2024. október 6., vasárnap

Amikor a városka legyőzi az országot

ASZTALITENISZ
A zentai Makszuti Anetta a nyolcad- és a negyeddöntőben nem veszített mérkőzést (fotó: Gergely József) Szerbia ifjúsági lányválogatottja az 5–8. helyért játszhat az ausztriai Schwechatban zajló 55. korosztályos Európa-bajnokságon, miután a Milorad Glišić vezette együttes a nyolcaddöntőben 3:2-re nyert Csehország ellen, a negyeddöntőben pedig 3:1-re kikapott Németországtól.

A legjobb tizenhat között a szerbiai lányok közül a két zentai, Makszuti Anetta és Gyurcsik Aliz remekelt: az előbbi kettő, az utóbbi pedig egy győzelemmel járult hozzá a csapat győzelméhez, így nyugodtan mondhatjuk, hogy az Eb nyolcaddöntőjében a városka (Zenta) legyőzte Csehországot. A németek elleni negyeddöntőben ismét Makszuti volt a szerbiai válogatott legjobbja, ám az európai ranglistán a 29. helyen álló Schuch elleni győzelme kevés volt a négy közé jutáshoz. Az éremért lejátszott találkozó egészen máshogy is alakulhatott volna, ha Truzsinszki Viktória az első meccsen legyőzi Imamurát: a bajsai lánynak erre megvolt az esélye, hiszen 2:1-es játszmaelőnye volt, s a negyedik szettet 11:9-re veszítette el, az ötödik játszmában viszont a német-japán játékos képtelen volt hibázni, s mindössze két pontot engedett át ellenfelének.

Eredmények, ifik, fiúk, nyolcaddöntő: Szerbia–Olaszország 1:3 (Mihailović–Mutti 0:3, Nagy Némedi–Baciocchi 0:3, Majstorović–Seretti 3:1, Nagy Némedi–Mutti 1:3).

Lányok, nyolcaddöntő: Szerbia–Csehország 3:2 (Radonjić–Adamkova 0:3, Makszuti–Tomanova 3:2, Gyurcsik–Štefcova 3:0, Radonjić–Tomanova 1:3, Makszuti–Adamkova 3:1). Negyeddöntő: Németország–Szerbia 3:1 (Imamura–Truzsinszki 3:2, Solja–Gyurcsik 3:1, Schuch–Makszuti 2:3, Solja–Truzsinszki 3:0).

Serdülők, lányok, a 9–16. helyért: Szerbia–Lettország 3:1 (Lupulescu–Mahauri 3:0, Ágoston–Ruszinova 1:3, Vejnović/Ágoston–Mahauri/Ruszinova 3:1, Lupulescu–Ruszinova 3:0).