2024. október 6., vasárnap

A vadvízi edzéstől az Eb-bronzéremig

KAJAK-KENU

Mi a közös a fehérorosz származású Aljakszandr Ribakban és a szerbiai férfi kajak négyesben? A válasz egy szó: tündérmese. A norvég zenész három évvel ezelőtt megénekelte, elhegedülte Tündérmese (Fairytale) című számát, amellyel megnyerte az eurovíziós dalfesztivált, a két évvel ezelőtt „létrehozott” Milenko Zorić, Holpert Ervin, Aleksandar Aleksić, Dejan Terzić alkotta K-4-es pedig előbb az olimpiai részvételt harcolta ki, a múlt hétvégén pedig bronzérmes lett a zágrábi Európa-bajnokságon. Mi ez, ha nem egy tündérmese, amelynek a jelek szerint lesz folytatása.

Edzéseken is mentünk jó időket, de az, hogy az Eb-n dobogóra állhattunk, remek olimpiai főpróba volt – nyilatkozta a Magyar Szónak a 26 éves Holpert Ervin, aki hozzátette, hogy mivel ez volt az első felnőtt Európa-bajnoki érme, igazán akkor tudta meg, hogy mekkora sikert értek el, amikor felálltak a dobogóra. Holpert elmondta, hogy ő nem az éremszerzést tűzte ki célul, hanem azt, hogy minden egyes futamon a maximumot nyújtsa.

A véleményem szerint az a fontos, hogy mindenki kihozza magából a legjobbat, s ha ez sikerül, akkor annak meglesz az eredménye. Természetesen amikor a selejtezőből egyből a döntőbe kerültünk a második legjobb idővel, akkor átfutott a fejemen, hogy egy jó szerepléssel akár még dobogóra is állhatunk.

A šabaci Zorka Color csapatának a tagja szívesen emlékszik vissza a döntőre, amelyről két pillanatot emelt ki:

Az én szemszögemből egyik legfontosabb momentuma a finálénak az volt, amikor 300-400 méternél láttam, hogy az élen állunk. Rám nem jellemző, hogy evezés közben nézelődök, most sem ezzel törődtem, de azért észrevettem, hogy mi vagyunk az élen. Ez nagyon fontos volt, még egy pluszerőt adott a hátralevő méterekre. A taktikánk is erre épült: az elején mindent beleadtunk, bátrak voltunk, s úgy gondoltuk, a végét majdcsak kibírjuk valahogy, majd a szívünk behúz minket a célba. A másik pillanat pedig az volt, mikor beértünk a célba, s rögtön láttuk, hogy megvan a bronzérem, mivel a románok mellettünk mentek, s megelőztek bennünket, a dánok pedig az egyesen voltak, de éreztük, hogy nekik is sikerült becsúszniuk elébünk.

Megelőzni a magyarországi és a németországi kajak négyest 1000 méteren, az nem lehet a véletlen műve. Holpert elmondása szerint a történelmi sikerhez nagyban hozzájárult, hogy télen Törökországban, aztán Olaszországban és végül Szolnokon készültek a kontinensbajnokságra.

A bronzérmes szerbiai kajak négyes (balról jobbra): Holpert Ervin, Dejan Terzić, Aleksandar Aleksić, Milenko Zorić

Annak, hogy a Szerbiai Olimpiai Bizottságnak köszönhetően télen is tudtunk készülni, óriási szerepe van abban, hogy bronzérmesek lettünk. Törökországban az időjárás annyira nem kedvezett, mert esős és hideg időt fogtunk ki, s az a folyó, ahol készültünk, megáradt, s mikor már átmentünk vadvízi evezésbe, akkor kerestünk egy másik helyet. A három helyszínnek azért is örültünk, mert a környezetváltozás is lendít a versenyzőkön, s nagyon jó volt, hogy a napi edzésterv megvalósítása nem vált monotonná.

A Szerbiai Kajak-kenu Szövetség elnöke, a háromszoros világ- és egyszeres olimpiai bajnok Mirko Nišović az Eb után külön köszönetet mondott šabaci Zorka Color Kajakklubnak, valamint az egyesület vezetőjének, Miroslav Aleksićnek, mivel az elnök szerint amit a šabaciak tesznek jelen pillanatban a szerbiai kajakért, az szinte mérhetetlen, felbecsülhetetlen.

Ez pontosan így van, amit a négyesben ülő Aleksandar Aleksić édesapja beleöl ebbe a sportágba, az páratlan. És most itt nemcsak az anyagiakról beszélek, hanem, hogy szívvel-lélekkel igyekszik, hogy nekünk a legjobb legyen. Ő egy olyan ember, hogy ha nekem éjszaka kettőkor elkezd fájni a fogam, vagy elkezdek köhögni, akkor nyugodtan felhívhatom, nem fog elküldeni a fenébe, hogy miért nem vártam reggelig, hanem szerezne orvost vagy orvosságot.

A jó rajt, a téli edzőtáborok, Miroslav Aleksić példamutató hozzáállása, a Szerbiai Olimpiai Bizottság támogatása mind hozzájárult a sikeres szerepléshez, csakúgy mint az, hogy a versenyzőkkel hét hónapja Petrašin Matijević sportpszichológus is foglalkozik.

Nagyon hasznos és fontos munkát végzett a sportpszichológusunk. A tavalyi világbajnokságon nyolcadikak lettünk, az előző Eb-n nem kerültünk be a döntőbe, most pedig sikerült egy nagyot előrébb lépni. Az élsportban fejben dőlnek el a dolgok, s egy pszichológus, aki ért az adott sporthoz, nagyon sokat tud segíteni. Matijevićet nagyon érdekli a kajakozás, össze is barátkoztunk vele. Nagyon jó dolgokat tud mondani, amelyekkel megnyugtat bennünket a verseny előtt, az edzőtáborok során pedig abban adott tanácsot, hogyan vészeljünk át egy-egy kritikus időszakot, amikor nem úgy mennek a dolgok, ahogy elterveztük.

Az olimpia előtt négy héten át – csakúgy mint az Eb előtt – Szolnokon készül majd a kajak négyes az olimpiára. Holpert szerint nagy segítség, hogy az edzőjük már járt Londonban, felmérte a terepet, képeket, videofelvételeket készített a verseny és a szállás helyszínéről is.

És, hogy a bevezetőben is említett tündérmesének lesz-e a londoni olimpián egy emlékezetes része?

Erre nem tudok válaszolni, de az biztos, jó úton haladunk afelé, hogy örömet szerezzünk magunknak és azoknak is, akik szurkolnak nekünk. A vb-n bizonyítottuk, hogy jók vagyunk, az Eb-érem még egy pluszönbizalmat adott valamennyiünknek. Ha a fejlődésünk töretlen marad, akkor Londonban jó eredményt érhetünk el, csakúgy mint négy év múlva, hiszen a riói olimpián én is, aki a legidősebb a hajóban, még csak 30 éves leszek.