2024. október 5., szombat

A vízben megy, a szárazföldön meg nagyon nem

A Podjebrád György cseh király elleni hadviselés során egyik este Mátyás király azt kérdezte vezéreitől és bolondjától, miből van a legtöbb a világon. Kinizsi azt felelte, hogy szegény emberből, Újlaki szerint gyerekből még annál is több van. Zápolyai a fűszálat nevezte meg, Geréb Péter meg a csillagra esküdött, a király bolondját, aki azt mondta, hogy orvosból van a legtöbb, mindenki, még Mátyás király is kinevette. A bolond ekkor átment a saját sátrába, ahol elkezdett elviselhetetlenül óbégatni. Mentek is be az emberek a sátrába, s mindenki mondta, hogy mi lehet a baja. Egy idő után talpra ugrott a bolond, látszott, hogy kutya baja, s annyit mondott a királynak: Látod, komám, ezt a tucat doktort itt a sátorban? Ha ezen a kicsi helyen ennyi az orvos, mennyi lehet az egész világon?

Mátyás korában orvosból volt a legtöbb, a 21. században meg minden bizonnyal a labdarúgó-szakértők száma a legmagasabb. Függetlenül attól, hogy jelenleg Budapesten zajlik a férfi és női vízilabda-Eb, még a férfimeccsek alatt is látni lehetett, ahogy a kollégák az interneten keresik, hogy áll a Győr, mi a helyzet a Ferencvárossal… És mikor kiderül, hogy a szituáció egyáltalán nem rózsás, akkor mindenki mondja a magáét, de nem magának, hanem a mellette ülőnek.

Na de menjünk sorjában, hiszen nem akármilyen előjáték előzte meg a szerb és a horvát férfiválogatott összecsapását, valamint a játéknap utolsó találkozóját, a világbajnok magyarok és a németek küzdelmét.

Előbb a nem éppen baráti kapcsolatokat ápoló grúzok és oroszok szálltak a medencébe, s az Eb-újonc Grúzia igencsak megizzasztotta az esélyesebb Oroszországot, amely végül négy góllal nyert, de az eredmény nem felelt meg látottaknak, hiszen nem sokkal a vége előtt még 12:11-re a grúzok vezettek, de utána szó szerint elfogytak, kezdte az edzőjük egy piros lappal, majd hat emberük pontozódott ki.

Jovan Popović, a grúzok szövetségi kapitánya:  Az eredményjelző mindent elmond erről a mérkőzésről. Egyszerűen nincs energiám kommentálni a játékvezetők működését, hogy hány jogtalan kiállítást kaptunk. Nagyon büszke vagyok a csapatomra.

A második mérkőzésen a Dejan Stanojević akit az újvidéki Vojvodina kispadjáról (is) ismerhetünk, s aki éveken át tagja volt a szerb válogatott edzői stábjának – által irányított Románia 3:0-ra elhúzott Görögország ellen, a görögök ugyan egyenlítettek, de utána is mindig futottak az eredmény után. Románia 9:8-ra vezetett, és emberelőnybe került, s úgy tűnt, ezzel el is dől a mérkőzés és a harmadik hely sorsa, ugyanis az utolsó fordulóban a románok az oroszokkal, a görögök pedig az olaszokkal játszanak. A románok azonban egy másodperc (!) után lőtték el az emberelőnyös helyzetet, amiből görög ellentámadás, létszámfölény és gól lett. A következő akció végén a görög kapus hárított, majd a dudaszó pillanatában Milonakisz betalált, így a görög pólósok labdarúgó honfitársaik világbajnoki szereplésüket idézték, akik Elefántcsontpart és Costa Rica ellen is az utolsó másodpercekben lőttek gólt.

Dejan Stanojević, a román válogatott szövetségi kapitánya január 1. óta vezeti a román válogatottat, s tőle megszokott módon magasra tette a lécet, főleg, ami az ő felelősségét illeti: Megérdemelt a görög győzelem, mert mi elszalasztottuk a lehetőséget, nem használtuk ki a kínálkozó esélyt. Egyszerűen nincsenek olyan szinten a játékosaim, hogy megnyerjenek egy ilyen fontos találkozót. Emiatt van az, hogy Románia mindig a vert mezőnyben, a táblázat második felében végez. Csapatként sem vagyunk jók, ez az én hibám, s a görögök elleni vereségért is vállalom a felelősséget.

Ami a Szerbia–Horvátország rangadót illeti, nagyon sok volt az üres hely a lelátón, minden lelátórészen lehetett találni helyet. A szerb szurkolók sokkal többen voltak, így inkább az ő hangjukat lehetett hallani, míg a horvátok egy dobbal próbálták ellensúlyozni a létszámkülönbséget.A találkozó nagy részében Szerbia vezetett, de az utolsó két percben a horvátoknak is voltak meccslabdáik. Így a vége igazságosnak mondható, 8:8-as döntetlen lett.

Gojko Pijetlović: – Tudtuk, hogy nehéz meccs lesz, s ez be is igazolódott. A horvátok a centerposzton erősek, mi itt kicsit gyengébbek vagyunk, s ők ezt jól használták ki. Volt néhány helyzet, amikor kis hibát vétettünk, s emiatt nem sikerült kétgólos előnyre szert tenni.

Ivica Tucak, a horvát válogatott szövetségi kapitánya: – Szoros és izgalmas mérkőzésen vagyunk túl, amelyen a világ egyik legjobb csapata ellen szereztünk pontot. Emiatt nem lehetek elégedetlen, nekünk nagyon sokat, reményeim szerint negyeddöntőt érhet. Most pihenünk, és rákészülünk a hétfő esti mérkőzésre, amikor a vendéglátó magyar válogatott lesz az ellenfelünk.

Dejan Savić, a szerb válogatott szövetségi kapitánya: – Jobban játszottunk és védekeztünk, mint a magyarok ellen. A második félidőben szinte állandóan emberhátrányban voltunk. Nem vagyok elégedett az eredménnyel, mert támadásban nem használtuk ki a helyzeteinket, két ziccert is kihagytunk. Most már nincs számolgatás a spanyolok ellen, csak a győzelem jöhet számításba.

Miután az A csoport első helye nem dőlt el, ugyanis a csoportelsőségre esélyes Montenegró és Olaszország mérkőzése 6:6-os döntetlennel ért véget, következett egy díjátadás: Gyárfás Tamás, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) kommunikációért felelős vezetője köszöntötte a 2013-as év legjobb vízilabdázójának választott Varga Dénest, és adta át – Paolo Barelli, az európai szövetség, a LEN elnöke társaságában – a magyar pólóst megillető FINA-elismerést. Mintha ez a díj túlságosan is megnyugtatta volna az egész magyar válogatottat, amely gyenge kezdés után – Németország 2:0-ra és 3:1-re vezetett az első negyedben – végül fölényesen megnyerte negyedik mérkőzését is. Ez azt is jelentette, hogy Benedek Tibor kiválasztottjai – az utolsó forduló eredményeitől függetlenül – megnyerték a B csoportot, s egyből az elődöntőbe jutottak, ahol az ellenfelük az A csoport második és a B csoport harmadik helyezettje összecsapásának győztese lesz.

Benedek Tibor magyar szövetségi kapitány: – A találkozó elején problémánk volt az emberhátrányos helyzetek megoldásával, de ezt a nagyszünetben sikerült megbeszélnünk. Ezután már nem jelentettek akkora gondot a németek gyors emberelőnyös akciói, ezenkívül fizikálisan is jobban bírtuk a végét, s rendszerint megfelelően ki tudtuk védekezni a németek támadásait.

Csütörtökön az Európa-ligában szereplő magyar csapatok eredményeit lesték az újságírók, s így volt ez szombaton is, amikor a Hajós Alfréd uszodában páratlanul izgalmas mérkőzéseket rendeztek, de a jelenlevők fél szemmel azt nézték az internet segítségével, mire jut a magyar U19-es labdarúgó-válogatott a saját rendezésű kontinensbajnokságon. A vége 3:1 lett Ausztriának, amin szinte senki nem lepődött meg. A vízben már nagyon jó a magyar válogatott, a szárazföldi produkciót látva és az Eb előtti ígéreteket olvasgatva úgy tűnik, tovább tart az a megtévesztés, mely szerint ha sorozatban épülnek a stadionok, akkor a foci is világszínvonalú lesz. Persze lehet, hogy a király bolondja ezúttal is be tudja majd bizonyítani ezt a feltevést egy tréfával. Sőt még az is előfordulhat, hogy ha ránézünk a labdarúgóklubok és -válogatott eredményeire, akkor még nevetni is fogunk, csak éppen nem örömünkben, hanem kínunkban…