2024. október 6., vasárnap

Mindkét együttes győzelemre játszott – döntetlen lett a vége

Lengyelország-Oroszország 1:1 - LABDAR ÚGÓ-EB – A CSOPORT, 2. FORDULÓ

Az A csoport második fordulójában a második mérkőzése előtt, melyen az Eb egyik vendéglátója, Lengyelország az első fordulóban a legfölényesebb győzelmet jegyző Oroszországgal találkozott, a hírügynökségek arról számoltak be, hogy Varsóban háborús állapotok uralkodnak, miután az orosz és a lengyel futballhuligánok előbb csak verbálisan estek egymásnak, utána pedig ökölharcban próbálták meg levezetni a feszültségüket. A hatezer rendőrt felvonultató helyi erők vízágyúk bevetésével és figyelmeztető lövések leadásával igyekeztek rendet teremteni. Az első információk szerint három sérültje van az összecsapásnak.

A stadionban szerencsére nyoma sem volt a háborús hangulatnak, amit bizonyít az is, hogy a 40. percig tizenkettő szabálytalanság történt a pályán, amiből hatot a vendéglátók követtek el. Az oroszok felállításában nem volt semmi meglepő, Dick Advocaat ugyanazt a kezdőcsapatot küldte pályára, amely 4:1-re nyert Csehország ellen. A lengyeleknél ezúttal is Tyton állt a kapuban, mivel a görögök ellen kiállított Szczesny egymeccses eltiltást kapott. A találkozó első félidejében a lengyelek voltak a veszélyesebbek: a 7. percben Boenisch fejesét Malafejev kapus lábbal és bravúrral hárította, majd Lewandowski próbálkozott, ám lövése elkerülte a kaput. Polanski gólját érvénytelenítette a játékvezető les címén: a partjelző jól látta az esetet. A 36. percben az első orosz lehetőségből gól született: Arsavin ívelt középre egy szabadrúgást, s az a Dzagojev, aki az első meccsen két gólt lőtt, s akit a lengyel védők addig kiválóan „eltüntettek”, a lengyel kapuba csúsztatta a labdát.

A fejesgólok száma tehát növekedett: az Eb első fordulójában a 19 gólból 8-at fejjel szereztek a játékosok, ami 42 százaléknak felel meg. A fejesgólok száma szokatlanul magas, hiszen Európa öt topligájában (német, francia, olasz, angol, spanyol) a találatok 18, míg az Eb-selejtezőben 16 százalékát szerezték fejjel.

Az első félidőben a lengyelek négyszer, az oroszok egyszer találták el a kaput, ám most érvényes volt az elmélet, mely szerint a kevesebb többet ér. A labdabirtoklást az oroszok nyerték (57-43 százalék), szögletrúgással a lengyelek kétszer, az oroszok háromszor próbálkozhattak.

Mint ahogy az várható is volt, a második félidőben egyik csapat sem a védekezésre helyezte a hangsúlyt. Az oroszok szerették volna eldönteni a meccset, hiszen a győzelem nekik negyeddöntőt ért volna, a lengyelek pedig igyekeztek egyenlíteni. Így volt egy Lewandowski-helyzet, a lengyel védelmet pedig a bal oldalon Arsavin kergette az őrületbe, de középre adásai nem a legjobban sikerültek. Sőt, amikor négy orosz támadóra három lengyel védő jutott, akkor is ő hibázott. És ahogy a fociban lenni szokott, azonnal jött a büntetés: az ellentámadásból Blaszczykowski vezette a labdát, majd a 16-os sarkáról irtózatosan nagy gólt lőtt a jobb oldalába. A folytatásban mindkét kapu előtt adódtak félhelyzetek, s Wolfgang Stark, német játékvezető egyre többet hibázott az oroszok kárára, amit Dzagojev megelégelt, s heves reklamálása a gólszerző besárgulását eredményezte.

Az állás a találkozó végéig nem változott, így az utolsó forduló előtt az oroszok karnyújtásnyira kerültek a továbbjutáshoz, ám ehhez legalább egy pontot kell szerezniük a görögök ellen, a lengyeleknek pedig le kell győzniük a cseheket, s akkor biztosan negyeddöntősök.

A mérkőzés jegyzőkönyve

Lengyelország–Oroszország 1:1 (0:1)

Varsó, Nemzeti Stadion, 56070 néző, vezette: Stark (német). Góllövők: Blaszczykowski az 57., illetve Dzagojev a 36. percben.

Lengyelország (4-2-3-1): Tyton, Piszczek, Wasilewski, Perquis, Boenisch, Dudka (Mierzejewski), Polanski, Blaszczykowski, Murawski, Obraniak (Brožek), Lewandowski.

Oroszország (4-3-3): Malafejev, Anjukov, Ignasevics, A. Berezuckij, Zsirkov, Sirokov, Gyenyiszov, Zirjanov, Dzagojev (Iszmajlov), Kerzsakov (Pavljucsenko), Arsavin.

A csoport: Lengyelország–Görögország 1:1, Oroszország–Csehország 4:1, Csehország–Görögország 2:1, Lengyelország–Oroszország 1:1.

1. Oroszor. 2 1 1 0 5:2 4

2. Csehország 2 1 0 1 3:5 3

3. Lengyelo. 2 0 2 0 2:2 2

4. Görögo. 2 0 1 1 2:3 1

: Görögország–Oroszország, Csehország–Lengyelország.