2024. július 17., szerda

Ünnepelt a Sloboda

BÁCSKOSSUTHFALVA
A bácskossuthfalvi öregfiúk Buzánszkyval

„Kilencven évvel ezelőtt, 1919. június havában ifjabb Szász Miklós kezdeményezésére szabályszerűen összehívott közgyűlésen megalakul a MAC (Moravicai Atlétikai Club) sportegyesület. Az egyesület elnöke Facsar Albert lett. A labdarúgók saját felszerelésükben léptek pályára, a csapatnak nem voltak támogatóik sem. Az edzéseken sokszor mezítláb és alsónadrágban rúgták a labdát, ha valaki elfáradt, lement a pályáról, pihent egyet, és később visszatért. A labdarúgást ekkor még nem tekintették komoly sportágnak, csak afféle, a fiatalok energiafeleslegének levezetésére szolgáló labdajátéknak.”

A fentebb jegyzett gondolatok a bácskossuthfalvi Sloboda Labdarúgóklub fennállásának 90. évfordulója alkalmából július 25-én, szombaton szervezett ünnepség keretében rendezett sportkiállítás megnyitóján hangzottak el Papp László helytörténész tolmácsolásában, kinek személyében a település sportéletéről szóló, hamarosan megjelenő monográfia szerzőjét is tisztelhetjük. A helyi közösség épületében szervezett kiállítás megnyitóján szavalatával Nemes Bence köszöntötte a megjelenteket, továbbá Méhes Attila, a Sloboda Labdarúgóklub elnöke is szólt az egybegyűltekhez. A kiállítást Csíkos János tartományi sportügyi és ifjúsági titkárhelyettes nyitotta meg, aki a labdarúgás közösségépítő szerepéről, helyéről szólt egy-egy település lakosságának életében. Kiemelte: általános tapasztalat, hogy a jelenben sok esetben a labdarúgás művelőit nem a tettrekészség, a sport szeretete és a futball iránti elkötelezettség hajtja a pályán. Mint hangsúlyozta, bízik azonban abban, hogy falusi környezetben továbbra is él e népszerű sportág közösségformáló ereje, az összetartozás élményét erősítő jellege.

„1929–1930: Felépül falunk első labdarúgópályája a mai iskola helyén. A labdarúgópálya ünnepi felavatása 1930. március 6-a, vasárnap délután fél kettő. Több száz ember tolong a zöld gyep körül, a rezesek indulókat játszanak, ünnepi a hangulat. A játékosok kifutnak a pályára…” A fenti adatok birtokába is Papp László kutatásainak eredményeként jutottunk a sportkiállítás megnyitóján, majd az elmondottakhoz hasonló ünnepi pillanatoknak voltunk tanúi az 1972. május elsején avatott, alakulása idején a környék legmodernebb sportlétesítményeként számon tartott, ma is használatban lévő sportpályán. Szombaton az említett helyszínre, a Sloboda Labdarúgóklub pályájára az ünnepi rendezvény szervezői 16 órától várták a vendégeket és vendégcsapatokat. A labdarúgópályán zajló rendezvényt Csíkos Jánoson kívül megtisztelte még jelenlétével Bábi Attila, Topolya polgármestere és Lackovics Károly, a topolyai községi tanács sportfelelőse is. A 16.20-kor kezdődő ünnepi megnyitón Bábi Attila mondott köszöntőt. Gratulált az ünnepeltnek, majd felhívta a figyelmet arra a jelentős mozzanatra, hogy a Sloboda Labdarúgóklub világháborúk, rendszerváltások, gazdasági válságok alatt, után is fennmaradt, jelenleg is az utánpótlás nevelésére és a szurkolók előtti rendszeres, kéthetente történő bemutatkozásra törekszik. Üdvözlőbeszédét követően a rendezvény díszvendége, Buzánszky Jenő, az egykori Aranycsapat játékosa, 49-szeres válogatott, olimpiai bajnok labdarúgó végezte a kezdőrúgást a 16.40-kor kezdődő mérkőzésen, ahol a bácskossuthfalvi öregfiúk a bajsai öregfiúk csapatával lépett pályára. Buzánszky az összecsapás bírójának szerepét is nagy örömmel vállalta. Az ünnepi megnyitón és a mérkőzés szünetében is fellépett a Bácskossutfalvi Ifjúsági Fúvószenekar és a mazsorettcsoport.

A bácskossuthfalvai és a bajsai öregfiúk mérkőzését a vendégek nyerték 3:1-re, a felnőttek találkozóján pedig a Bajsa 4:1 arányban nyert a helyi Sloboda ellen. Délelőtt a gyerekek részére tornát rendeztek, amelyen Topolya, Kishegyes és Bácskossuthfalva csapatai vettek részt.

A bajsai Öregfiúk Buzánszkyval
Buzánszky Jenő a kezdőrúgás elvégzése után a játékvezető szerepét töltötte be
A kiállításon a fényképeket...
…és a serlegeket is megtekinthették az érdeklődők
A sportkiállítás megnyitóján Csíkos János, Papp László és Méhes Attila
A sportpályán, mazsorettek gyűrűjében Csíkos János, Buzánszky Jenő és Bábi Attila
Az ünnepi köszöntőt Bábi Attila polgármester mondta