2024. október 6., vasárnap

Két portugál kapufa, német gól és győzelem

LABDARÚGÓ-EB – B CSOPORT, 1. FORDULÓ

A német és a portugál együttes abban a tudatban lépett pályára a B csoport második mérkőzésén, hogy a továbbjutás szempontjából nagy ellenfelüknek tartott Hollandiának az első forduló után ugyanannyi pontja van, mint a dánok elleni mérkőzés előtt…

A portugál és a német válogatott az Európa-bajnokságok történetében háromszor találkoztak: az 1984-es kontinensbajnokságon gólnélküli döntetlennel ért véget a mérkőzésük, 2000-ben Sérgio Conceição mesterhármasával Portugália nyert 3:0-ra, négy évvel ezelőtt pedig a Nationalelf 3:2-re győzött.

A Lembergben megrendezett mérkőzésen a majdnem a fél Real Madrid pályán volt: Özil és Khedira a német, Pepe, Ronaldo és Coentrao pedig a portugál válogatottban kapott helyet a kezdőcsapatban.

Az első játékrészben a németek mezőnyfölényben játszottak, volt is néhány helyzetük, de Gomez fejesét Patrício megfogta, Schweinsteiger és Müller lövése pedig célt tévesztett. Amikor a portugál védelem felállt, s a középpályások is besegítettek, akkor a németek támadásai ötlettelennek, statikusnak tűntek. A portugál csapat sztárja, Ronaldo legtöbbször azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy széttette a kezét, rázta a fejét és elégedetlenkedett, amikor nem jutott el hozzá a neki szánt átadás. A félidő vége felé a német csapat rájött, hogy akkor tudja megzavarni az ellenfél védelmét, ha a széleken a védők mögé kerülnek, s akkor adják középre a labdát. Ez egy párszor be is jött, de nagy helyzet nem lett belőle. Sőt, az első játékrész végén egy portugál szöglet után Pepe elé került a labda, aki a felső lécet találta el, a játékszer pedig pont a gólvonalra pattant, s hiába reklamált a Real Madrid védője, a csapatok gólnélküli döntetlennel mentek pihenőre.

A második félidő elején egy kicsit felpörögtek a csapatok, többet foglalkoztak a támadással, ám leszámítva néhány távoli német lövést, egy Ronaldo-cselsorozatot, amiből szöglet lett és egy nagy Boateng mentést, aki a portugálok csapatkapitányának lövését blokkolta, nagy helyzet egyik kapu előtt sem alakult ki. Paulo Bento, a portugálok szövetségi kapitánya jelezte, meg akarja nyerni a találkozót, s csatár helyett (Hélder Postiga) csatárt (Oliveira) küldött pályára. Két perc múlva megszületett az első mérkőzés gólja, igaz, ennek semmi köze nem volt a cseréhez, ugyanis Gomez harmadik fejese már nem tévesztett célt. A gól előtt Klose már bemelegített, s mindenki várta, hogy ő érkezik a helyére. Aztán Gomez gólja ezt megváltozatta, Klose visszaült a padra… Ronaldo lövését Neuer szögletre ütötte, s a sarokrúgást mindjárt egy másik is követett, de a német szurkolóknak nem volt izgulnivalójuk. Nem úgy a 85. percben, amikor Nani beadása a felső lécről pattant vissza a mezőnybe: Neuer hidegvérűen nézte végig az esetet… A mérkőzés legnagyobb helyzete a 88. percben maradt ki, amikor a németek 16osában Valeráig eljutott a labda, ám a portugál rosszul célzott, s eltalálta a remek ütemben kimozduló Neuert. A ráadás perceiben Ronaldo szépen gurított vissza Nanihoz, aki százszázalékos helyzetben Badstubert találta el. A németeknek sikerült megőrizniük egygólos előnyüket, így a B csoportban az első forduló után két hárompontos csapat van: Dánia és Németország, míg Hollandia és Portugália pont nélkül várja a második fordulót…


Németország–Portugália 1:0 (0:0)

Lemberg Lvov Aréna, vezette: Lannoy (francia). Góllövők: Gomez a 72. percben.

Németország (4-2-3-1): Neuer, J. Boateng, Hummels, Badstuber, Lahm, Khedira, Schweinsteiger, Th. Müller (Bender), Özil (Kroos), Podolski, Gomez (Klose).

Portugália (4-3-3): Patrício, Pereira, Pepe, Bruno Alves, F. Coentrão, Meireles (Valera), Veloso, Moutinho, Nani, Hélder Postiga (Oliveira), Cristiano Ronaldo.