2024. október 6., vasárnap
RÖPLABDA

Az elveszített első játszmák kupagyőzelmet értek

A budapesti Vasastól érkezett budapesti Milovits Júlia megszerezte első szerbiai serlegét, miután együttese, a belgrádi Crvena zvezda a Szerb Kupa négyesdöntőjében előbb a Spartacust, majd a Vizurát is legyőzte.

A belgrádi piros-fehérek az elődöntőben és a döntőben is drámai küzdelemben veszítették el az első játszmát: a szabadkai együttes ellen 30:28-ra, a fináléban pedig a belgrádi csapat ellen 28:26-ra, utána azonban mindkétszer sikerült három szettet sorozatban nyerniük.

– Két különböző módon elveszített első játszmáról beszélhetünk, mivel a Spartacus ellen későn kezdtünk el játszani, kicsit az öltözőben maradtunk a meccs elején, utána azonban belendültünk. A döntőben azonban ennek az ellenkezője történt, mivel mi vezettünk öt ponttal is, azonban mégsem tudtuk megnyerni a játszmát – mondta Milovits a Magyar Szónak, aki kiemelte, hogy az elődöntőben pont az első elveszített játszmában nyerték meg a mérkőzést:

– A szabadkaiak 24:16-ra vezettek, ám nem nyolc szettlabdát hárítottunk, s habár ők végül a tizediket értékesítették, de azzal, hogy a nagy előnyük ellenére csak nagy nehezen nyerték meg a szettet, mi olyan lélektani előnyhöz jutottunk, hogy az elég volt a találkozó megnyerésére. A Vizura ellen éppen a fordítottja történt, mi veszítettük el az első szettet ötpontos, 18:13-as vezetésről. Nem kell szépíteni, elbíztuk magunkat, elbohóckodtuk a végét, de ennek köszönhetően komolyabban álltunk hozzá a másodikhoz, s négypontos hátrányból nyolcpontos előnyünk lett. Akkor már tudtam, hogy a következő három játszmát mi nyerjük meg, mivel, ha fontos pont jön, akkor az biztos a miénk lesz! Ami az én teljesítményemet illeti, mindig lehet jobban játszani, kevesebb hibával, de alapvetően egy stabil, magabiztos, a döntő színvonalának megfelelő produkciót nyújtottam.

A bajnokságban három pont előnyük van a Spartacus és hét pont a Vizura előtt. Három fordulóval az alapszakasz vége előtt foglalkozik-e már a rájátszással?

– Mindig csak a következő mérkőzéssel foglalkozok, ami szerintem jó, mert máskülönben folyik el az energia, mivel úgysincs más esélyem, csak az, hogy amikor felém jön a labda, lecsupaszítom. Lépésről lépésre kell végigmenni az összes eseményen, s az alapszakasz három találkozóját is meg kell nyerni a rájátszás kezdete előtt.

Tételezzük fel, hogy túl vagyunk az elődöntőn, s bejutottak a döntőbe. A Vizurát vagy a Spartacust szeretné inkább ellenfélnek?

– Nekem mindegy, amelyik bejut, azt verjük meg. Az optimizmusom abból adódik, hogy most, mikor egy mérkőzésen dőlt el a kupa sorsa, akkor is mindkét együttest 3:1-re vertük.

A Bajnokok Ligájában nem sikerült maradandót alkotni: az F csoportban egy pontot gyűjtve fejezték be a küzdelmet. Mennyire volt hasznos a nemzetközi kupaporondon való részvétel?

– A többi csapat átlagéletkora mintegy tíz évvel volt több, mint a miénk, ami ugye tíz éven át napi két edzést jelent, ami eszméletlen mennyiség. Van olyan csapattársam, aki még életében összesen nem edzett ennyit. A BL-ben való indulás és ott a tapasztaltak kellettek ahhoz, hogy a szerbiai bajnokságban és kupában is sorozatban nyerjük a mérkőzéseket, s a kiélezett pillanatokban a hosszabb labdameneteket mi nyerjük.

Egyik nyilatkozatában kijelentette, hogy hiányoznak a budapesti belvárosi séták az életéből, amelyek végén betér egy könyvesboltba. Szerbül olvasott már könyvet?

– Nem, egyelőre csak magyarul és angolul olvasok, szerbül még csak tanulok, s szenvedek a cirill betűkkel, amelyeket csak nagyon lassan tudok elolvasni, mivel nem elég, hogy megfejtem, milyen betű, hanem még egy másik nyelven is van. Különösen az a katasztrófa, hogy egy számomra ismert betű, például a C vagy a P, más betűt takar a cirillben.

Utolsó beszélgetésünk óta úgy tűnik, javul majd a röplabda helyzete Magyarországon. Míg 2011-ben hatmillió forint állami támogatást kapott, 2013-ra eddig 66 millió forintot kap a sportág, de mint kiemelt olimpiai sportág áprilisban még egy jelentős összeget kap. Mire lehet elég ez a pénz?

– Először is várjuk meg, míg az a pénz megérkezik a számlára, és igazán akkor lehet olyan terveket kitalálni, amelyek megvalósíthatók az adott összegből. Ezzel a pénzzel biztosítva lehetnének a válogatott felkészüléséhez szükséges körülmények, amelyek megfelelőek lennének a játékosoknak. Talán még nézőket is lehetne toborozni, hirdetni a mérkőzéseket a médiába. Talán egy hosszú távú program elkészítése lenne a legjobb, amely a fiatalokra, az utánpótlásra alapozza a jövőt. Ez Szerbiában nagyon jól működik, amit az eredmények is bizonyítanak. Nagyon fontos a játékosállomány, ami most a magyar röplabdában nagyon kicsi. A felnőtt játékosokkal együtt, egy megfelelő edzéstervvel, jó szakmai háttérmunkával, jó felkészüléssel és egy kis szerencsével lehetségesnek tartom a magyarországi Eb-részvételt.