2024. október 6., vasárnap

Karabatić a szerb válogatottban?

KÉZILABDA

A háromszoros olimpiai bajnok kajakozónő, Dusev-Janić Nata ša szerbiai – még mindig kérdőjeles – visszatérése után, újabb szerb származású sportolót próbál meg Szerbia „megszerezni”. A Sportski žurnal sportnapilap szerint a Szerbiai Kézilabda-szövetség (RSS) igyekszik kihasználni a Nikola Karabatić körüli fogadási botrányt, s hajlandó útlevelet adni a niši születésű átlövőnek, hogy a jövőben a szerb válogatottban lépjen pályára.

Veselin Vuković, a szerb válogatott szövetségi kapitánya megerősítette a szövetség kezdeményezését, hogy a világ egyik legjobb játékosát szívesen látnák a nemzeti együttesben.

– Karabatić továbbra sem élvezi a francia szövetség bizalmát a fogadási botrány miatt. Edzhet és pályára is léphet a Montpellier színeiben, de tegnapig még senki nem említette az ő helyzetét a francia válogatottban. Mivel Nišben született, ezért ajánlottam a szerb szövetség vezetőinek, hogy minél előbb lépjen kapcsolatba Karabatićtyal, és ajánlja fel neki a szerb útlevelet, hogy a jövőben a szerb válogatott mezét ölthesse magára – mondta Vuković, aki kiemelte, hogy hisz abban, hogy a szerb származású játékosban megvan az akarat, hogy Szerbiát erősítse. Az RSS elnöke, Velimir Marjanović már be is harangozta, hogy Karabatić a napokban megkapja a hivatalos meghívót:

– Karabatić már a 2014-es év második felében magára ölthetné a szerb címeres mezt, ami nem is tűnik olyan távolinak, s nekünk sokkal többet jelentene, mint ahogy azt el tudjuk képzelni. Mi mindig szívesen látjuk. A szerb szövetség és a Partizan nevében is meghívjuk, s még akkor is, ha nem lesz tagja a Montpellier-nek a belgrádi együttes elleni, novemberi BL-meccsen, jöjjön el a szülővárosába, s legyen a mi vendégünk.

* * *

Behívták a francia válogatottba a bajnok Montpellier férfi kézilabdacsapatában bundabotrányba keveredett olimpiai, világ- és Európa-bajnok Nikola Karabatićot. A 28 éves sztár - aki kedden állt ismét edzésbe klubjánál - így pályára léphet csütörtökön Rouenben a Litvánia elleni Európa-bajnoki selejtezőn.

"Nem érdekel bennünket a bundabotrány" - közölte Claude Onesta szövetségi kapitány.

Az ügyészség szerint Karabatić tavasszal 1500 eurót vett fel egy bankjegy-automatából, majd az élettársa az ő nevében kötött fogadást, és felvette a nyereményt. Hasonló dolog történt testvére, Luka Karabatić esetében is. A fivérek mellett 16 további személyt vett őrizetbe a rendőrség - a Bajnokok Ligájában is érdekelt Montpellier-ből összesen hét játékost - szeptember 23-án, a Paris Saint-Germain otthonában rendezett bajnoki után.

A rendőrség a 2008 óta minden évben bajnoki aranyérmes Montpellier május 12-én játszott, Cesson-Sévigné elleni meccsével összefüggésben vizsgálódik korrupció és csalás gyanújával, mivel a találkozóra gyanús fogadásokat tettek 88 ezer euró értékben, a nyeremény több mint 300 ezer euróra rúgott. A mérkőzést nagy meglepetésre 31-28-ra elveszítette az addigra a bajnoki címet már elnyerő Montpellier. Egy kézilabda-mérkőzésre átlagosan ötezer eurós összegben szoktak fogadást kötni. (MTI)

Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) honlapján a Franciaország-Litvánia mérkőzés előzetesénél (http://www.eurohandball.com/ech/men/2014/match/2/025/France+-+Lithuania) nem szerepel Karabatić neve.