2024. október 5., szombat
VÍZILABDA-EB - BUDAPEST

Stanojević: Tovább gyorsult a póló, nem lesznek klasszikus posztok

A románok szövetségi kapitánya szerint Magyarország fantasztikus Európa-bajnokságot szervezett

Dejan Stanojević, a román válogatott szövetségi kapitánya péntek délután elégedett lehetett, hiszen csapata 15:8-ra nyert a helyosztón a franciák ellen, így szombaton délben a spanyolokkal játszhat a 7. helyért. A Vojvodina korábbi edzője a találkozó után interjút adott a Magyar Szónak.

Romániának nem sikerült bejutnia a legjobb hat közé, de a hetedik hely meglehet, ha szombaton legyőzik Spanyolországot. Ez a román vízilabdának sikernek számít?

- Attól függ, hogy őszinte akarok lenni vagy politikust szeretnék játszani… Viccelek, a lényeg, hogy sikerült teljesítenünk a célt, hiszen az előző Európa-bajnokságon a román csapat minden mérkőzését elveszítette, a világbajnokság pedig Románia nélkül zajlott. Tovább kell dolgozunk, nekem és a játékosoknak is, jó úton járunk, de ez még nem elég, haladnunk kell azon az úton, hogy Románia minden nagy tornán a 6. és a 10. hely között végezzen. Gratulálok a játékosaimnak is, hiszen nagy munkát végeztek: az, hogy a hetedik helyért szállhatunk szombaton medencébe egyértelműen sikernek számít.

A csapat eredményével elégedett. Saját munkájával is?

- Mindig lehet jobb, én nem vagyok elégedett most sem, hiszen nem ehhez szoktam. A szerb válogatottal eltöltött idő alatt hozzászoktam a sikerekhez, az érmekhez. Ezt a helyzetet nekem is még szoknom kell, meg kell tanulnom, hogy ez egy másik, nem a magyar, nem a szerb szint.

A csoportküzdelmek és az egyenes kieséses szakaszban is figyelemmel követte a többi csapat mérkőzéseit is. Kit tart a torna főesélyesének?

- Ha ezt a kérdést az Európa-bajnokság előtt teszi fel, akkor egyértelműen azt mondom, hogy Szerbiát. Függetlenül a magyarok elleni vereségtől, továbbra is úgy érzem, hogy Dejan Savić kiválasztottjai a főesélyesek, őket követik a vendéglátó magyarok. Az eddig látottak alapján Szerbia és Magyarország döntőre lehet számítani, de azért várjuk meg az elődöntők végét, mivel Montenegrónak és Olaszországnak is lesz egy-két szava a döntő párosításának kialakításakor.

A tavalyi világbajnoksághoz viszonyítva történt-e jelentős változás a vízilabdában?

- Felgyorsult a játék, mivel a játékosok egyre többet úsznak labda nélkül is. Barcelonában is már ez volt a jellemző, csak ezúttal egy magasabb szintre emelkedett az úszás mennyisége. Úgy látom, a vízilabda egyre inkább afelé tart, hogy eltűnnek majd a klasszikus posztok, nem lesznek jobbátlövők, centerek, hanem mindenkinek több pozíción is helyt kell állnia. Gyors helyzetváltozásra képes, agilis, dinamikus játékos – így fest az ideális vízilabdázó.

Nem először jár Budapesten. Elégedett-e a szervezéssel?

- Nem ragoznám sokáig: fantasztikus, hibátlan, mint korábban is. Itt voltam a 2001-es Európa-bajnokságon, valamint a 2006-os világbajnokságon is, azokra se lehetett senkinek se panasza. Így van ezúttal is, a magyarok kiválóan megszervezték az Eb-t.