2024. október 6., vasárnap

Sose rosszabb (nyitó)meccset!

LABDARÚGÓ-EB – A CSOPORT

A 14. Európa-bajnokság nyitómérkőzésének elején úgy tűnt, hogy Franciszek Smuda, a lengyel válogatott szövetségi kapitánya, parancsba adta kiválasztottjainak, hogy az első 20 percben, ha törik, ha szakad, gólt kell lőniük. A társházigazda játékosainak ez végül sikerült is, hiszen a mezőnyfölényük a 18. percben ért góllá. Egy jobb oldali támadás után Halkiasz megindult kifelé a kapujából, ám félúton látta, hogy a labdát már nem éri el, így a játékszert Lewandowski egy pontos fejessel továbbította a hálóba. A görögök az első játékrészben nem nagyon tudták megtartani a labdát, még a tapasztalt játékosok sem. A 2004-ben Eb-t nyerő csapatból Kacuranisz és Karagunisz is a pályán volt.

Az első félidő utolsó percében a lengyel Murawski elesett a pályán, s ehhez Papasztatopulosz minimálisan járult hozzá. Legalábbis a világon több millióan így látták, a spanyol Carballo azonban nem ezen a véleményen volt, hanem a szabálytalanságért kiosztott egy sárga lapot a görög játékosnak, akinek már volt egy sárgája, így Görögország tíz emberrel folytatta a mérkőzést. A kiállítás felébresztette a görögöket, akik Perquis kezezése után 11-est reklamáltak, teljesen jogosan. Büntető helyett Holevasz kapott egy sárga lapot reklamálásért.

A második félidő görög cserével kezdődött: Ninisz helyére Szalpingidisz érkezett, aki mindössze hat percet töltött a pályán, amikor Görögország a semmiből az ő góljával egyenlített! Csakúgy, mint a lengyel gólnál, ezúttal is jobb oldali akció után született a gól, amelyhez kellett a vendéglátó együttes védelme is, amely nem tudott felszabadítani, s amíg a hazai védők keresték a labdát, addig Szalpingidisz a hálóba lőtte a játékszert. Ahogy várható is volt, a gól után az összes görög játékos visszavonult saját térfelére és védekezett. Aztán mikor látták, hogy még tíz emberrel is van keresnivalójuk a pályán, elkezdtek támadni: a 63. percben Szamarasz hagyott ki egy óriási helyzetet, majd hat perccel később Szalpingidisz futott be a lengyel védelem mögé, s el is vitte a labdát Szczesny mellett, aki szabálytalankodott a támadóval. A spanyol bíró nem habozott: piros lap a lengyel kapusnak és 11-es Görögországnak. Az, hogy a görögök nem fordítottak, a lengyel válogatott második számú, mindössze 24 éves kapusának, Tytońnak volt köszönhetően, aki hárította Karagunisz rosszul elvégzett büntetőjét.

A mérkőzés végéig nem változott az eredmény: a nyitómérkőzésen két gólt, két piros lapot és egy kihagyott tizenegyest láthattunk. A semleges nézők nevében: csak így tovább fiúk!

A mérkőzés jegyzőkönyve

Lengyelország–Görögország 1:1 (1:0)

Varsó, Nemzeti Stadion, 60 ezer néző, vezette: Carballo (spanyol). Góllövők: Lewandowski a 18., illetve Szalpingidisz az 51. percben.

Lengyelország (4-2-3-1): Szczesny, Piszczek, Wasilewski, Perquis, Boenisch, Blaszczykowski, Murawski, Obraniak, Polanski, Rybus (Tytoń), Lewandowski.

Görögország (4-3-3): Halkiasz, Toroszidisz, A. Papadopulosz (K. Papadopulosz), Papasztatopulosz, Holevasz, Maniatisz, Kacuranisz, Karagunisz, Ninisz (Szalpingidisz), Gekasz, Szamarasz.