2024. október 6., vasárnap

Ellenszavazat nélkül: 2016-ig Karadžić az elnök

LABDARÚGÁS

A várakozásoknak megfelelően ellenszavazat és tartózkodás nélkül a Szerbiai Labdarúgó-szövetség (FSS) közgyűlésén a küldöttek négy évre ismét Tomislav Karadžićnak szavaztak bizalmat, így 2016-ig ő lesz az FSS elnöke. A régi-új elnök javaslatát, mely szerint a főtitkár továbbra is Zoran Laković legyen, szintén egyhangúlag szavazták meg a jelenlevők.

A szavazás előtt Karadžić ismertette az elkövetkező négy évre szóló tervét és programját, amelyben többek között arról is szólt, hogy 2020-ig Belgrádban felépül a Nemzeti Stadion, s megemlítette, hogy Michel Platinivel, az Európai Labdarúgó-szövetség elnökével folytatott egyik korábbi megbeszélése során elhangzott, hogy amennyiben a 2020-as kontinensbajnokságot 12 városban szerveznék meg, akkor Szerbia fővárosában is megrendeznének 2-3 mérkőzést. A tervek között szerepel a szuperligás klubokat tömörítő szervezet újjászervezése, mivel az egyesületben a klubelnökök és a klubok főtitkárai kell hogy helyet kapjanak, nem pedig olyan emberek, akikről még ő sem tudja, melyik egyesületet képviselik. Amennyiben a szervezet augusztus 15-ig nem fogadja el az ajánlatot, és nem történik meg az újjászerveződés, az FSS kész átvenni a Szuperliga és az I. liga szervezését.

Ami a válogatottat illeti, Karadžić szerint, ha a válogatott a két nagy torna közül (2014-es világbajnokság, 2016-os Európa-bajnokság) az egyikre kijut, akkor azt sikernek kell elkönyvelni. Az elnök szerint lehet, hogy jelen pillanatban nem reális azt várni, hogy a válogatott ott lesz a két év múlva sorra kerülő brazíliai világbajnokságon, de az FSS igyekszik majd egy jó válogatottat létrehozni. Ezen kívül Karadžić követeli az edzőket tömörítő egyesület átszervezését, mivel véleménye szerint Szerbiában nincsenek jó edzők, s jó kapusok sem.

Karadžić felszólalása után a 77 küldött közül 62 volt jelen, s valamennyien a régi elnöknek szavaztak bizalmat. Mivel nem volt ellenjelölt (Milovan Đorić és Boban Bogdanović pályázatát már korábban érvénytelennek nyilvánította a választással foglalkozó bizottság), ez nem meglepetés. 2008-ban Karadžić 46 szavazatot kapott, 16-tal többet, mint Dragan Aca Bulić.

Tomislav Karadžić 1939. február 10-én született a Šavnik melletti Petnjicán. Az üzletemberi karrierje mellett párhuzamosan építette a labdarúgó-funkcionáriusi pályafutását is. Tizennyolc éven át volt a Vajdasági Labdarúgó-szövetség elnöke, s 2005-ben kinevezték a Szerbia és Montenegró Labdarúgó-szövetsége elnökének. Mivel az SCG Szerbiára és Montenegróra hullott, a szerb szövetség elnöke attól kezdve Zvezdan Terzić lett. Karadžićot 2007 szeptemberében a Partizan Labdarúgóklub elnökének választották meg. Érkezése után a fekete-fehér klubból távozott Žarko Zečević, Nenad Bjeković és Ivan Ćurković. Amikor 2008-ban Terzić elhagyta az országot, akkor az FSS elnökválasztásán Karadžić a már említett Bulićot legyőzve a szerb labdarúgás első számú embere lett.