2024. október 5., szombat
VÍZILABDA-EB, BUDAPEST

Mindenki nyugodjon meg!

Decker a meccs előtt vulgáris szavakat használva mondta el, mit nem szeret az ellenfélben – A szerb kommentátor a végén megkönnyebbült

Benedek Tibor nem nevezte nevén a gyereket, de mindenki értette: a magyar szövetségi kapitány a Szerbia elleni 8:6-os győzelem után annyit mondott: Amiről tíz éve beszéltünk a szerbekkel kapcsolatban, azt el lehet felejteni. Roppant okos módon kikerülte a szerbfóbia kifejezést, nehogy az valóban életre keljen. A szerb újságírók sokkal rosszabbul viselték a vereséget, mint a játékosok: mintha nem lett volna elég teher a folyamatos, egy-két-három gólos magyar vezetés, nem sokkal a vége előtt egy kisebb belgrádi vihar miatt az állami televízión elment a kép, és csak hang volt.

A riporter ekkor átváltott rádiós üzemmódba, de nem a meccsről beszélt, hanem siránkozott, hogy a nézők nem láthatják, mi történik a medencében. Amikor pár perccel a negyedik negyed vége előtt az égiek megkönyörültek, és ismét lett kép, már csak annyit mondott: na, megkönnyebbültünk! Hogy ez a megkönnyebbülés kinek mit jelent, abba most ne menjünk bele, mindenesetre péntek reggel a szerbiai Index rádió műsorvezetője percekig nevetett kollégája megfogalmazásán. A vesztes találkozó után a balkáni népekre jellemző mentalitás ezúttal is jelen volt: amíg nyer a csapat, addig istenítik őket, a vereség után azonban teljes a letargia. Így nem volt meglepő, hogy a pár napja még hősként tisztelt válogatott tagjaira az egyik szerb újságíró azt találta mondani: szégyent hoztak ránk. Pedig ez nem igaz, egyszerűen az történt, hogy Decker Attila kimagasló teljesítményt nyújtott, 19 lövésből 13-szor védett (68,4 százalék). A csütörtöki meccs hőse a találkozó után szerényen csak annyit mondott, hogy a kiváló védekezés és a nézők biztatása nélkül nem lett volna képes remekelni, s azt is elárulta, hogy a velük dolgozó sportpszichológus azt kérte tőlük a találkozó előtt, hogy nem válogatva a szavak között, vulgárisan mondják el, ki mit nem szeret az ellenfélben. Ez a módszer bevált, mert a magyar játékosok többsége kiváló teljesítményt nyújtott.

Dejan Savić, a szerb válogatott szövetségi kapitánya minden újságírónak válaszolt, előbb szerbül, aztán angolul is. A Magyar Szónak a következőt mondta a lefújás után:

Teljesen megérdemelt a magyar győzelem, a játék minden elemében felülmúltak minket. Vétettünk néhány katasztrofális hibát, amelyek a felkészülés során már nem fordultak elő, de most visszatértek. A magyarok védekezése nem lepett meg bennünket, inkább az volt a gond, hogy egyes helyzetekben rossz megoldást választottunk. Nem kell most a fejünket lógatni, megyünk tovább. Ilyenkor azt szokták mondani, jobb a csoportmérkőzések során veszíteni, mint a kieséses szakaszban, a vereségnek azonban sosem örül az ember.

A vereség miatt a csoport harmadik helyére visszacsúszott Szerbiára szombaton újabb nehéz mérkőzés vár: a két győzelemmel és egy döntetlennel a második helyen álló Horvátország lesz az ellenfél. Savić arról a találkozóról a következőket mondta:

A horvátok elleni mérkőzés egy nagy csata lesz, hiszen mivel nekünk már van egy vereségünk, így arra kell figyelnünk, hogy a csoportban minél előkelőbb helyen végezzünk.

A magyarok ellen cserelehetőséggel kiállított Andrija Prlainović játszhat a szombati találkozón, mivel a hivatalos értesítés szerint a kiállítás csak arra az egy meccsre vonatkozik.

– Nem félnek a szombati szerb–horvát meccstől? – kérdeztem a Valton cég biztonsági emberét, aki a sajtótribün mellett álldogált. Mosolyra húzta a száját, majd egy kicsit biccentett, s csak ennyit mondott:

– Nyugalom, vagyunk elegen.

– Na jó, ezt látom, de azért ez mégiscsak egy kiemelt kockázatú meccs – erősködtem, hogy hátha átérzi a helyzet súlyosságát.

– Nem lesz gond, hiszen, mint mondtam, vagyunk elegen. Ja, és a bevetési csoport is itt lesz szombaton.

Ja, bevetési csoport, az már mindjárt más, gondoltam magamban. És ha hozzávesszük, hogy a Margitszigeten rendőrökből sincs hiány, akkor tényleg jó nagy idiótáknak kell összetalálkozniuk, hogy szombaton balhé legyen. A rendőrség felkészültségéről hűen tanúskodik az a csütörtöki, véletlenül elcsípett jelenet, amikor a vezetőjük egy A4-es lapon ismertette a munkatársaival, hogy hol ülnek szerb drukkerek, hány magyar van körülöttük, és hány emberük lesz ott a közelben, ha netalán mégis történne valami.

Úgyhogy mindenki nyugodjon meg: ezt mondta Vámos Márton is a szerbek elleni győztes meccs után, mivel szombaton Magyarországnak már a németek ellen kell begyűjtenie a három pontot. Ezt mondta a biztonsági cég embere is, és ezt tanácsoljuk mi is annak a szerb újságírónak, akinek csak annyi kell majd, hogy Szerbia legyőzze Horvátországot, s akkor a csütörtökön még kritizált játékosok ismét visszatérhetnek a hősök szerepkörébe. És hogy miért nyer Szerbia? Azért, mert Napóleon is megmondta: az Úristen is azon az oldalon áll, ahol erősebb a hadsereg…