2024. október 6., vasárnap

Farkas letette a névjegyét

LABDARÚGÁS
Farkas Dániel: Az, hogy az utóbbi négy fordulóban valamennyi mérkőzésünket megnyertük, egyértelműen az edzőváltás eredménye (fotó: Dejan Vuković)

Csapattársa sárga lapos eltiltása miatt került be a szabadkai Spartacus kezdőcsapatába a BSK elleni győztes meccsen Farkas Dániel: a felsőhegyi labdarúgó maximálisan kihasználta a lehetőséget, hiszen a szerbiai sportnapilapok szerint csapata egyik legjobbja volt, amit a legmagasabb, 7,5-es osztályzat is bizonyított.

Farkas már az előző idényben is a Spartacus játékosa volt, a Kék Galambokkal is készült, azonban a 2011/2012-es szezonban még a II. Liga északi csoportjában szereplő Zentát erősítette. Többször is bekerült a liga válogatottjába, s a szerbiai közvélemény igazán akkor figyelt fel rá, amikor a belgrádi Partizan elleni barátságos mérkőzésen ő szerezte meg a Tisza-parti sárga-kékek vezetőgólját.

A BSK elleni debütálás valóban nagyon jól sikerült. Bíztam benne, hogy minden rendben lesz, de hogy ennyire jól sülnek majd el a dolgok, arra nem számítottam. Türelmes voltam, vártam az alkalmat, hogy pályára léphessek és bizonyítsak. Ez végül a tizenegyedik fordulóban következett be, mivel Adamovićnak a begyűjtött öt sárga lapja miatt egy mérkőzést ki kellett hagynia – mondta a Magyar Szónak Farkas, aki hozzátette, hogy az utóbbi fordulókban jól ment a csapatnak, s ilyenkor a védelmen nem szokás változtatni, hacsak nem jön közbe sérülés vagy eltiltás.

Mivel tudtam, hogy Adamović nem léphet, az edzéseken figyeltem, hogy ki kerül majd a jobb védő posztjára. Többször is megesett, hogy rám esett a választása, de csak pár órával a szombati meccs előtt vált biztossá, hogy bemutatkozhatok a szerbiai Szuperligába. Nem tagadom, volt egy kis lámpalázam, több, mint a Partizan elleni találkozón, de csak a találkozó kezdetéig volt, utána már a meccsel foglalkoztam.

Nem titok, hogy amikor Prukner László, a Kaposvár edzőjeként Zentán járt együttesével, felfigyelt Farkas játékára. Már akkor szóba került, hogy Magyarországon folytatja pályafutását, azonban erre nem került sor.

Ez pár évvel ezelőtt volt, s akkor úgy gondoltam, még túl fiatal vagyok, hogy egy ilyen nagy váltás következzen be az életemben. Még nem éreztem elérkezettnek az időt, hogy egy nagyobb csapatba menjek, s kipróbáljam magam a magyar első osztályban. A Spartacusban jól érzem magam, tetszik a közeg, s habár még vannak gondjaim a szerb nyelvvel, azon dolgozok, hogy minél jobban elsajátítsam a nyelvet.

A Spartacus az első négy forduló után pont nélkül a táblázat utolsó helyén állt, s látva a csapat teljesítményét, sokan a legkomolyabb kiesőjelöltnek tartották. Utána azonban bekövetkezett az edzőváltás: szeptember 10-én Petar Kurčubić ült le az észak-bácskai csapat kispadjára, akinek a vezetésével hét forduló alatt 17 pontot gyűjtött az együttes, s feljött a hatodik helyre.

A BSK elleni győzelem volt az első olyan mérkőzésünk, amelyen vesztésre álltunk, s sikerült fordítanunk. Ez óriási önbizalmat adhat a csapatnak a következő fordulókban. Az, hogy az utóbbi négy fordulóban valamennyi mérkőzésünket megnyertük, egyértelműen az edzőváltás eredménye. A tréningek jó hangulatban zajlanak, a jelenlegi keretnek sokkal jobban megfelel Kurčubić, mint az előző tréner.

A Spartacus a 12. fordulóban a Donji Srem vendége lesz az újvidéki Karađorđe Stadionban. Mivel Adamović letöltötte büntetését, így visszatérhet a keretbe. Hogy Kurčubić edző neki szavaz bizalmat, vagy ismét Farkast szerepelteti a jobb oldali védő posztján, az csak szombaton derül majd ki. Ettől függetlenül a 19 éves Farkas a BSK elleni találkozón letette a névjegyét, s csak idő kérdése, hogy kiharcolja helyét a Spartacus kezdőcsapatában.