2024. október 6., vasárnap

Zenta–Csóka újratöltve

A címvédő Zenta termében ma 18 órai kezdettel rendezik meg a női Szuperliga döntőjének első mérkőzését. Az alapszakasz során a Zenta 4:2-re és 4:0-ra nyert a Csóka ellen, ám a rájátszás döntője mindig sokkal több izgalmat, drámát, bizonytalanságot tartogat.

Tavaly is ugyanez a két csapat találkozott a döntőben, s akkor is Zentán került sor az első mérkőzésre: a nagy tét akkor rányomta bélyegét a finálé első találkozójára, amelyet végül a Zenta 3:2-re nyert meg. A visszavágón is zentai siker született (3:1), így a bácskai együttes begyűjtötte a klub tizedik országos felnőtt csapatbajnoki címét (a tízből nyolcat az elmúlt kilenc évben nyert meg a csapat). A tavalyi mérkőzések legjobbjai a rutinos játékosok voltak: a Zentából Mirković (szül. Barlog) Brigitta mindhárom egyéni találkozóját megnyerte, a Csókából pedig Sanja Bečejski idegenben és hazai pályán is nyert Gyurcsik Aliz ellen. A hírek szerint az idei döntőn is mindketten tagjai lesznek a csapatuknak, s az, hogy asztalhoz állnak-e, arról Mellik Zoltán, a Zenta, illetve Kormányos László, a Csóka edzője dönt.

A Zenta ugyanazzal a négy játékossal vágott neki az idénynek, mint tavaly: a már említett Mirković és Gyurcsik mellett a Szuperliga egyetlen veretlen játékosa, a 28 mérkőzés óta veretlen Makszuti Anetta, valamint a Zentában utolsó szezonját töltő Tóth Éva alkotta az együttest. A Csóka felállása erősödött, hiszen a Bečejski, Hajnal Dorottya, Kormányos Zsanett, Nikoleta Nikolić, Aleksandra Radonjić alkotta csapathoz csatlakozott a topolyai Fenyvesi Anna Zsófia, aki a szakértők szerint a legtöbbet fejlődött ebben az idényben.

A 2011/2012-es idényben a Csóka egyszer már legyőzte a Zentát: az országos ifjúsági csapatbajnokság döntőjében Fenyvesi két győzelmének köszönhetően a bánáti együttes nyert 3:2-re. Nem sokkal később a Zenta rendezte sorait, s Csókán vett revánsot (4:2) a Szuperligában. Ezek az eredmények, s az, hogy a két csapat ifjúsági játékosai jó formában vannak – hiszen összesen nyolc érmet gyűjtöttek Szlovákia nemzetközi bajnokságán –, bizonyítják, hogy egy bizonytalan kimenetelű párharcot láthatnak majd a nézők, amelynek a Zenta, az alapszakasz győztese az esélyese.