2024. október 6., vasárnap

Az utolsó lehetőség

ASZTALITENISZ
Nővére, Szilvia 2004-ben olimpikon volt: Erdélyi Annamária a dohai világselejtezőn harcolhatja ki a londoni ötkarikás játékokon a részvételtCsütörtöktől vasárnapig a katari Dohában rendezik meg az olimpiai világselejtezőt, amely az utolsó lehetősége a résztvevő 69 férfi és 47 női játékosnak, hogy kijusson a londoni ötkarikás játékokra.Szerbiából négyen (Pető Zsolt, Erdélyi Annamária, Fehér Gabriella, Molnár Mónika) állnak majd asztalhoz, s Boris Vukelić személyében egy edző utazott el szerdán Dohába.

Mivel az olimpián egyéniben egy országból csak két játékos indulhat, s a luxemburgi selejtezőn Szerbiából Aleksandar Karakašević és Marko Jevtović is kiharcolta a londoni részvételt, így Pető Zsolt egyéniben már nem indulhat. Ha a temerini játékos a dohai versenyen döntőt játszik, akkor ő, mint a szerbiai válogatott tagja is részt vehet az olimpián.

A nőknél más a helyzet, hiszen Szerbiának még nincs kvótája, így ott az egyéni és a csapat részvételéért is küzdenek a válogatott tagjai. Hogy Dohából hány játékos jut ki a londoni olimpiára, azt egyelőre még nem tudni, mivel, ha például az első négy között olyanok végeznek, akik már csak csapatban indulhatnak, akkor az is elképzelhető, hogy a világselejtezőről még a nyolcadik helyezett is kijuthat. Alapesetben a nőknél az első hat, a férfiaknál az első kilenc hely ér egyéni kvótát Dohában, de ezek a számok változhatnak.

A kiemelések alapján az olimpiai részvételre legtöbb esélye a hetedik helyen kiemelt Fehér Gabriellának és a tizenegyedik helyre rangsorolt Erdélyi Annamáriának van, de ha Molnár Mónika megismétli a dortmundi csapat-világbajnokságon nyújtott teljesítményét, akkor ő is kvótát érő helyen végezhet.

– Amennyiben az első nyolc helyezett kijut az olimpiára, Erdélyinek és Fehérnek is van esélye a londoni szereplésre. Nem lesz könnyű a dohai selejtező, hiszen van még néhány jó képességű európai játékos, akik egyéni kvótáért állnak asztalhoz. A játékkal Dortmundban és Luxemburgban sem volt gond, hanem inkább a szorongás, a muszáj most nyerni hozzáállás volt az, ami egy külön terhet rakott a lányok vállára, ami miatt nem sikerült az európai selejtezőn élni a lehetőséggel. Fehérnek a sérülése rendben jött, a hétvégén már a spanyol bajnokságban is játszott – mondta Mellik Zoltán, a női válogatott szövetségi kapitánya, aki nem utazik Dohába, mivel az olimpiai bizottság három játékosnak (Pető, Erdélyi, Fehér) és egy edzőnek (Vukelić) fedezi a költségeit.

Magyarországot a dohai tornán Jakab János és Lovas Petra képviseli: mindketten azért küzdenek, hogy a magyar válogatott is ott legyen Londonban, mivel egyéniben már megvan a 2-2 résztvevő: a férfiaknál Zwickl Dániel és Pattantyús Ádám, a nőknél Tóth Krisztina és Póta Georgina képviseli majd a magyar színeket. Jakabhoz és Lovashoz hasonló helyzetben van a horvát válogatottat erősítő, zentai származású Boros Tamara, mivel Horvátországnak már két játékosa kijutott az olimpiára.

A tavalyi döntők ismétléseA címvédő Zenta után a Csóka is bejutott a női Szuperliga döntőjébe, miután az elődöntő második mérkőzésén 4:1-re nyert az újvidéki Vojvodina ellen, így 2:0-ra megnyerte a párharcot, így a 2011/2012-es idényben is, csakúgy, mint tavaly, a Zenta–Csóka párharc dönt majd a bajnoki cím sorsáról.Női Szuperliga, elődöntő, második mérkőzés: Vojvodina–Csóka 1:4 (Savić–Fenyvesi 0:3, Mijin–Radonjić 0:3, Dimanić–Hajnal 3:0, Savić–Radonjić 0:3, Dimanić–Fenyvesi 0:3).A döntők időpontjai, első mérkőzés: Zenta–Csóka (május 22. vagy 23.). Második mérkőzés: Csóka–Zenta (május 24. vagy 25.). Amennyiben a két mérkőzés után 1:1 az állás, úgy a harmadik találkozón az alapszakasz győztese, a Zenta a vendéglátó. A döntő mérkőzés dátuma május 26., ám ez minden bizonnyal majd változni fog, mivel azon a hétvégén, szombaton és vasárnap Zentán a serdülők TOP-12 versenyét rendezik.A férfiaknál is ugyanazok a csapatok jutottak a fináléba, mint a tavalyi idényben: a nagybecskereki Banat után szerda este a Crvena zvezda is kiharcolta a döntőbe jutást, miután Nagykikindán is 4:0-ra nyert a város nevét viselő csapat ellen.

– Nem gondoltuk, hogy ennyire sima lesz a visszavágó, még akkor sem, ha az első meccsen a vendégek játszmát sem nyertek. A második találkozón három szettet veszítettünk, de ez nem tükrözi hűen az erőviszonyokat, hiszen sok játszmában nagy harc volt, s csak néhány pont döntött a győztesről – mondta a mérkőzés után Lindner Ádám, a Crvena zvezda első számú játékosa.



Férfi Szuperliga, elődöntő, második mérkőzés: Kikinda–C. zvezda 0:4 (Pető–Lindner 0:3 (–7, –4, –8), Marković–Savić 1:3 (–5, 2, –6, –8), Radonjić–Lupulescu 0:3 (–6, –8, –9), Pető–Savić 2:3 (–6, 11, 9, –2, –10)).

A döntők időpontjai, első mérkőzés: Crvena zvezda–Banat (május 22., Belgrád). Második mérkőzés: Banat–Crvena zvezda (május 24., Nagybecskerek). Ha szükséges, a harmadik mérkőzést Belgrádban rendezik, május 26-án.