2-es vezetés után kicsit kiengedett, s 10:6-os győzelmet jegyzett.

A hangulatra nem lehetett panasz, függetlenül, hogy az egyik mobillelátó igencsak foghíjas volt: Szerbiát egy kis csoport nagy zászlóval képviselte, beékelve a magyar szurkolótábor közé.

A találkozó egy-egy kihagyott emberelőnyös helyzettel indult, majd egy horvát kapufa és egy rossz magyar bejátszás következett. Az első negyedben a két kapus, Gojko Pijetlović és Decker Attila voltak a főszereplők, mivel mindketten rengeteg lövést hárítottak. Negyvenöt másodperccel a negyed vége előtt Varga Dénes törte meg a gólcsendet, miután Vámos Márton pontos passzát váltotta gólra. Emberelőny után Magyarország lemásolta az előző akciót, azzal, hogy ezúttal Varga Dániel adta a labdát Decker Ádámnak, aki közelről nem hibázott, így az első negyed 2:0-s magyar vezetéssel végződött. Decker és Pijetlović is 4-4 lövést hárított, azzal, hogy az utóbbi kétszer tehetetlen volt. A második negyed szerb ötméteressel kezdődött, amit Filip Filipović magabiztosan értékesített. Miloš Ćuk kiállításakor Gór Nagy Miklós ismét kétgólos növelte az előnyt (3:1). Tóth Márton kiküldését Szerbia nem tudta góllal befejezni, majd Hárai Balázs és Andrija Prlainović összeakaszkodását unták meg a bírók, s mindkettőnek piros lapot mutatott fel az olasz játékvezető, úgyhogy számukra sokkal korábban véget ért a mérkőzés, mint gondolták volna. A döntést látva Dejan Savić, a szerb válogatott szövetségi kapitánya mosolygott egyet, majd a két tenyerét előbb összecsapta, majd széttárta, ezzel is jelezve, hogy ez már tényleg vicc.

Stefan Mitrović emberelőnyös góljával Szerbia ismét lefaragott egyet a kétgólos előnyből, de egyenlíteni már nem sikerült, mert Gór Nagy kiállítása során a blokk jól működött. 75 másodperccel a vége előtt Varga Dénes egyéni akcióba kezdett, áthámozta magát a védőjén, s védhetetlenül lőtte ki a hosszú felső sarkot. A következő akcióban egy emberelőnyt Mitrović második találatát szerezve váltott gólra (4:3). Slobodan Nikić kiállításakor a szerb kapus hatalmas bravúrt mutatott be, de a labda Madaras Norberthez került, aki bombagóllal állította vissza a kétgólos magyar előnyt (5:3).

A harmadik negyed Živko Gocić góljával kezdődött, amire Vámos azonnal válaszolt (6:4). A magyar válogatott emberelőnyben támadhatott a háromgólos különbségért, azonban a szerb blokk a helyén volt. Egy perccel később azonban Madaras kapásból vágta a labdát a kapuba (7:4), a szerb próbálkozáskor pedig a kapufán csattant a labda. A következő szerb emberelőnyös helyzetet Decker óriási bravúrral a kapufára ütötte, a labda pedig a magyar csapaté lett. Gyors magyar labdavesztés után Mitrović kezéből csúszott ki a labda. 74 másodperccel a negyed vége előtt Szerbia emberelőnybe került, s Savić azonnal időt kért. Nem csoda, hiszen csapata helyzetkihasználása katasztrofális volt: mindössze négy gól a húsz lövésből. De ez sem segített, újabb blokk következett, s a labda a magyar kapu fölött hagyta el a játékteret. Két másodperccel a negyed vége előtt Filipović használta ki az emberfórt, így a negyedik negyed 7:5-ös magyar vezetéssel kezdődött.

Negyedszer is a magyar csapat hozta el a labdát, ami után Szívós lövéséből nem született gól. A szerb találatot a játékvezető nem adta meg, mert már előbb sípolt, hogy Varga Dénesnek el kell hagynia a játékteret, de a magyar kapus ismét a helyzet magaslatán állt, újabb két védésével maradt a 7:5, majd ismét Decker volt a főszereplő, aki Ćuk lövését is hárította. A magyar emberelőny során Vámos először a kapufát találta el, de a labdát visszaszerezte a vendéglátó válogatott, s Vámos másodszorra nem hibázott, a rövid sarokba bombázott (8:5). Pergőtűz alá vette a magyar kaput a szerb válogatott, amelynek végén Ćuk szépített (8:6). Két és fél perccel a vége előtt Nikola Rađent küldték ki a bírók, az emberelőnyből azonban nem született gól, a másik oldalon pedig menetrendszerűen jött a Decker-védés, s ugyanez történt Varga Dénes kiállításakor is.  A végéig nem történt változás, így Magyarország 2010 után Európa-bajnokságon tudta legyőzni megint a szerb válogatottat.

Dejan Savić, a szerb válogatott szövetségi kapitánya: - Teljesen megérdemelt a magyar győzelem, a játék minden elemében felülmúltak minket. Vétettünk néhány katasztrofális hibát, amelyek a felkészülés során már nem fordultak elő, de most visszatértek. Nem kell most a fejünket lógatni, megyünk tovább. Ilyenkor azt szokták mondani, jobb a csoportmérkőzések során veszíteni, mint a kieséses szakaszban, azonban a vereségnek sosem örül az ember. A magyarok védekezése nem lepett meg bennünket, inkább az volt a gond, hogy egyes helyzetekben rossz megoldást választottunk. A horvátok elleni mérkőzés egy nagy csata lesz, hiszen mivel nekünk már van egy vereségünk, így arra kell figyelnünk, hogy a csoportban minél előkelőbb helyen végezzünk.

Benedek Tibor, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: - Ez egy nagy mérföldkő az egész magyar vízilabda életében, bármi is lesz az eredmény ezen az Európa-bajnokságon, azt hiszem, ma letette a névjegyét ez a csapat. Ezzel a sikerrel, el lehet felejteni, amiről az elmúlt tíz évben beszéltünk a szerbekkel kapcsolatban.

Madaras Norbert: - Jól kezdtük a találkozó, ami nagyon fontos volt, mivel a kétgólos előny minket megnyugtatott, ők pedig elkezdtek idegeskedni, elbizonytalanodtak.

Vámos Márton: - Most majd egy kicsit meg kell nyugodnunk, mert mindenki magas hőfokon pörög még. Pénteken már a németek elleni találkozóra kell figyelnünk, mert azt is meg kell nyerni a csoportelsőséghez.

Filip Filipović: - Ennyi kihagyott helyzettel nem lehet mérkőzést nyerni. Félhelyzeteket alakítottunk ki, aztán ezek végén lőttünk, kapkodtunk. Ez egy sportpofon, amelyet nem kell tragédiaként felfogni. Nem tudtuk megismételni a dubaji játékunkat, ezúttal esélyünk sem volt arra, hogy már az első két negyed után megnyerjük a találkozót. Nem marad más hátra, minthogy összeszedjük magunkat, s a legjobb tudásunkat nyújtva lejátsszuk a hátramaradt két csoportmeccsünket, s hogy száműzzük azt az idegeskedést, amely a magyarok elleni meccsen jellemző volt ránk. Talán jó is volt ez így, nem vagyok elégedetlen, lehet, hogy ez a vereség még jókor jött. Veszíteni nem tragédia, nem kell pánikolni.

Živko Gocić: - Teljesen megérdemelt a magyar válogatott győzelme, jobbak voltak. Az emberhátrányos helyzeteket jól oldották meg. Decker parádézott a kapuban, nem tette számunkra lehetővé, hogy jobb eredményt érjünk el. Ez egy fontos meccs volt, de nem a legfontosabb. Még két mérkőzésünk van, ha azokat megnyerjük, akkor az éremért játszhatunk, s ez is a célunk. Gratulálok a magyar csapatnak a győzelemhez. A világ egyik legjobb játékosának, Prlainovićnak a kiállítása után gyengébbek lettünk, de ez semmit nem von le az ellenfél győzelmének értékéből. Fel a fejjel, megyünk tovább!

Eredmény, férfiak, 3. forduló, B csoport:
Magyarország-Szerbia 8:6 (2:0, 3:3, 2:2, 1:1)