2024. október 6., vasárnap

„Szkander bég” és a fanatikus szurkolók ellen

LABDARÚGÁS – BAJNOKOK LIGÁJA – A DVSC az albán Skënderbeu Korçë, a Partizan pedig a máltai Valletta otthonában lép pályára

A magyar és a szerb bajnok is idegenben kezdi meg szereplését és reményeik szerint menetelését a Bajnokok Ligája 2012/2013-as idényének selejtezőjében. A 2. fordulóban a Debrecen Albániában, a Partizan pedig Máltán próbál meg minél kedvezőbb eredményt elérni a hét nappal későbbi visszavágóra.

A DVSC ma 20.30-kor lép pályára a háromszoros albán bajnok Skënderbeu Korçë otthonában (nevét Szkander bégről, az albánok nemzeti hőséről kapta), a visszavágót pedig július 24-én Nyíregyházán rendezik. Amennyiben a magyar bajnok továbbjut a selejtező 3. körébe, ott a nem kiemelt csapatok közé kerül, sorsolás július 20-án Nyonban. Az albán együttesnek cseh edzője van: az 54 éves cseh Stanislav Levý 2011 októbere óta ül a kispadon. Az egy-egy brazil és nigériai légióson kívül az albán csapatban két horvát (Luko Biskup, Davor Bratić) és két szerb (Marko Milivojević, Ivan Gvozdenović) is szerepel. A vajdaságiaknak az utóbbi neve ismerősen csenghet, hiszen a 33 éves szélső 2009-ben az újvidéki Vojvodina mezében is pályára lépett öt alkalommal, s 2001-ben a jugoszláv nemzeti együttesben is szerepelt a Szlovénia elleni vb-selejtezőben. Az idegenlégiósokon kívül az albán együttes a szurkolókban bízik: a 12000 néző befogadására alkalmas stadion biztos, hogy tele lesz, s a kissé megszállott hazai drukkereket a klub technikai igazgatója, Ilir Peremeti arra kérte, hogy tartsák be az UEFA előírásait, és tartózkodjanak mind a pirotechnikai eszközök használatától, mind a rasszista, illetve sértő transzparensek kifüggesztésétől… A vendéglátó együttes tagjai bizakodóak a találkozó előtt. Erről árulkodik az új igazolásuknak, Bekim Kulinak a nyilatkozata is, amely a DVSC.hu honlapon olvasható:

A Debrecen papíron erősebb csapat, nagyobb költségvetéssel is működik, mint mi. Nem véletlenül szerepeltek a Bajnokok Ligája- és az Európa-liga-csoportkörben, ami albán csapatnak még nem sikerült, de ha van Albániában olyan együttes, amely képes lehet legyőzni a DVSC-t, akkor az a Skënderbeu. Meg fogjuk mutatni, hogy vagyunk olyan erősek, mint ők. Reális az esélyünk a továbbjutásra. Tudom, hogy tavaly az APOEL simán búcsúztatott minket, de a ciprusi csapat sokkal erősebb, mint a Debrecen, most könnyebb dolgunk lesz.

A Debrecen együttesében sem az oda-, sem a visszavágón nem szerepelhet Ibrahima Sidibe, a csapat szenegáli csatára, aki eltiltását tölti: Sidibe 2006. augusztus 2-án, a Rabotnicski elleni BL-selejtező 50. percében kapott durvaság miatt piros lapot – a találkozót végül 4:1-re nyerte meg a macedón bajnok, 5:2-es összesítéssel búcsúztatva a Debrecent. Kondás Elemér, a csapat edzője Sidibén kívül nem számíthat a sérült Selim Bouadlára, Ludánszki Bencére és Roguy Méyére.

A belgrádi Partizan ellenfele a máltai Valletta lesz, amely az első fordulóban saját közönsége előtt 8:0-ra, idegenben pedig 1:0-ra nyert az andorrai Lusitans ellen. A máltai stadion befogadóképessége mindössze 1500 fő, így pokoli hangulatra nem kell számítani. Vladimir Vermezović a Máltára tegnap délben elutazott keretből kihagyta Milan Smiljanićot, Aleksandar Lazevskit és Aleksandar Miljkovićot, elutazott viszont három olyan játékos (Aleksandar Mitrović, Miloš Jojić, Stefan Aškovski), akik az idén nyáron írták alá profi szerződésüket a fekete-fehér együttessel. A Partizan kerete: Stojković, Radiša Ilić, Petrović, Aksentijević, Jojić, Ostojić, Ivanov, Volkov, Stanković, Aškovski, Lovre, Vukić, Babović, Saša Marković, Lazar Marković, Saša Ilić, Tomić, Stefan Šćepović, Ninković, Mitrović. A Partizan Szlovéniában hat felkészülési mérkőzést játszott, amiből négyet megnyert (Kidričevo (szlovén) – 4:2, Bécsújhely (osztrák) – 2:1, TSV Pöllau (osztrák) – 3:0, Zarja Luganszk (ukrán) – 1:0), egy döntetlennel ért véget (Videoton – 2:2), a Slaven Bilić vezette moszkvai Lokomotiv ellen pedig 2:0-ra veszített Vermezović együttese.

Bajnokok Ligája-selejtező, 2. forduló, első mérkőzések, ma: Shamrock Rovers (ír)–Ekranas (litván), The New Saints (walesi)–Helsingborg (svéd), Slovan Liberec (cseh)–Sahtyor Karagandi (kazah), Žilina (szlovák)–Ironi Kirjat Smona (izraeli), Flora Tallinn (észt)–Basel (svájci), HJK Helsinki (finn)–KR (izlandi), F91 Dudelange (luxemburgi)–Red Bull Salzburg (osztrák), Neftcsi Baki (azeri)–Zesztafoni (grúz), Ulisses (örmény)–Sheriff Tiraspol (moldovai).

Szerdán: Ludogorec (bolgár)–Dinamo Zagreb (horvát), AEL Limassol (ciprusi)–Linfield (északír), Maribor (szlovén)–Željezničar (bosnyák), BATE Boriszov ( fehérorosz)–Vardar Szkopje (macedón), Molde (norvég)–Ventspils (lett), Budućnost (montenegrói)–Slask Wrocław (lengyel).