2024. július 17., szerda

A sportra nevelés gyermekkorban kezdődik

A szakemberek szerint egészségügyi és közösségi szempontból is fontos egyre több gyermeket bekapcsolni az iskolasportba

A 2014/2015-ös tanév során az iskolai sportprogramokba 149 700 diákot kapcsoltak be, 1490 általános és középiskolában, 153 önkormányzat területén – emelte ki Željko Tanasković, a Szerbiai Iskolasport-szövetség elnöke. Hangsúlyozta, az elmúlt évben a sport népszerűsítése során igyekeztek minél több diákot bekapcsolni a sporttevékenységekbe, ezt mindenekelőtt azzal tudták elérni, hogy az első fázisban a 2009-től 2013-ig tartó sportfejlesztési stratégia alapján állami és önkormányzati támogatásokból jelentős összegeket áldoztak a sportobjektumok felújítására, valamint figyelmet fordítottak a tornatanárok továbbképzésére. Ezután az iskolaisport-szövetség mint a sportszövetség ágazata különböző programokon keresztül az iskolasport népszerűsítésébe kezdett.

Amellett, hogy sportmérkőzéseket szervezett meg az iskolákban, a múlt tanévben iskolai kosárlabda-világbajnokságra is sor került, elindították a Sport az iskolában projektumukat, illetve a Diák riporter projektumukat, amivel egyre több diák került szoros kapcsolatba a sporttal, nemcsak aktív résztvevőjeként, hanem aktív követőjeként is. Mint arra Tanasković rámutatott, elsődleges céljuk ezekkel a programokkal az volt, hogy a fiatalok megismerjék a sportszerűség szabályait a pályán, a szurkolók pedig a lelátókon való viselkedés módját. Mint mondta, meg kell tanulniuk a fiataloknak, hogy a mérkőzésen van, aki az egyik, van, aki a másik csapatnak szurkol, az ellenszenv helyett a sporteseménynek össze kell kötnie őket. Kiemelte, az iskolai sportversenyek során 13 sportágban szerveznek mérkőzéseket. A múlt tanévben 98 765 diák jutott el a községi bajnokságig, 28 881 a kerületi bajnokságig, 7224 diák a kerületközi, 5584 pedig a köztársasági bajnokságra. Néhány kiváló sportoló ugyanakkor külföldön is megmérettethette magát. A legnépszerűbb sport az iskolások körében a kispályás futball és a röplabda, emellett sokan kézilabdáznak és kosárlabdáznak. Tavaly az iskolai sportokba az általános iskolás diákok 24,5 százaléka, illetve a középiskolás diákok 13,5 százaléka volt bekapcsolva. Ebben a tanévben folytatni szeretnék a sport népszerűsítését, ezúttal az osztálytanítókat is be szeretnék kapcsolni ebbe a programba, hiszen a Szerbiai Sport- és Sportegészségügyi Intézet adatai szerint a gyerekek már most több esetben olyan krónikus betegségekkel küzdenek, amelyek nemcsak most, hanem felnőttkorban is ronthatnak az életminőségükön. Ebben az évben Vranjéban szervezik meg a kis olimpiát, ami négy évvel ezelőtt Mitrovican volt. Emellett Szerbia kapta meg a jogot arra, hogy jövőre megszervezze az iskolasport-világbajnokságot, amely során a diákok röplabdában mérhetik össze a tudásukat és ügyességüket.

Predrag Božić, a sportegészségügyi intézet munkatársa elmondta, készül egy tanulmány, amely az általános iskolások csontkonstrukcióját, valamint az állóképességét méri. Mint elmagyarázta, mindkét paraméter nagyon fontos, hiszen a gerinc állapota, az izmok fejlettsége, az állóképességen keresztül pedig a szív működése, valamint az egészséges étkezési szokások fontos elemei annak, hogy a diákból egészséges felnőtt váljon. Ennek a tanulmánynak az eredményei az év végére várhatók.