2024. szeptember 11., szerda
DARTS

Új király a trónon

A hagyományoknak megfelelően a legrangosabb dartsszervezet, a PDC szállította 2023 első világbajnokát: a december közepén Londonban megkezdődött torna kedd esti fináléjában az angol Michael Smith 7:4-re legyőzte a fő esélyesnek tartott holland Michael van Gerwent, így először szerezte meg a címet. Pedig a háromszoros bajnok az idáig vezető út során kimagaslóan játszott, minden meccsén 100 feletti háromnyilas átlagot dobott, viszont épp az utolsó összecsapásán nem tudta ezt megismételni, a kiegyensúlyozottabb Smith így a 2019-ben és tavaly elveszített döntő után most felért a csúcsra. A mérkőzés egy olyan leget is hozott, amelyet azonnal mindenki a dartssport valaha látott legjobbjaként kezdett emlegetni. Tökéletes, kilencnyilas kör egészen idáig nem született a tornán, ám itt a második szett harmadik legjében mindketten hat triplával kezdtek. Van Gerwennek volt előbb esélye befejezni, de két további tripla után elhibázta a dupla 12-es kiszállót, őt követően azonban Smithnek ez összejött, a közönség hangorkánja pedig szinte felrobbantotta az Alexandra Palace-t.

A tornán a 180-as körök vb-rekordja is megdőlt

A tornán a 180-as körök vb-rekordja is megdőlt

A torna nem szűkölködött különleges eredményekben: Gabriel Clemens és Dimitri Van den Bergh révén először jutott elődöntőbe német és belga játékos, megtörve a britek általános fölényét, akiket ezúttal csak Smith képviselt a legjobb négy között. Az előző két év bajnoka pedig méltatlanul búcsúzott, hiszen a formán kívüli skót Peter Wrightnak a második mérkőzése már a végállomást jelentette, Gerwyn Price-t pedig emlékezetes körülmények között ejtette ki a negyeddöntőben Clemens. Price megunva, hogy ellene szurkol a közönség, a meccs végét fejhallgatóval, majd füldugóval játszotta le, majd kiesése után azt írta a walesi, az állandóan érzett ellenszél miatt talán többé nem is indul a tornán.

Idén három női játékos kapott lehetőséget a mezőnyben, és bár voltak esélyeik, de a veterán Lisa Ashton, a 18 éves Beau Greaves és a közönségkedvenc Fallon Sherrock is elveszítette az első meccsét.

Nyitókép: A tornán a 180-as körök vb-rekordja is megdőlt