2024. október 6., vasárnap

„Nem volt és nem is lesz illegális jegyeladás”

OLIMPIA 2012 – LONDON –A Szerbiai Olimpiai Bizottság főtitkára szerint a szervezet nem árulhat jegyeket – Az értékesítést végző iroda szerint ők a határon túl élő szerbeknek igyekeztek megkö
Đorđe Višacki, a Szerbiai Olimpiai Bizottság főtitkára: Azt tanácsoltam a jegyek iránt érdeklődőknek, hogy vegyék fel a kapcsolatot a jegyek értékesítését végző hivatalos ügynökséggel

Mint arról beszámoltunk, a The Sunday Times leleplező cikkéből kiderült, hogy több tucatnyi ország – köztük Szerbia – olimpiai bizottságainak vezető illetékesei és nemzeti jegyterjesztő ügynökségeinek képviselői próbáltak eladni illegálisan, esetenként a hivatalos ár sokszorosáért belépőjegyeket a júliusban kezdődő londoni olimpiára. Az ügyben az MTI által kiadott írásban az szerepel, hogy Đorđe Višackival, a Szerbiai Olimpiai Bizottság (OKS) főtitkárával az újságírók egy áprilisi budapesti tanácskozáson léptek kapcsolatba. Višacki a lap vasárnapi feltáró riportja szerint a Hilton Szállodában találkozott az újságírókkal, akik azt mondták neki, hogy egy liechtensteini vagyonalap képviseletében szeretnének nagy mennyiségű olimpiai belépőt vásárolni egy befektető számára. A rejtett kamerával rögzített beszélgetésen a szerb olimpiai vezető kijelenti, hogy „természetesen tárgyalhatunk a dologról”. Nem sokkal a budapesti találkozó után, már Londonban a két riporter telefonhívást kapott Miloš Milenkovićtól, a Szerbiának kiutalt olimpiai belépők értékesítéséért felelős illetékestől, aki kapcsolatba hozta az újságírókat az értékesítést végző ügynökség vezetőjével, Ivan Radojevićtyel.

A vádakra Višacki a Politika napilapnak a következőket nyilatkozta:

Kellemetlen meglepetésként ért a Sunday Timesban megjelent cikk. Áprilisban az európai olimpiai bizottságok kongresszusán akkreditált személyek érdeklődtek az olimpiai belépők iránt. Mivel abban a zónában, ahol tartózkodtam, csak az európai olimpiai bizottságok tagjai tartózkodhattak, azt tanácsoltam nekik, hogy vegyék fel a kapcsolatot a jegyek értékesítését végző hivatalos ügynökséggel, s az én kapcsolatom velük itt véget is ért. Talán nem mellékes azzal a kérdéssel foglalkozni, hogy kerülhettek az akkreditált zónába olyan személyek, akiknek nem lett volna ott a helyük. A Szerbiai Olimpiai Bizottság csak azokkal a belépőkkel foglalkozik, amelyeket a sportolóknak, a szövetségeknek és a támogatóknak szánnak, míg a többi jegy eladásával csakis a hivatalos értékesítést végző ügynökség foglalkozik. Az OKS nem adott semmilyen jegyet az ügynökségnek, mivel erre nincs is lehetősége – mondta Višacki, aki hozzátette, az üggyel kapcsolatos történések miatt a Szerbiai Olimpiai Bizottságra nézve az esetnek semmiféle következményei nem lesznek, mivel a bizottságnak nincsen köze a jegyek eladásához. Szerbiában a Big Blue utazási irodán keresztül lehet olimpiai belépőhöz jutni. Az iroda egy közleményt adott ki az esettel kapcsolatban, amelyet Boban Šćepanović gazdasági igazgató írt alá:

A brit újságírók által közzétett információk rosszindulatúak… Illegális módszereket és hamis bemutatkozásokat használtak, s az említett cikkben nagyon sok, az igazságtól távol álló dolgot közöltek. Nem vonjuk kétségbe, hogy a jegyeknek létezik egy fekete piaca, ami bizonyára irritálja a briteket, akik nem tudnak megfelelő számú belépőhöz jutni, de sem az OKS, sem a Big Blue nem tagja az említett piacnak. Az volt a törekvésünk, hogy a határon túl élő honfitársaink is belépőkhöz jussanak, s ne kelljen nekik emiatt Belgrádba utazni, de emiatt minket a legrosszabb eladók közé soroltak. A Big Blue soha nem is foglalkozott és nem is fog foglalkozni illegális dolgokkal, és kitartunk az álláspontunk mellett, mely szerint a mi részünkről illegális jegyeladás nem történt.