2024. október 6., vasárnap

Előbb Magyarkanizsán, utána Londonban!

KÉZILABDA

Mocsai Lajos, a magyar válogatott szövetség kapitánya a januári Európa-bajnokságon nem kímélte a hangszálait (Fotó: Ótos András)

Első hivatalos felkészülési mérkőzését játssza szombaton az olimpiára készülő magyar és a szerb férfi kézilabda-válogatott. A helyszín a magyarkanizsai fürdő sportcsarnoka, a kezdési időpont pedig 18 óra.
A találkozó érdekessége, hogy a két válogatott egy csoportban szerepel majd a július 27-én kezdődő londoni ötkarikás játékokon, ahol a B csoport utolsó fordulójában, vagyis augusztus 6-án 10.30-kor mérkőznek meg egymással.

Péntek délelőttig 550 jegyet adtunk el elővételben, vagyis még mintegy 450 belépő vár gazdára, ami reményeink szerint a mérkőzés napján kel majd el – mondta Dukai Ferenc, a szervezőbizottság elnöke, aki hozzátette, hogy a tavalyi négyestornának köszönhetően, amelyen a szlovén Celje, a belgrádi Partizan, a Pick Szeged és a budapesti Ferencváros vett részt, Magyarkanizsa ismét egy rangos találkozónak adhat otthont.

A 2011-es négy résztvevős tornánknak híre ment, s a Szerbiai Kézilabda-szövetségben is felfigyeltek az eseményre. Mivel az év elején jeleztük, hogy szeretnénk egy Szerbia–Magyarország férfikézilabda gálamérkőzést rendezni, a szövetségből megkerestek bennünket, hogy mi lenne, ha nem gálamérkőzés lenne, hanem egy hivatalos olimpiai felkészülés. Mondhatom, leestünk a székről, mivel tudtuk, hogy nagyon sok előírásnak eleget kell majd tennünk. Amikor a Szerbiai Rádió és Televízió stábja, amely hét kamerával élőben közvetíti majd a találkozót, is mindent rendben talált, akkor vált biztossá, hogy Magyarkanizsa ad otthont a mérkőzésnek. A kilenc tagú csapatnak mindent sikerült két hét alatt elintéznie, s bízunk benne, hogy jó házigazdák leszünk – nyilatkozta Dukai, aki elmondta, azért is fontos, hogy Magyarkanizsa jól vizsgázzon, mert a szerb szövetség már jelezte, amennyiben minden rendben lesz, úgy a jövőben az észak-bácskai város Eb- és vb-selejtező mérkőzésekre is pályázhat.

Veselin Vuković, ay Eb-ezüstérmes szerb válogatott szövetségi kapitánya még nem hirdetett keretet, s éppen ezért biztos, hogy a szerbiai játékosok a lehető legjobbat igyekeznek majd nyújtani, hiszen a Magyarország elleni találkozó is jelentős szerepet játszik majd abban, ki utazhat az olimpiára.

A tavalyi tornának is köszönhetően Magyarkanizsán megalakult a helyi kézilabdaklub, amelynek jelenleg mintegy 40 gyerek a tagja.

A magyar együttes csütörtök – nem hivatalos találkozón – 42:20-ra (magyar góldobók: Iváncsik T. 6, Harsányi 5, Putics, Schuch, Szöllősi 4-4, Császár, Perez, Iváncsik G. 3-3) nyert az olimpia házigazdája, Nagy-Britannia ellen. A mai magyarkanizsai összecsapáson – csakúgy, mint a kunszentmártoni mérkőzésen – is az a hat játékos is játéklehetőséget kaphat, akik nem kerültek be Mocsai Lajos szűkített – 14 játékos plusz egy tartalék alkotta – keretébe.

A magyar és a szerb válogatott is ma (szombaton) 16 órakor érkezik Magyarkanizsára. A mérkőzésre a helyszínen 14 órától vásárolhatók belépők: a felnőtteknek 400, a gyerekeknek (12 éves korig) 200 dinárba kerül a jegy.