2024. október 6., vasárnap

Mihajlović attól tartott, Magyarország felett lelövik a repülőgépüket

A japán WOWOW televíziós csatorna nemrég befejezte a jugoszláv válogatottról szóló dokumentumfilm forgatását. A japánok Az európai labdarúgás királyai – a jugoszláv válogatott szétesése címmel készített filmet arról a jugoszláv nemzeti csapatról, amely Ivica Osim irányítása alatt kiharcolta az 1992-es svédországi Európa-bajnokságon való részvételt, ám a szankciók miatt nem léphetett pályára a kontinensbajnokságon. A plávik helyére a dánok ugrottak be, akik végül megnyerték a tornát, miután a döntőben 2:0-ra nyertek Németország ellen.

Az NHK Enterprises műsorigazgatója, Sania Goto és a szerb Dragana Špica interjúsorozatot készítettek az akkori jugoszláv válogatott labdarúgókkal: Dragan Stojkovićtyal, Robert Prosinečkivel, Dejan Savićevićtyel, Darko Pancsevvel és a szövtségi kapitány Ivica Osimmal is. A sorban az utolsó Siniša Mihajlović volt, aki szinte már biztos, hogy nemsokára a szerb labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya lesz. A Mihajlovićnak intézett egyik kérdés úgy hangzott, hogy emlékszik-e arra a napra, amikor biztossá vált, hogy Jugoszlávia nem játszhat az Eb-n, s a csapatnak Svédországból haza kellett jönnie?

- Egy újvidéki barátom, Steva Popov vezette a repülőgépet, így én is ott ülhettem vele a pilótafülkében. Magyarország felett jártunk, amikor két MÍG típusú repülőgép csatlakozott hozzánk, s felszólítottak bennünket, hogy szálljunk le. Popov azonban nem akart leszállni. Én azt mondtam neki: hé, várj már! Szálljunk le. Lőni fognak ránk, ha nem úgy cselekszünk, ahogy kérik, lelőnek bennünket! Ő azt mondta: nem, szóba se jöhet, ha le kell szállni, akkor majd leszállok az autópályára. Mivel a MIG-eket vezető pilóták látták, hogy nem fogunk leszállni, elengedtek bennünket – mondta a 43 éves Mihajlović, aki sikeres játékospályafutása után az Interben segédedzőként dolgozott, majd a Bolognát, a Cataniát és a Fiorentinát irányította, s a hírek szerint kedden találkozik Tomislav Karadžićtyal, a Szerb Labdarúgó-szövetség (FSS) elnökével, hogy befejezzék a tárgyalásokat, s Mihajlovićot kinevezzék szerb labdarúgó-válogatott élére.