2024. július 17., szerda
KAJAK-KENU

Érmek sokaságát szerezték a legjobbak

Nišović: A versenyzők felkészültek rá, hogy Rióban is dobogóra álljanak

A Szerbiai Kajakszövetség a szerbiai hadseregotthonban megtartott A kajak napja rendezvénnyel búcsúzott története egyik legjobb idényétől, és megjutalmazta 2015 legjobbjait.

Ez az év egyike volt a legjobbaknak a szerbiai kajakozás történetében. Az olimpiát megelőző év mindig a legnehezebb, és én rendkívül büszke vagyok rá, hogy egy olyan szövetség élén állhatok, amelynek versenyzői 18 érmet nyertek nagy versenyeken. Ami még ennél is sokkal fontosabb, hogy a kajakos csapat tíz vízumot szerzett a 2016-os olimpiára. Az, hogy a jó munka és a befektetett energia megtérül, mint ahogy az ifjúsági és sportminisztériumtól, illetve a Szerbiai Olimpiai Bizottságtól kapott eszközök is méltó helyre kerültek, abból a tényezőből is tisztán látszik, hogy a szerbiai kajakosok jelenleg minden versenyen éremesélyesek. Örömmel tölt el, hogy ezt felismerték mások is, és ezúton is szeretnék gratulálni Milica Starovićnak a díjakhoz, amelyeket megítéltek neki: a Szerbiai Olimpiai Bizottság díjazta mint a bakui I. Európai Játékok legeredményesebbjét, a Dnevnik napilap Vajdaság legjobb sportolónőjének választotta meg, illetve megkapta a tartományi ifjúsági és sporttitkárság Vihor nevű kitüntetését is” – hangsúlyozta a Szerbiai Kajakszövetség elnöke, Mirko Nišović az ünnepségen, majd úgy fogalmazott, hogy a sportolók számára nemcsak a sporteredmények fontosak, hanem az élet más területein elért sikerek is: „Gratulálok Milica Starovićnak és Nebojša Grujićnak az eredményesen befejezett mesterstúdiumukhoz. Gratulálok a Vajdasági Kajakszövetség elnökének, Bora Sibinkićnek hogy megválasztották a Vajdasági Sportszövetség élére, hiszen ennek a választásnak az eredménye azt mutatja, hogy a szakma bízik benne. Természetesen nem feledkezhetem meg Marko Dragosavljevićről sem, aki nemsokára apa lesz.”

Az 1984-es Los Angeles-i olimpia arany- és ezüstérmese, Nišović optimistán várja a 2016-os olimpiai évet: „Ez az év a folytatása volt az utóbbi évek lendületvételének, és biztos vagyok benne, hogy ezek a fiúk és lányok felkészültek rá, hogy a kajaknak megszerezzék a régóta várt olimpiai érmet.”

A LEGJOBBAK

A legeredményesebbeknek járó elismeréseket a kajakszövetség sportigazgatója, Miroslav Aleksić adta át. A legjobb szlalomklub a kraljevói Ibariz lett. A vadvízi kajakozásban a Bajina Bašta-i Drina lett a legjobb egyesület. A sprintkategória legjobbjának a palánkai Tarkettet választották meg.

Ebben az évben a nemzetközi színtéren figyelemre méltó szerepet játszottak a fiatal versenyzők is, akik csak a romániai Európa-bajnokságon négy érmet nyertek. Ennek ismeretében a kajakszövetség igazgatóbizottsága a legjobb fiatal sportolónak járó díjat Marija Dostanićnak ítélte oda.

Azt, hogy a sportsikerek nem csak a sportolók érdemei, mindannyian tudjuk, hiszen rendkívül fontos szerepet töltenek be az edzők is. A kajakszövetség igazgatóbizottsága 2015 legjobb edzőjének Uroš Pavlovićot választotta meg.

Az egyik legsikeresebb kajakos év végén nehéz volt a legjobb versenyzők kiválasztása. A kajakszövetség legjobb sportolónőknek járó díját Milica Starović és Ružičić-Benedek Dalma érdemelte ki. Ők ketten ebben az évben minden versenyen érmet nyertek, amelyen elindultak. A csehországi Európa-bajnokságon 500 és 1000 méteren is bronzérmesek lettek, az I. Európai Játékokról Szerbia első aranyérmével tértek haza, míg a milánói világbajnokságon 500 méteren ezüstéremmel zártak. Emellett Nikolina és Olivera Moldovannal kiegészülve biztosították a szerbiai női kajak négyes helyét a riói olimpián.

A férfiválogatottak között is erős volt a konkurencia, ebben évben a Szerbiai Kajakszövetség a legjobbnak járó elismerést a 200 méteres kajak kettes tagjainak, Nebojša Grujićnak és Marko Novakovićnak ítélte oda. Ők a fent említett Starovićhoz és Ružičić-Benedekhez hasonlóan minden versenyen dobogóra állhattak, amelyen elindultak, így 2015-öt öt éremmel zárták. Az Eb-n ezüstöt, a duisburgi világkupán kettesben aranyat, négyesben Stefan Vekić és Marko Dragosavljević társaságában bronzot nyertek, az I. Európai Játékokon aranyérmesek lettek, míg a milánói vébén, amelyen a bírók hibája miatt kétszer kellett leevezniük a döntőt, bronzérmet szereztek.