2024. július 17., szerda
OLIMPIA

Koszovó NOB-tag lett, ott lesz Rióban

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) teljes jogú tagjává fogadta Koszovót, döntöttek ellenszavazat nélkül a testület monacói ülésén. Mindez azt jelenti, hogy a koszovói sportolók hivatalosan is ott lehetnek a Rio de Janeiróban megrendezendő 2016-os olimpián.

Koszovót októberben megfigyelői minőségben már elismerte a NOB, és már akkor indítványozták a teljes jogú tagságot, amelyet kedden hitelesítettek. Koszovó így a NOB 205. tagja lett. Egyébként a testület öt évvel ezelőtt kezdte kivizsgálni a koszovói felvételi kérelmet, egy évvel azután, hogy Koszovó 2008-ban kikiáltotta függetlenségét, amelyet azóta az ENSZ 108 tagországa elismert, de többek között Szerbia nem.

Mivel a Szerbiai Olimpiai Bizottság (OKS) kedden ünnepelte meg fennállásának 95. évfordulóját (1919. december 14-én alapították meg Zágrábban még JOB néven), nem reagáltak a NOB döntésére, de hallatta hangját Vanja Udovičić ifjúsági és sportminiszter: „Sportminiszterként úgy gondolom, hogy az ilyen döntések nem jók a nemzetközi sportéletnek, mert utat nyitnak számos jövőbeni, egyelőre ismeretlen precedensnek, amelyek komolyan megzavarhatják a világszintű sportrendszereket. Mik lehetnek az okai egy ilyen döntésnek, hogy egy ún. országot Európa területéről, amelyet az ENSZ nem ismert el, felvegyenek a tagok közé? Ilyet eddig még soha nem tettek. És mindezt az olimpia előtti évben, ráadásul az olimpiai játékokat Brazíliában rendezik meg, amely nem ismerte el Koszovó függetlenségét.”