2024. október 6., vasárnap

A párosokra összpontosítva

ASZTALITENISZ – 55. KOROSZTÁLYOS EB

A szerbiai korosztályos válogatott játékosai a szabadkai Vila Modena elől indultak a schwechati Európa-bajnokságra (Fotó: Molnár Edvárd)

Maximális odafigyeléssel, nagy küzdeni akarással, egy kis szerencsével és egy jó sorsolással Szerbia négy korosztályos válogatottjának tagjai éremközelbe kerülhetnek a ma kezdődő 55. serdülő- és ifjúsági Európa-bajnokságon, melyet az ausztriai Schwechatban rendeznek meg.

A legtöbb esélyük az éremszerzésre az ifi lányoknak van, ami az európai ranglistás helyezésükből is kiderül, hiszen Gyurcsik Aliz a 22., Makszuti Anetta a 27., Aleksandra Radonjić a 32., Fenyvesi Anna Zsófia a 63., Truzsinszki Viktória pedig a 68. helyen áll. Csapatban az ifi lányok akkor számíthatnak jó eredményre, ha a csoportküzdelmek során legyőzik Horvátországot. Párosban mindhárom szerbiai kettős (Gyurcsik/Radonjić, Fenyvesi/Truzsinszki, Makszuti és a horvát Jeger) képes lehet a negyeddöntőig eljutni, s onnan már csak egy lépés a dobogó.

Szintén előkelő helyen jegyzik az európai ranglistán a szerbiai serdülőválogatott legjobbjait, a zentai Ágoston Tamarát, aki a 27., és klubtársát, Ivana Vejnovićot, aki a 34. helyen található. Köztudott, hogy a szerbiai asztaliteniszezők éve óta párosban és vegyes párosban gyűjtik az érmek 80 százalékát, így az ausztriai Eb-n is ezekben a számokban van a legtöbb esély az érmeszerzésre.

Szerbia serdülőfiú-válogatottja tavaly Kazanyban 19., a lányválogatott pedig 17. lett, az ifi fiúk a 10., a lányok pedig a 8. helyen fejezték be a versenyt. Az idén a serdülő fiúk a II. divízióban szerepelnek, s a feljutás a céljuk, míg a másik három szerbiai válogatott az I. divízióban, vagyis a legjobbak között versenyezhet.

A szerbiai játékosok tavaly két érmet szereztek: Anelia Lupulescu párosban a román Ciobanuval az oldalán a dobogó második fokára állhatott fel, Dragan Subotić pedig a belga Nuytinckkal bronzérmes lett.

A schwechati Eb-re a szerbiai játékosok Szabadkán az új teremben készültek, amelyre csak egy panasz lehetett: a szellőzés még nincs megoldva, s mivel klímaberendezések sincsenek, a fiataloknak igencsak meggyűlt a bajuk a nagy meleggel. A válogatott tagjai tegnap tíz órakor indultak Ausztriába, ahol ma már valamennyi válogatott asztalhoz áll.

Az 55. korosztályos kontinensbajnokság az eddig legtömegesebb lesz, hiszen több mint 1300 akkreditált személy (ebből 532 a játékosok száma) részvételével zajlik majd az Eb. Az ifi és a serdülő fiúknál is 38 ország nevezett, míg az ifi lányoknál 36, a serdülő társaiknál pedig eggyel kevesebb.

A korosztályos Európa-bajnokság jó főpróba lesz majd Ausztriának, mivel jövőre, október 4. és 13. között Schwechat lesz a házigazdája a felnőtt-kontinensbajnokságnak.

A szerbiai válogatottak, ifik, fiúk (zárójelben az európai ranglistás helyezés): Boris Mihailović (83.), Nagynémedi Valentin (88.), Ilija Majstorović (106.), Ivor Katić (215.), Halász Krisztián (–). A csoport: Franciaország, Svédország, Oroszország, Szerbia, Litvánia.

Lányok: Gyurcsik Aliz (22.), Makszuti Anetta (27.), Aleksandra Radonjić (32.), Fenyvesi Anna Zsófia (63.), Truzsinszki Viktória (68.). D csoport: Horvátország, Szerbia, Svédország, Ukrajna.

Serdülők, fiúk: Nikola Marinković (82.), Nikola Grbić (137.), Đorđe Jović (156.), Luka Jovičić (100.). J csoport (II. divízió): Hollandia, Szerbia, Luxemburg, Bulgária.

Lányok: Ágoston Tamara (27.), Ivana Vejnović (34.), Izabela Lupulescu (80.), Surján Szabina (168.). A csoport: Franciaország, Szerbia, Horvátország, Törökország.

Edzők: Milorad Glišić, Nenad Đukić, Ilie Lupulescu.