2024. október 6., vasárnap
A HÉTVÉGE SZTÁRJA

Marco Reus

Két labdarúgó teljesítményétől volt hangos vasárnap a német, hétfőn pedig az olasz sportsajtó: a fő téma Marco Reus mesterhármasa az Eintracht, valamint Stevan Jovetić két gólja és egy gólpassza volt az Inter ellen. Végül azért esett Reusra a választásunk, mert a középpályás a BL-selejtezőt érő negyedik helyen álló frankfurtiak ellen volt eredményes, míg a Jo-jo becenévre keresztelt montenegrói csatár az olasz bajnokságban bukdácsoló, mindössze hatodik helyen álló milánóiak ellen remekelt, csakúgy mint a szerb válogatottból a himnusz nem éneklése miatt száműzött Adem Ljajić, aki szintén két gólt lőtt az Internek.

Marco Reus, akinek az édesapja is focizott, az idén május 31-én 24 éves lesz. A középpályás Dortmundban született, s a Post SV Dortmund, majd a dortmundi Borussia, végül a Rot Weiss Ahlen utánpótlás-együttesében szerepelt, majd 2006-ban a Rot Weiss Ahlen II.-ben, utána pedig a klub első csapatában játszott. Húszévesen a mönchengladbachi Borussia szerződtette, amelynek színeiben 2009 és 2012 között 97 mérkőzésen 36-szor volt eredményes. Tavaly januárban a két Borussia, a mönchengladabachi és a dortmundi megegyeztek, hogy Reus 17,1 millió euró ellenében „hazatér”, s egészen 2017 júliusáig a fekete-sárgákat erősíti majd (pedig a müncheni Bayern is csábította). Tavaly augusztusban már betalált a brémai Werder ellen, utána pedig a korábbi csapata, a mönchengladbachi Borussia ellen kétszer is eredményes volt. Októberben a BL-ben is letetette névjegyét, amikor a Manchester City ellen 1:1-gyel végződő találkozón ő szerezte a dortmundiak gólját. Az Eintracht ellen háromszor, a 8., a 10. és a 65. percben is betalált, s különösen a harmadik gólja volt fontos, mivel csapata akkor már 34 perce emberhátrányban játszott. A győztes mérkőzés után a BVB hivatalos honlapjának adott nyilatkozata szerénységről árulkodott: „Nem szeretnék sokat beszélni magamról, mivel egy győzelemhez az egész csapat kell. A többiek nélkül sose tudnék egy mérkőzésen gólt lőni. Így van ez a fociban, jövő héten majd más lövi a gólt.

A német felnőttválogatottban történő bemutatkozásával sokáig nem volt szerencséje: Joachim Löw először 2010. május 6-án küldött neki meghívót, ám combsérülés miatt nem léphetett pályára Málta ellen. Aztán ugyanazon év augusztusában Dánia ellen debütálhatott volna, azonban egy vírusos megfázás miatt erre sem került sor. 2011. október 7-én Törökország ellen öltötte először magára a címeres mezt, első gólját pedig Svájc ellen lőtte, amikor a Nationalelf a 2012-es Eb előtt 5:3-as vereséget szenvedett. A kontinensbajnokság csoportmérkőzésein nem lépett pályára, a negyeddöntőben viszont igen, s mindjárt gólt is lőtt Görögország ellen. Az olaszok elleni, 2:1-re elveszített elődöntőben a második félidő első percétől pályán volt, s egyik szabadrúgását Buffon kapufára tolta. A 2014-es vb-selejtezőben Ausztria ellen egyszer, Írország ellen pedig kétszer volt eredményes.

Dortmundban jó vásárt csináltak, hiszen Reus a Bundesligában eddig 22 mérkőzésen 12 gólt szerzett, s 8 gólpassza volt. Franz Beckenbauer, a müncheni Bayern legendája a dortmundiak Ajax elleni BL-győzelme után (4:1) azt nyilatkozta, hogy „a Marco Reus és Mario Götze által alkotott páros a világon a legerősebb középpályás kettős”. Nekünk sincs okunk kételkedni a Császár szavaiban, s Reus hétvégi teljesítménye még jobban alátámasztotta Beckenbauer szavait. Korábbi edzője, Christian Wück azt emelte ki, hogy a taktikai utasítások terén még akad Reusnak javítanivalója, s amikor ezzel szembesítették, nevetett egyet, és azt mondta, tudja, s az tréner minden bizonnyal arra gondolt, hogy a védekezésből jobban ki kell vennie a részét. És egy érdekesség a 2010-es interjújából, amelyet a SPOX-nak adott: arról kérdezték, hogy az 54 ezer gladbachi szurkoló előtt jobb-e pályára lépni, vagy Dortmundban, 81 ezer előtt. A válasz: „Egyértelműen Mönchengladbachban. Dortmundban sem lehet rossz, de ’Gladbachban a hangulat egy áranyalattal jobb.” Persze Reus akkor még a mönchengladbachi Borussia játékosa volt, s ez mindjárt meg is magyarázza a kijelentését, amelyet a dortmundi szurkolók, jobb, ha nem is olvasnak el…

NÉVJEGY

Név: Marco Reus

Születési idő: 1989. május 31.

Születési hely: Dortmund

Magasság: 181 cm

Mezszáma: 11

Poszt: középpályás

Klubjai: Rot Weiss Ahlen II. (2006–2007), Rot Weiss Ahlen (2007–2009), Borussia Mönchengladbach (2009–2012), Borussia Dortmund (2012–)

Mérkőzések/gólok/gólpasszok: 182 mérkőzés/60 gól/35 gólpassz

Válogatottság/gól: 14/5