2024. október 6., vasárnap
SPORTRA SZÁNT TÁMOGATÁS A VAJDASÁGI KÖZSÉGEKBEN (X.)

Đokovićék is adományoznának

Sorozatunkban annak jártunk utána, hogy a vajdasági önkormányzatok mennyi pénzzel támogatják a sportot és azon belül is a sportklubokat, illetve ha van, mennyi pénzből működik a helyi sportszövetség. Zentán a képviselő-testület által elfogadott 2012–2016-os sportstratégiában hiába állt az, hogy a teljes költségvetés három százalékát kell sportra fordítani, tavalyelőtt a képviselők ezt nem szavazták meg.

A tervek szerint szeptemberig elkészül a zentai sportcsarnok, amelynek alapkőletétele 2008-ban volt (Fotó: Gergely József)

A tervek szerint szeptemberig elkészül a zentai sportcsarnok, amelynek alapkőletétele 2008-ban volt (Fotó: Gergely József)

Ami késik, nem múlik: a sportért felelős személyeknek a 2013-as költségvetés elfogadásakor ezt sikerült kiharcolni, így az év végén szinte bizonyos, hogy a megvalósított költségvetésnek három százalékát a sport kapja majd. Ennek köszönhetően három új edzőt alkalmaztak Zentán, s az ösztöndíjakra is több pénz jut. A sportcsarnok alapkövét 2008-ban tették le, azóta is épül, s a legújabb információk szerint ez év szeptemberére elkészül. A zentai sport helyzetéről Szegedinszki Igort, a helyi sportszövetség titkárát kérdeztük, aki röviden összefoglalta az elmúlt év legnagyobb sikereit:

– A 2012-es évben a legkiemelkedőbb sporteredmények közé a női asztaliteniszezők országos bajnoki címe és a tekézőknek az Európa-kupában szerzett negyedik helye sorolható. Egyéniben Györe László teniszező Orange Bowl-győzelme érdemel külön említést, hiszen ez a torna nem hivatalos ifjúsági világbajnokságnak is tekinthető, valamint László tagja volt a szerbiai ifjúsági válogatottnak, amely ezüstérmes lett az Európa-bajnokságon. Makszuti Anetta az asztaliteniszezők ifjúsági kontinensbajnokságon párosban a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A község továbbra is ad válogatott versenyzőket az olimpiai sportágakban: az asztaliteniszezőkön kívül birkózásban a Nemes testvérek, valamint Nagy Tamás, atlétikában Sarnyai Viktor, kajak-kenuban pedig Fenyvesi Abigél – mondta Szegedinszki, aki a 2012-ben megvalósult és a 2013-ban tervezett sportobjektumok felújításáról, építkezésekről a következőket nyilatkozta:

– Tavaly az egyik legjelentősebb felújítás a Népkertben történt, ahol a fedett medencének a tetőszerkezetét cserélték ki, valamint elszigetelték az öltözőket, lecserélték az ajtókat. A Partizan sportobjektumon sikerült újabb javításokat végezni: 2009-ben már történt fejlődés, 2012-ben pedig a kézilabdaklub kérésére sikerült két újabb öltözőt kialakítani, megjavítani a fűtésrendszert. A November 11. Általános Iskola tornatermén nyílászárókat cseréltek, befestették, és a világítást lecserélték. Ezek főleg tartományi és köztársasági pályázatokon szerzett pénzből valósultak meg. Ami a 2013-as évet illeti, nemrég sikerült felújítani a Thurzó Lajos iskola tornatermét, a helyi teniszklub pedig a tartományi sporttitkárság támogatásának köszönhetően felújítja a Tisza Bútorgyárat: tető- és padlócsere, a fűtésrendszer, valamint öltözők kialakítása szerepel a tervben. Ehhez kapcsolódva van egy ígéret is Novak Đoković menedzsmentjétől, hogy amennyiben a betonburkolatot sikerül helyrehozni, akkor ők egy olyan borítást adományoznának Zentának, amilyet a US Openen használnak.

Az épülő sportcsarnok átadásával kapcsolatban eddig mintegy tíz dátum jelent meg. Melyik a legújabb?

– Szeptemberre ígérik, azonban ez nagyban függ a támogatási pénz beérkezésének ütemétől. A tervek szerint néhány klub, főleg a csapatlabdajátékok, leköltöznének, így az ő épületeik fenntartásának a költsége jelentősen csökkenne, s a sportszövetség is a sportcsarnokban található irodákban működne. A Népkertben található épület átadásán kívül az idén a felsőhegyi iskola tornatermét szeretnénk még felújítani.

Decemberben három új, a zentai önkormányzat által fizetett edzővel nőtt a községben dolgozó trénerek száma. Az ő szerződésük meddig érvényes, s bővülhet-e a lista a jövőben?

– Tavaly az edzők a sportszövetség fizetési listájáról átkerültek a klubok listájára, így a sportszövetségben kilenc főállású foglalkoztatott maradt. A kajakozókkal, a kézilabdásokkal és a sakkozókkal dolgozik január óta főállású edző, s velük a szerződés egy évre szól, de mivel a sportstratégia 2016-ig szól, így itt visszafejlődés nem várható, s bízok benne, hogy az új edzők majd jól végzik a dolgukat. Inkább bízunk az előrelépésben, mindenféleképpen szeretnénk a fizetett edzők számát növelni. Reményeink szerint a következő évben tíz fizetett edző lesz majd, vagyis még egy klub kapna edzőt, akinek a fizetését az önkormányzat állja.

Nemrég a sportstratégia megvalósulását követő bizottságon belül létrejött egy újabb, hármas létszámú bizottság, amely az edzők munkáját ellenőrizte, megtekintette az edzéseket. Gondok voltak ezen a téren?

– Zsíros Jankelić Anikó, Simonyi Zoltán és én jártuk körbe, elsősorban az önkormányzat által fizetett edzőket kerestük fel, belenéztük a tréningbe, elkértük az edzéstervet. Nem volt gond, ez csak egy ilyen elemzés volt, amely alapján készítettünk egy összegzést, amit megkapnak a bizottsági tagok.

Szerbiában egyre nagyobb teret kap az iskolai sport. Már a 2011-es tervben szerepelt az iskolai bajnokságok megszervezése, azonban erre nem került sor.

– Az új iskolai idényben, vagyis szeptembertől az alsósoknak és a felsősöknek is indul ez fajta versenyrendszer. Az 1–4. osztályosoknak ügyességi versenyeket szervezünk nyolc tagú fiú-lány csapatoknak, míg az 5–8. osztályosoknál meglátjuk, hogy ki melyik sportágat választja az iskolában, s az alapján szervezünk mérkőzéseket. Osztályok közötti, majd pedig iskolák közötti bajnokságot tervezünk, amelyeknek a lebonyolítása ligarendszerben zajlik majd. Talán ide sorolható még a helyi Testnevelő Tanárok Egyesületének kezdeményezése, melynek a lényege, hogy a munkanélküli tornatanárok, vagy azok, akiknek nincs ki az óraszáma, útmutatást, segítséget adnának az alsó osztályos tanítóknak egy tornaóra megtartásában. Az önkormányzat erre a programra zöld fényt adott, s már csak az egyeztetés maradt hátra az iskolákkal.

Zenta

2012

2013

Évi költségvetés

737 millió

850 millió

Sportra szánt összeg

20,42 millió

25 millió

Százalékban

2,77

2,94

Klubok támogatására

8,62 millió

10,78 millió

Sportszövetség működésére

5,77 millió

6,12 millió

Klubok száma

34

34