2024. október 6., vasárnap

Mindenki álljon meg!

VÉLEMÉNY
Helyszín: gyógyszertár. Helyzetjelentés: egy sorban várakozó hét ember. Kiszolgálás: hétfőhöz képest jó, péntekhez viszonyítva lassú. Az ismeretlen ismerős kivárja a sorát, s amikor odaadná a gyógyszerek nevét tartalmazó vényeket, akkor a pár másodperce betoppant egyén odaáll mellé, s átnyújtja az ő papírját, amit a gyógyszerész – aki nem törődik azzal, hogy ki állt a sorban 15 percet, és ki érkezett meg utoljára – el is vesz. Az ismeretlen ismerős felkiált: Stop! Mindenki álljon meg!

Pár napja mindenki csak a Kassai Viktor vezette magyar játékvezetői csapat hibáiról beszél. Nem vették észre, hogy az ukránok indítása les volt, utána meg azt nem látták, hogy a labda teljes terjedelmével átment a gólvonalon. Az eset kedden történt, az egyik magyarországi vezető internetes hírportál másnap 19(!) cikket tett fel, amelyben szerepelt a Kassai név.

Két évvel ezelőtt Anglia a világbajnokság nyolcaddöntőjében 2:2 helyett 1:2-es eredménnyel ment pihenőre Németország ellen, mert az uruguayi Jorge Larrionda és segítői nem látták, hogy Lampard lövése után a labda 30 centiméterrel a gólvonal mögött landolt. 2002-ben a dél-koreai–japán közös rendezésű világbajnokságon az egyiptomi Gamal Mahmoud Ahmed Al-Ghandour és segítői, egy trinidadi és egy ugandai partjelző két szabályos góltól fosztották meg a negyeddöntőben Spanyolországot (egyszer azt jelezték, hogy a beadás előtt kint volt a labda, egyszer pedig lest intettek), így végül Dél-Korea jutott a négy közé. A nagy hiba mindkét bíró esetében a játékvezetői pályafutás végét jelentette…

De térjünk vissza Kassaiékhoz. A kényelmes fotelben ülve, többszöri visszajátszás után mindenki ordította: gól volt, gól volt, hogy nem látta(d)?! Pedig nincs ebben semmi ördöngösség: Vad II. István nem látta, hogy bent volt a labda, Erős Gábor pedig nem vette észre a lest. Ennyi. Van ilyen. Tizedmásodpercek alatt kellett dönteniük, ők pedig tévedtek. Ezért kapják a fizetésüket, mégsem látták. Más is kap fizetést, más is hibázik. Ha nagyon sokat hibázott volna életében, VadII. biztosan nem lehetett volna főbíró a Bajnokok Ligájában.

Hogy ki hibázott még? A Nemzetközi (FIFA) és az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) mindenképpen, mivel már rég meg kellett volna oldaniuk a gól–nemgól problémát. Joseph Blatter, a FIFA elnöke, úgy tűnik, belátta a hibáját, mivel a találkozó után a Twitteren azt írta: „a videobíró többé nem alternatíva, hanem szükségszerűség” (a futball szabályalkotó testülete (IFAB) legközelebb július 5-én ülésezik). Az UEFA pedig lehetett volna bölcsebb, s az Anglia–Ukrajna meccsre nem Kassait kellett volna megbízni a játékvezetői teendőkkel. Nem azért mondom, mert akkor más követte volna el a hibát, hanem az Ukrajnában élő magyarság miatt. Képzeljék el, ha egy vb-pótselejtezőn Kassai fújná a sípot Szerbiának, s nem adna meg egy gólt vagy egy 11-est. Hogy érezné magát a vajdasági magyarság?

Ja, és hogy mi történt a gyógyszertárban? Természetesen hatott a felszólítás: a gyógyszerész visszaadta a „betolakodónak” a papírjait, aki beállt a sor végére.

Tehát „stop, mindenki álljon meg!”, mivel van egy óriási különbség Kassai, valamint az említett uruguayi és egyiptomi bírók között: az utóbbiak sose nem voltak a világ legjobb játékvezetői. Márpedig aki egyszer valamiben a világ legjobbja, az nem felejti el jól végezni a dolgát egy pillanat alatt…