2024. október 6., vasárnap

Mancini két győzelem után BL-t nyerne!

LABDARÚGÁS
Sorozatban másodszor inthet búcsút a Manchester City a Bajnokok Ligájának a csoportküzdelmek után. Tavaly Roberto Mancini edző azzal mentegetőzött, hogy nagyon erős csoportba kerültek (Bayern, Villarreal, Napoli), s együttese első BL-idényében ez várható volt. A 2012/2013-as idényben sem kedvezett a számukra a sorsolás, hiszen rajtuk kívül a Real Madrid, a dortmundi Borussia és az Ajax szerepel a kvartettben. Az olasz edző szerint ha megnyerik a soron következő két meccsüket, és továbbjutnak, akkor a BL-serleg az ő vitrinjükbe kerül!

Az előző idényben 10 pont sem volt elég, hogy a Manchester City bejusson az egyenes kieséses szakaszba, vagyis a legjobb 16 közé. Akkor a müncheni Bayer 13, a Napoli pedig 11 pontot gyűjtött, a manchesteri együttes pedig az Európa-ligában folytathatta. Nagyon úgy tűnik, hogy az idén is hasonló lesz a forgatókönyv, hiszen négy forduló után a Borussia 8 ponttal vezeti a D csoportot, a 7 pontos Real Madrid előtt. Az Ajaxnak 4, a Man. Citynek pedig 2 pontja van, s az angol együttes a következő fordulóban a Real Madridot fogadja, december elején pedig Dortmundba látogat.

A szerdai találkozón az Ajax De Jong révén kétgólos előnyt szerzett, azonban Yaya Touré és Agüero egyenlítettek, ám hiába talált be ez utóbbi még egyszer a 88. percben, a dán Peter Rasmussen les miatt megsemmisítette a gólt. Ha a City 3:2-re nyer, sokkal előnyösebb helyzetből várta volna a folytatást, s ezzel magyarázható, hogy Mancini a mérkőzés után reklamált a bírónál:

– Mondtam neki, hogy „gratulálok, gól volt”. A játékvezető és a partjelzők nagyon gyenge teljesítményt nyújtottak. Nem én vagyok az első és az utolsó sem, aki a lefújás után elbeszélget a bírókkal. Három szabályos gólt lőttünk, azonban a gond azzal van, hogy két szöglet után kétszer is a hálónkban kötött ki a labda – nyilatkozta az edző, aki nemcsak a bírókkal, hanem az egyik operatőrrel is összevitatkozott. – Az operatőr odajött, hogy felvételt készítsen, utána pedig elkezdett követni a pályán. Megkértem, hogy hagyja abba, mivel nem rólam készít filmet.

A BL történelme során eddig csak két csapatnak, a Portónak és a moszkvai Lokomotivának sikerült az a bravúr, hogy – négy forduló alatt két pontot gyűjtve – bejutott a nyolcaddöntőbe.

– Ha megnyerjük a hátralevő két mérkőzésünket, és nyolc ponttal továbbjutunk, akkor megnyerjük a Bajnokok Ligáját.

Nagy kérdés, hogy a Manchester City tulajdonosai meddig tűrik azt, hogy az összevásárolt sztárjátékosokból álló csapat egymás követő két évben sem jut tovább a csoportból. Az utóbbi napokban több írás is megjelent, hogy Josep Guardiola, a Barcelona korábbi edzője kipihente magát, s nemsokára munkát vállal. Egyelőre még nem tudni, hogy hol, de könnyen megtörténhet, hogy Manchesterben, mivel Milánóban tegnap cáfolták, hogy az olasz bajnokságban a 11 forduló alatt 14 pontot gyűjtött Milan kispadján a jövőben Massimiliano Allegri helyett Guardiola ül majd...