2024. július 28., vasárnap

Vasember Topolyán

Az erőemelők világ- és Európa-bajnokságán is érmet szerzett a topolyai Mihájlovits Miklós

Tizenegy évig testépítésben volt aktív versenyző, két és fél éve tért át az erősportokra, álma pedig, hogy világversenyre is eljusson, az idén megvalósult, és érmet is szerzett.

Október 4-én és 5-én tartották az amatőr erőemelő-világbajnokságot a németországi Lauchammerben, ahonnan dobogós helyezéssel tért haza Mihájlovits Miklós. Először azt kérdeztük tőle, hogy valójában milyen gyakorlatokból áll az erőemelés és ő melyikben a legjobb.

– Az erőemelés három fogáselemből áll, sorrendben a guggolás, a fekvenyomás és a felhúzás. A vb-n sikerült 280 kg-mal leguggolni és felkelni, a fekvenyomást 240 kg-mal végeztem el, és készültem a világcsúcsot is megdönteni, ami 260 kg, de mivel új volt a pólóm és nem használtam elégszer, ez gátolt abban, hogy sikerüljön. Így nem jött össze, de inkább örülök a helyezésnek, mint bánkódom emiatt. A harmadik a felhúzás. 300 kg-ot teljesítettem, és összesen 820 kg-ot emeltem föl, ami jó eredmény, mert az ez előtti hivatalos versenyemen tavasszal 750 kilót emeltem, tehát 70 kilóval javítottam az eredményemen. Összetettben sikerült a harmadik helyet megszereznem a 140 kilogrammosok kategóriájában. Igaz, hogy egész évben erre készültem, de nem igazán számítottam ilyen jó eredményre, az edzések során nagyon sok segítséget nyújtott Katona Ervin és Liszka Péter, akik tanácsokkal láttak el, edzettek velem. A fekvenyomásban második legjobb eredményem volt a versenyen, a guggolásban kell javítanom. Doppingvizsgálaton is átestünk, aminek én külön örültem, mert bármikor állok elébe egy ilyen vizsgálatnak.

Gépkocsit emelgetve

Miklós a verseny szervezéséről, a körülményekről elmondta, hogy öten-hatan gondoskodtak a súlyokról, a segítők mindent megtettek, hogy gördülékenyen menjen, állandóan kesztyűben voltak, a magnéziumot minden gyakorlat után letörölték. Amikor felpakolták a súlyt, akkor egy percen belül hozzá kell fogni a gyakorlathoz, mondhatni, hogy minden olajozottan működött.

A nagy összpontosítás mellett jutott-e idő másra, nézelődésre például?

– Egy nagyon pici. Pénteken volt a hivatalos mérés, délután érkeztünk, mérlegelés után egy kicsit néztük a már megkezdődött fekvenyomóversenyt, szombaton verseny előtt nem igazán tudtunk másra koncentrálni, utána pedig, a vacsorát követően indultunk haza.

A nyár elején is volt egy kiemelkedő eredményed.

– Június 12-én Szlovákiában, Nagyszombatban az Európa-bajnokságon második lettem fekvenyomásban. Ami szintén igazán nagy eredménynek számít. Még egyik helyezésem sem fogtam fel teljességében; igaz, hogy hosszú-hosszú ideje erre készültem, hogy valaha kijutok ilyen nagy versenyekre, de most már itt vannak az eredmények is.

A nyáron még Bulgáriában voltam Balkán-bajnokságon, erősember-versenyen, ahol harmadik lettem, amire szintén nem számítottam, mert közvetlenül az Eb után volt. Szeretem a bolgár versenyzőket, szeretném őket Topolyára is elhívni.

A versenyzésen kívül új szerepet is vállaltál, idén két erősember-versenyt is szerveztél Topolyán.

– Mindenféleképpen szeretném meghonosítani a rendezvényt. Az önkormányzat, illetve a polgármester, Bábi Attila úgymond áldását adta az évenként megrendezésre kerülő találkozóra. A tervek szerint késő tavasszal, kora nyáron kerül rá sor, tervem, hogy a helyszínt egy kicsit közelebb hozzam a városhoz, bár a mezőgazdasági iskola környéke is megfelelt, de talán többen is megnéznék, ha közelebb lenne.

Jelenleg készülsz-e újabb versenyre?

– Most sajnos kényszerpihenőn vagyok, az országos fekvenyomó-bajnokágon sem indulok, amit tavaly a kategóriámban megnyertem. Sajnos a vb után a szememben a hajszálerek elpattogtak, orvosi tanácsra pihennem kell. Az elmúlt hétvégén Szlovákiában voltam nemzetközi erősember-versenyen, amikor történt a baleset, s azóta pihennem kell. A kényszerpihenő után jövő évi rangos versenyekre összpontosítok.

Az edzéseidről mit mondanál el?

– Mivel mind a két sportágban, vagyis háromban versenyzem, hiszen a fekvenyomás külön is létezik, elég összetett az edzésem. Hétfő, szerda, péntek súlyzós edzések Liszka Péternél, a Toldi klubban, míg csütörtökön és szombaton az erősember-szerekkel edzek. Csütörtökön otthon, szombaton pedig Ervinnel, ha itthon van, Szabadkán. Míg az erőemelésben egyismétléses dolgok vannak, addig az erősember-versenyszámokban a kondíció is számít, szaladni, cipekedni kell. Tényleg mindenre oda kell figyelni. A felkészülésben segít, támogat a családom – van egy kétéves kisfiam, a sok edzés, utazás miatt igen hiányol –, a munkahelyemen is elnézőek, a barátaimra, az önkormányzatra is számíthatok, úgyhogy sok embernek köszönetet mondhatok, és teszem ezúttal is – mondta végül a topolyaiak erős embere.

Az Eb dobogósai
Guggolás 270 kilóval