2024. október 6., vasárnap

Vidić és Stanković hajthatatlan maradt

LABDARÚGÁS – Mihajlović: Nem félek a kihívásoktól, túléltem két háborút, a labdarúgás egy szórakozás
Tomislav Karadžić (balról), a Szerbiai Labdarúgó-szövetség elnökeés Siniša Mihajlović, a szerb válogatott új szövetségi kapitánya

Huszonegy évvel és öt nappal azután, hogy először magára öltötte a címeres mezt, a Szerbiai Labdarúgó-szövetség hétfőn hivatalosan is kinevezte Siniša Mihajlovićot a válogatott szövetségi kapitányának.

Megbízatása két évre szól, s a hírek szerint havonta 30 ezer euró lesz a fizetése. Amennyiben a szerb válogatott kiharcolja a 2014-es brazíliai világbajnokságon való részvételt, úgy Mihajlović mintegy 300 ezer euró prémiumot kap.

Mihajlović 1991. május 16-án a Jugoszlávia–Feröer szigetek (7:0) találkozón mutatkozott be a válogatottban, s játékos-pályafutása során megfordult a Vojvodinában, a C. zvezdában, a Romában, a Lazióban, a Sampdoriában és az Interben. Edzőként Mancini segédjeként a milánói Interben dolgozott, majd főedzőként a Bologna, a Catania és a Fiorentina kispadján ült. A szerb válogatott szövetségi kapitányaként első találkozója a spanyolok elleni, május 26-án a svájci St. Gallenben sorra kerülő barátságos mérkőzés lesz, ami Mihajlovićnak vezetőedzőként a századik meccse lesz. Öt nappal később Szerbia Franciaországban lép pályára az Eb-re készülő gallok ellen, majd június 5-én Stockholmban Svédország lesz Mihajlović kiválasztottjainak az ellenfele. A szövetségi kapitány hivatalos kinevezése után kihirdette azoknak a játékosoknak a nevét, akikre számít a találkozókon.

A szerb válogatott kerete, kapusok: Željko Brkić, Damir Kahirman, Branimir Aleksić.
Védők: Slobodan Rajković, Branislav Ivanović, Milan Biševac, Neven Subotić, Nikola Maksimović, Duško Tošić, Aleksandar Luković.

Középpályások: Nemanja Matić, Radosav Petrović, Aleksandar Ignjovski, Pavle Ninkov, Dušan Basta, Aleksandar Kolarov, Filip Mladenović, Srđan Mijailović, Ivan Obradović, Ivan Radovanović, Ljubomir Fejsa, Nemanja Tomić.
Csatárok: Boško Janković, Adem Ljajić, Filip Đuričić, Dušan Tadić, Lazar Marković, Dejan Lekić, Stefan Šćepović, Zoran Tošić, Darko Lazović.

A válogatottba nem kapott meghívást Nikola Žigić, Miloš Krasić, Milan Jovanović és Marko Pantelić sem, de Mihajlović hozzátette, a válogatott ajtaja mindenki előtt nyitva áll, s az, hogy most ők nincsenek a listán, nem azt jelenti, hogy a jövőben nem számít rájuk, azonban a fő elképzelése a csapat fiatalítása. Mihajlović bízik abban, hogy Danko Lazovićot sikerül rábeszélnie, hogy visszatérjen a válogatottba, Aleksandar Luković esetében pedig sikeres tárgyalásokat folytatott, hiszen a Zenit labdarúgója már szerepel a listán. A válogatottban négy újonc kapott helyet: Nikola Maksimović, Filip Mladenović és Srđan Mijailović mellett a szabadkai Spartacus kapusa, Branimir Aleksić is szerepel a listán.

– Biztos vagyok abban, hogy sikerül kijutnunk a 2014-es vb-re, ha nem hinnék ebben, nem is vállaltam volna ezt a megbízást. Én nem a pénz miatt vagyok itt, pontosabban nemcsak a pénz miatt vállaltam el a szövetségi kapitányi posztot. Azért vállaltam, mert ez számomra megtisztelés. Ha nem leszünk ott a brazíliai vb-n, veszem a kalapom. Az újságíróknak azt üzenem, ha minden jól sikerül, akkor a labdarúgókat és a szövetséget dicsérjék, ha pedig nem, akkor mindenért engem kritizáljanak, én vállalom a felelősséget. Két háborút is túléltem, s emiatt nem félek a labdarúgás kihívásaitól, mivel szerintem a foci az egy szórakozás. Természetesen tisztában vagyok a felelősségemmel – mondta Mihajlović, aki hozzátette, megpróbálta Dejan Stankovićot és Nemanja Vidićet visszacsalogatni a válogatottba, az Inter és a Manchester United játékosa azonban hajthatatlan maradt. Mint ismeretes, Vidić és Stanković Mariborban a Szlovénia elleni Eb-selejtezőn szerepeltek utoljára a nemzeti együttesben, s az 1:0-ra elveszített találkozó után néhány nappal mindketten bejelentették, nem kívánnak többet a válogatott mezében pályára lépni.