2024. október 6., vasárnap

Kalapot emeltek Cilinder előtt

ASZTALTENISZ – Lindner Ádám, a Crvena zvezda légiósa sorozatban 13 mérkőzést nyert meg a szerbiai Szuperligában

Lehet-e harminchét évesen a magyar asztaliteniszsport élcsoportjába tartozni? Ha abból indulunk ki, hogy a spanyol-kínai He Zhiwen 50 (!), a svéd Jörgen Persson 46, a horvát Zoran Primorac és a belga Jean-Michel Saive 43, a görög Kalinikosz Kreanga, az osztrák Werner Schlager 40 évesen lázasan készül a londoni olimpiára, akkor a kérdésre egyértelműen igen a válasz.

Lindner Ádám, a Crvena zvezda légiósa

Lindner Ádám a március elején megrendezett magyar országos bajnokságon egyéniben bronzérmes lett, párosban pedig Marsi Mártonnal az oldalán megnyerték a tornát. Érdekes, hogy Marsi volt az első magyarországi játékos, aki a szerbiai Szuperligában szerepelt, s két évvel később Lindner lett a második: mindketten a Crvena zvezdába igazoltak, s Marsi a 2009/2010-es idényben bajnoki címet ünnepelhetett.

Slobodan Tasković, a belgrádi piros-fehér klub sportigazgatója Németországban játszik ligát, s a csapatában két magyarországi játékos is van. Tasković tőlük kérdezte meg, hogy tudnak-e ajánlani neki egy asztaliteniszezőt, akinek még nincs klubja. Mivel a térdműtétem miatt fél évet ki kellett hagynom, abban az időben éppen klubot kerestem, így éppen jókor jött a belgrádi klub ajánlata – mondta a Magyar Szónak Lindner, a C. zvezda első számú játékosa. A belgrádi együttes veretlenül nyerte meg az alapszakaszt, s a Kikinda feletti két győzelemnek köszönhetően bejutott a május 22-én kezdődő döntőbe, ahol a címvédő, nagybecskereki Banat lesz az ellenfél. Lindner remek formában van, amit az is bizonyít, hogy sorozatban 13 mérkőzést nyert meg a ligában. Szerbiai debütálása azonban nem a legjobban sikerült:

Az első találkozómon a hathónapos kihagyás nyomai még meglátszódtak rajtam, ráadásul idegenben mutatkoztam be, s a temerini Pető Zoltán legyőzött, de azóta folyamatosan javult a formám, amit a győzelmek is bizonyítanak. Szerbiában van négy jó csapat – a Partizan, a Banat, a Kikinda és mi –, amelyek kiemelkednek. A döntőben nagyon nehéz mérkőzésekre számítok, de jó eséllyel indulunk harcba az aranyéremért, hiszen a Banatot kétszer is legyőztük az alapszakasz során – összegezte Lindner a szerbiai tapasztalatait, s elmondta, hogy a következő idényben már az olasz I. Ligában szerepel majd, mivel visszautasíthatatlan ajánlatot kapott egy Pisa melletti csapattól. Az olaszokat a szerbiai eredményei, valamint a Pro-tour sorozatot felváltó világsorozat első, budapesti állomásán nyújtott teljesítménye győzte meg: Lindner, aki 2007-től nem szerepelt a válogatottban, a World Tour első tornáján a selejtezőből indulva svéd, cseh, német, és dél-koreai ellenfelet legyőzve bejutott a 32 közé. A sikernek köszönhetően Lindner bekerült a világranglistán az első százba: februárban a 88. helyen jegyezték, jelenleg a második legjobb magyarországiként a 91. helyen áll.

Hat évvel ezelőtt egy kisebb nézeteltérésem támadt a szövetségi kapitánnyal, aki azt kérte, hogy jelenjek meg az edzőtáborban, miközben a klubommal fontos mérkőzésre készültünk. Akkor válaszút elé kerültem, s mivel nekem a klubom biztosítja a jövedelmet, így a klub mellett döntöttem. A magyarországi versenyeken az elmúlt öt évben is jól szerepeltem, de soha többet nem kaptam meghívót a válogatottba. Fáj, hogy még az olimpiai selejtezőre se mehettem emiatt, hiszen minden sportoló vágya, hogy kijusson az ötkarikás játékokra…

Lindner Dunakeszin él feleségével, Fest Ágnessel és két gyerekével. Párja is asztaliteniszező volt, sőt az ő szülei is pingpongoztak, de hogy folytatódik-e a hagyomány a családban, Lindner azt felelte, hogy a lánya biztosan nem, mivel egyáltalán nem érdeklődik az asztalitenisz iránt, a fia pedig még csak kétéves, de az édesapja nem bánná, ha nem lenne asztaliteniszező…

Elvégeztem egy főiskolát, de egyelőre úgy tűnik, nem tudok szabadulni az asztalitenisztől. Jól megy a játék, s nemrég a dunakeszi önkormányzat egy termet bocsátott a rendelkezésünkre, ahol én is foglalkozok a fiatalokkal – mondta a Cilinder becenévre keresztelt játékos, akinek korábbról is voltak emlékei Szerbiából:

1989-ben a zentai Korpa-kupán szerepeltem, s még a mai napig emlékszem, hogy a világ egyik legjobb labdaérzékkel megáldott játékosa, Aleksandar Karakašević hogyan toporzékolt egy elveszített pont után. Számunkra ez megdöbbentő volt, hiszen Magyarországon egészen más a játékosok vérmérséklete, és az edzők is szigorúbbak, ami a viselkedést illeti. Most az a furcsa, hogy Szerbiában a jó játékosok havi 200-300 eurót keresnek, miközben külföldön ennek a többszörösét is megkaphatnák.

A már említett Tasković nemrég azt nyilatkozta Lindnerről, hogy soha ilyen kiváló légiós még nem szerepelt a szerbiai bajnokságban. Nemcsak ő, hanem az ellenfelek és a sportág kedvelői is elismeréssel szólnak Lindnerről és játékáról: Szerbiában kalapot emeltek Cilinder előtt, s ha nem történik meglepetés, akkor a döntő után Marsi után egy újabb magyarországi játékos lesz tagja az országos bajnokcsapatnak.

A döntő menetrendje

A férfi Szuperliga két győzelemig tartó döntőjének első mérkőzését holnap játsszák Belgrádban, a második találkozót pedig csütörtökön rendezik Nagybecskereken.

Első meccs: Crvena zvezda–Banat (május 22., kedd, 19 óra, Belgrád)

Második meccs: Banat–Crvena zvezda (május 24., csütörtök, 19 óra, Nagybecskerek)

Harmadik meccs: Crvena zvezda–Banat (május 25., péntek, 19 óra)