2024. október 6., vasárnap
A HÉTVÉGE SZTÁRJA

Filip Đuričić

A 2012/2013-as idényben tizenhét mérkőzésen lépett pályára a Heerenveen színeiben, és kilenc gólt lőtt. Hetet a holland bajnokságban, kettőt az Európa-ligában. Szombaton a NEC Nijmegen ellen kétszer volt eredményes, s ő lehet Siniša Mihajlović félig-meddig titkos fegyvere a horvátok elleni vb-selejtezőn.

Filip Đuričić Obrenovacon született 1992. január 30-án. A helyi Radnički, majd a Crvena zvezda és végül a görög Olympiakosz utánpótláscsapataiban játszott, majd a Radnički felnőttegyüttesét erősítette 2008 és 2010 között. Az elmúlt három évben a Heerenveen tagja volt, s egy hónappal ezelőtt Miralem Sulejmanival együtt (ingyen igazolható volt, mert a nyáron lejár a szerződése az Ajaxszal) ötéves szerződést kötöttek a lisszaboni Benficával. A két játékos nyáron csatlakozik a portugál klubhoz. És hogy Đuričićtyel, akit hatmillió euróért vettek meg, hosszú távon terveznek a lisszaboniak, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a klub a szerződésébe beleírta, hogy ha valaki megvenné tőlük, annak 40 millió eurós kártérítést kell fizetnie! Leigazolásukkor a Benfica honlapján a következő szöveg volt olvasható: Klubunknak sikerült leigazolnia a holland bajnokság két legnagyobb csillagát, a szerbiai Sulejmanit és Đuričićet.

Az Európa-liga selejtezőjében, ami egyben debütálása is volt a nemzetközi klubporondon, kétszer volt eredményes: a harmadik fordulóban a bukaresti Rapid ellen lőtt gólt a 9. és a 64. percben, de csapata csak a rájátszásig jutott, ahol kétszer is vereséget szenvedett (0:2, 1:2) a norvég Moldétől. A szerbiai utánpótlás-válogatottban, az U17-ben 2008-ban mutatkozott be egy Moldova elleni 5:0-s győzelem során. A felnőttválogatott mezét először 2012 februárjában Ciprus ellen öltötte magára, az első gólját pedig tavaly szeptemberben, Wales ellen lőtte a világbajnoki selejtezőben.

Heerenveenben nem akárki ül a kispadon: Marco van Basten, a holland labdarúgás legendája igencsak hálás lehet Đuričićnek, mert amikor tavaly az év vége felé szóba került a menesztése, a Vitesse ellen pont a szerb játékos szerzett vezetést az együttesnek, amely végül 2:1-re nyert. Tavasszal Van Basten széke megint inogni kezdett, de négy sorozatos győzelemmel (Twente, Breda, PSV, NEC) megnyugodtak a kedélyek. Đuričić egyik nyilatkozatában kitért arra, hogy Van Basten egy csodálatos ember, s vele inkább baráti kapcsolatban van, függetlenül attól, hogy a munka köti össze őket. Đuričić elmondása szerint mindig igyekezni fog, hogy Siniša Mihajlović, a szerb válogatott szövetségi kapitánya sose csalódjon benne. A horvátok elleni találkozóról annyit mondott, hogy a két gólja a Heerenveen színeiben a legjobbkor jött, tele van önbizalommal, amire szükség is lesz Zágrábban. Đuričić bízik benne, hogy a szerb válogatott – hasonlóan, mint Chile ellen – kellemes meglepetést okoz majd Zágrábban. A támadó középpályás elmondta, hogy nem szereti a 4-3-3-as felállást, amelyben ő a bal szélen kap szerepet. Sokkal jobban örül, ha a csapat a 4-2-3-1-es felállásban lép pályára, amikor ő előretolt középpályásként kap lehetőséget. Ha Mihajlović a kezdőcsapatba jelöli, s kedvezni akar neki, akkor a szerb csapat felállása már megvan, s már csak azt kell eldöntenie a szakmai stábnak, hogy Filip Đorđević (Nantes) vagy Nikola Đurđić (Greuther Fürth) lesz-e a csatár. Mindenesetre a kiváló formában levő Đuričićet, akit a szaksajtó a Balkáni Cruyffnak nevez, hiba lenne kihagyni a zágrábi mérkőzés kezdőcsapatbából…

NÉVJEGY

Név: Filip Đuričić

Születési idő: 1992. január 30.

Születési hely: Obrenovac

Magasság: 181 cm

Poszt: támadó középpályás, csatár

Mezszáma: 9 (klub), 19 (válogatott)

Klubjai: Radnički Obrenovac (2008–2010), Heerenveen (2010–2013), Benfica (2013–)

Mérkőzések/gólok: 105/26

Válogatott: 9/2