2024. július 17., szerda
SÚLYEMELÉS

Szabadkai remeklés a korosztályos Eb-n

Szombaton Litvániában véget ért az U20-as és az U23-as súlyemelő-Európa-bajnokság, amelyen a szerbiai válogatott színeiben remek eredményeket értek a szabadkai Spartacus súlyemelői. Kajdocsi Tamás a juniorok +105 kg-os mezőnyében lökésben (210 kg) ezüstérmes, szakításban (163 kg) és összesítettben (372 kg) bronzérmes lett, bátyja, Tivadar pedig a fiatalabb felnőttek (U23) +105 kg-os súlycsoportjában lökésben (203 kg) szerzett bronzérmet, szakításban (155 kg) és összesítettben (368 kg) pedig a 8. helyen zárt. A szabadkai különítmény tagjaként vett részt a versenyen Rozsnyik Ervin is, aki a fiatalabb felnőttek 77 kg-os kategóriájában szakításban (137 kg) a 7., lökésben (170 kg) a 4., összesítettben (307 kg) pedig a 6. helyen zárt, illetve a juniorok 77 kg-os mezőnyében Kanizsai Áron szakításban (117 kg) a 16., lökésben (153 kg) és összesítettben (270 kg) a 15. helyen fejezte be a viadalt.

A hazatérés után csütörtökön a városháza sajtóközpontjában sajtótájékoztatón számoltak be élményeikről a versenyzők és edzőjük, Stipan Vert, illetve a klub főtitkára, Kiss Ferenc. A városi sportmegbízott, Vjekoslav Ostrogonac által vezetett beszélgetésen elhangzott, hogy nemcsak az érmek és a helyezések miatt mondható rendkívül sikeresnek a klub versenyzőinek a balti államban tett látogatása, hanem azért is, mert Kajdocsi Tamás lökésben és összesítettben elért, illetve Rozsnyik mindhárom eredménye szerbiai országos csúcs, valamint Kajdocsi Tivadar és Kanizsai Áron mindhárom eredménye is egyéni csúcs.

Számomra nagy öröm, hogy ez a klub már évek óta szállítja a kivételes eredményeket. Áron kicsit lámpalázas volt, de az eredményei jó előjelek, érzésem szerint a következő egy évben elérhet Ervin hasonló korban felállított rekordjai szintjére. Igaz, hogy Ervin az összesítettben végül csak a negyedik helyen zárt, de ha a Sinclair-pontszámítást vesszük alapul, 385 pontjával az övé lett delegációnkból a legértékesebb eredmény. Tivadar 203 kg-os lökésével ugyan csak harmadik lett az Eb-n, de azt sem árt megemlíteni, hogy 200 kg fölött ebben a számban Szerbiában egykoron csak Šurbanović Slobodan és Nagy Csaba teljesített. Tamás eredményei országos csúcsok a juniorok mezőnyében, a 210 kg-os lökéssel a felnőttcsúcsot is beállította, miközben olyanoktól kapott ki, akik idősebbek nála, mivel még két évig versenyezhet ebben a korosztályban, a későbbiekben akár ennél jobb eredményekkel is zárhat – fogalmazott Kiss Ferenc, akitől Stipan Vert vette át a szót: – Szeretném megköszönni mindegyiküknek, hogy végigdolgozták azt a rengeteg edzést, ami az Eb-t megelőzte. Mindannyian egyéni csúcsokat értek el, Tamás és Ervin országos csúcsokat döntött meg, és ismét bizonyították, hogy a Spartacus nem véletlenül egyeduralkodó Szerbiában a férfi-súlyemelőklubok mezőnyében az utóbbi 20 évben.

Erős mezőny gyűlt össze az Eb-n, az érmekért nagy harc folyt mind szakításban, mind lökésben, de az egyéni csúcsaimmal sikerült a dobogóra férnem – mondta Kajdocsi Tamás, majd hozzátette, idén nemzetközi megmérettetés már nem vár rájuk, de hazai versenyeken még indulnak az év végéig. Testvére, Tivadar is kifejtette, hogy a klub számára kimagaslóan sikerült ez a kontinenstorna, amelynek erejét az is jól mutatja, hogy lökésben a bronzéremhez egyéni csúcsot kellett döntenie.