2024. október 6., vasárnap

Ki csatlakozik Erdélyi Szilviához?

ASZTALITENISZ – Ma eldől, hogy a Zenta vagy a Csóka nyeri az országos felnőtt csapatbajnokságot
Aki ma 18 órakor ellátogat vagy véletlenül betéved a zentai asztaliteniszklub termébe, biztosan nem fog unatkozni. Többszereplős, fordulatokat sem nélkülöző drámai (sport)rendezvény színhelye lesz a Boška Jugović utca 24-es szám alatt található terem, amelynek végén kiderül, hogy a 2011/2012-es idényben a Zenta vagy a Csóka női csapatának kapitánya emelheti magasba a Szuperliga megnyeréséért járó serleget.

A Zenta (Gyurcsik Aliz, Makszuti Anetta, Mirković Brigitta, Tóth Éva) és a Csóka (Fenyvesi Anna Zsófia, Hajnal Dorottya, Kormányos Zsanett, Aleksandra Radonjić, Sanja Bečejski) játékosai is ugyanazért a célért küzdöttek, edzettek egész évben: mindkét csapatnak a célja az országos felnőtt csapatbajnoki aranyérem megszerzése volt. Ma estefelé kiderül: kik lesznek azok, akik mindig örömkönnyekkel emlékeznek majd vissza a 2012-es döntőre, és kik azok, akik legszívesebben elfelejtenék a május 28-át, amikor a női Szuperliga fináléjának harmadik mérkőzésén vereséget szenvedtek.

A Zenta mellett szól a hazai pálya előnye, hiszen Mellik Zoltán kiválasztottjai már emberemlékezet óta nem veszítettek saját közönségük előtt, s az is, hogy az idényben háromszor (4:0, 4:1, 4:2) győzték le döntőbéli ellenfelüket.

A Csóka trénere, Kormányos László abban bízhat, hogy miután csapata megszakította a két és fél éve tartó, zentaiak 51 (!) mérkőzésből álló győzelmi sorozatát, a bánáti együttes játékosai a győzelemnek és nem a Red Bullnak köszönhetően olyan szárnyakat kaptak, amelyek magasra repíthetik őket. Olyan magasra, ahol mondhatnánk, hogy az utóbbi évtizedben még a madár se járt. Országos csapatbajnoki döntőben saját közönsége előtt legyőzni a Zentát? Ez az elmúlt tizenegy évben senkinek sem sikerült: az újvidéki Vojvodinának egyszer összejött egy döntetlen. Most azonban más a lebonyolítási rendszer, döntetlen nem lehet...

A döntők döntője következik ma, amelyre nyugodtan ráillik a francia autógyártó cég reklámszlogenje: a játéknak vége. Persze ezt nem kell szó szerint értelmezni, mert lesz játék, pattogni fog a labda, de a mindent eldöntő fináléban már a fejnek sokszorosan nagyobb szerepe van, mint a kéznek, lábnak. A mai találkozók fejben dőlnek majd el, s senki ne gondolja azt, hogy minden mérkőzésen a papírforma érvényesül. Ha pedig úgy lesz, akkor nyugodtan mondhatjuk: meglepetés történt, hiszen a döntőben nem volt meglepetés.

És, hogy a címre is utaljunk: Erdélyi Szilvia ma biztosan ünnepelni fog, hiszen pontosan 33 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot (Isten éltesse sokáig!). A Csóka volt a nevelőegyesülete, majd a Zenta játékosaként nyert ifjúsági Európa-bajnokságot vegyes párosban. Utána magyar, spanyol és francia klubokban folytatta szereplését, aminek a csúcsa a 2003-as felnőtt Európa-bajnokságon megszerzett egyéni és páros bronzérem volt. Erdélyi a mai napon ünnepli születésnapját, s, hogy ma a Zenta vagy a Csóka játékosai pezsgőznek majd, az csak este derül ki.