2024. október 6., vasárnap

Magyarország ellen nem az eredmény a lényeg”

KÉZILABDA

Veselin Vuković, a szerb férfi-kézilabdaválogatott szövetségi kapitánya július közepe után dönti el, kik utazhatnak a londoni olimpiára

Mocsai Lajos, a magyar válogatott szövetségi kapitánya kijelölte a londoni olimpiára utazó férfiegyüttes keretét, amely július 27-ig, a játékok rajtjáig sérülés vagy egyéb „különleges körülmény” esetén változhat.

A szabályoknak megfelelően meg kellett neveznem azt a 14 plusz 1 fős keretet, amely Londonba utazhat. A keret azonban nyílt, a bő keret tagjai versenyben vannak, és a csapattal együtt készülnek tovább – idézte az MKSZ közleménye a szakvezetőt. – Az utazó keret névsora a július 19-i, szegedi, Tunézia elleni mérkőzést követően válhat véglegessé. Célunk, hogy a lehető legjobb magyar válogatott léphessen pályára Londonban. A múlt héten a szlovéniai Roglán magaslaton, ideális körülmények között készülhettünk, a munka hetven százaléka erőnléti jellegű volt, összesen 15 edzésen vettek részt a játékosok. Mostantól a stratégia, technikai jellegű munka kerül előtérbe, bízom benne, hogy a keret valamennyi tagja, tehát a megnevezett 15 játékoson kívül mindegyik kerettag továbbra is a versenyhelyzetnek megfelelően készül velünk tovább.

A magyar válogatott olimpiai kerete, kapusok: Fazekas Nándor (MKB Veszprém), Mikler Roland (Pick Szeged). Jobbszélsők: Gulyás Péter (MKB Veszprém), Harsányi Gergely (Tatabánya). Jobbátlövők: Mocsai Tamás (Hannover), Nagy László (FC Barcelona). Irányítók: Császár Gábor (MKB Veszprém), Lékai Máté (Celje). Beállók: Schuch Timuzsin (MKB Veszprém), Zubai Szabolcs (Pick Szeged). Balátlövők: Ilyés Ferenc (MKB Veszprém), Pérez Carlos (MKB Veszprém). Balszélsők: Iváncsik Gergő (MKB Veszprém), Vadkerti Attila (Pick Szeged). Tartalék: Laluska Balázs (MKB Veszprém).

A bő keret további tagjai: Ancsin Gábor (Pick Szeged), Iváncsik Tamás (MKB Veszprém), Liszkai Szilveszter (MKB Veszprém), Nagy Kornél (Dunkerque HB Grand Littoral), Putics Barna (Gummersbach), Szöllősi Szabolcs (Csurgó). A Londonba kiutazó tartalék játékos az olimpia idején bármikor becserélhető. A keret további tagjai közül az olimpia alatt sérülés vagy speciális körülmény esetén kapus bármikor, egy mezőnyjátékos a csoportmérkőzések idején cserélhető be.

A magyar válogatott következő felkészülési mérkőzését szombaton Magyarkanizsán Szerbia ellen játssza a gyógyfürdő sportcsarnokában 18 órai kezdettel. A szerb nemzeti együttes a Kopaonikon végezte a felkészülés első szakaszát, vasárnaptól pedig Ópázován edzőtáboroznak.

Igyekszünk minél jobban felkészülni a Magyarország és a Tunézia elleni találkozókra, amelyek főként azt a célt szolgálják, hogy körvonalazódjon azoknak a játékosoknak a neve, akik majd képviselik Szerbiát a londoni olimpián – mondta Veselin Vuković, a szerb válogatott szövetségi kapitánya, aki hozzátette, nem hirdet keretet július 19-én, mivel aznap Svédországgal játszanak barátságos mérkőzést, 24 órával később pedig a Dánia–Norvégia találkozó győztesével mérik össze erejüket. – A Magyarország elleni találkozón nem az eredmény a lényeg, nem is nehezedik ránk teher a végeredmény miatt, a fő célunk, hogy minél jobban felkészüljünk az olimpiára, s kipróbáljunk, begyakoroljunk néhány elemet.

A felkészülési mérkőzésre jegyek elővételben Magyarkanizsán a Prespero újságárusnál, Adán a medencénél lévő Sportvendéglőben, Zentán pedig az Eltra sportüzletben, illetve a Roda áruházban, valamint a meccs napján a helyszínen 14 órától vásárolhatók. A belépőjegy ára felnőtteknek 400 dinár, gyerekeknek (12 éves korig) pedig 200 dinár.

Az olimpián Szerbia és Magyarország is a B csoportban kapott helyet, ahol Dánia, Spanyolország, Horvátország és a Koreai Köztársaság szerepel. Az A csoport tagjai: Argentína, Franciaország, Nagy-Britannia, Izland, Svédország, Tunézia. A csoportokból az első négy helyezett jut a negyeddöntőbe.