2024. október 6., vasárnap

Nehéz meccs előtt a Chelsea

LABDARÚGÁS – BAJNOKOK LIGÁJA
Nagy bajba kerülhet a címvédő, ha ma Torinóban elszenvedi második vereségét is: a Chelsea olasz edzője, Di Matteo azon morfondírozik, hogy kihagyja Torrest, s csapata inkább a védekezésre koncentrál. Logikus, hiszen egy döntetlen szinte biztos, hogy nyolcaddöntőt érne a londoniaknak.

Az előző idényben a Chelsea – megelőzve a leverkuseni Bayert, a Valenciát és a belga Genket – csoportelsőként jutott a nyolcaddöntőbe: akkor négy forduló után a londoniaknak nyolc pontjuk volt, most hét ponttal holtversenyben állnak az élen. A 2011/2012-es idényben három győzelemmel, két döntetlennel és egy vereséggel zárták a csoportkört. Ebben a szezonban már van egy vereségük (Shatar, 1:2) és egy döntetlenjük (Juventus, 2:2). A brit csapatnak ma egy döntetlen is nagyon megfelelne, hiszen így megőriznék egypontos előnyüket a torinóiakkal szemben. Mivel az utolsó fordulóban saját közönségük előtt fogadják a Nordsjællandot, szinte kizárt, hogy egy mai döntetlen után a Chelsea ne jusson tovább.

Torinóban azonban egészen máshogy számolnak: ha ma nyernek, s a Sahtar is érvényesíti a papírformát, akkor az utolsó forduló előtt így néz ki a sorrend: 1.Sahtar 10, 2.Juventus 9, 3.Chelsea 7, 4.Nordsjælland 1 pont. Ebben az esetben az utolsó fordulóban a Sahtar és a Juventus Donyeckben egymás ellen döntenék el, hogy ki lesz a csoportelső. Az ukránoknak azonban a döntetlen elég a továbbjutáshoz, s ha így lesz, akkor a Chelsea és a Juventus is 10-10 ponttal fejezi be a csoportküzdelmet. A továbbjutásról az egymás elleni eredmény döntene. Ha ma is döntetlennel érne véget a találkozó, akkor az idegenben lőtt gólok száma döntene, ha pedig 2:2 lenne a végeredmény, akkor a csoportban a jobb gólkülönbséggel álló csapaté lenne a továbbjutást érő második hely.

Az olaszok főpróbája nem sikerült: a Juventus gól nélküli döntetlent játszott a Lazióval, igaz, a vendégek Marchetti kapusnak köszönhetik az egy pontot. Antonio Conte együttese az elmúlt 52 mérkőzésen mindössze egyszer szenvedett vereséget, de a mai találkozón – Marchetti helyett Petr Čechnek, a világ egyik legjobb kapusának – gól(oka)t kellene lőniük. A mai mérkőzés előtt a Daily Mail megszólaltatta Andrea Pirlót, a Juventus motorját, aki elárulta, nem sok kellett, hogy 2010-ben a Chelsea játékosa legyen:

Mivel nagyon jó kapcsolatban voltam Carlo Ancelottival, mikor ő a Chelsea edzője volt, szóba került, hogy én is Londonba költözök. Előrehaladott tárgyalásokat folytattam a klubbal, de végül a Milan nem járult hozzá az átigazoláshoz. Harmincévesen nyitott voltam új tapasztalatok szerzésére, de sajnos nem jött össze. Azonban mindig nyitott vagyok az új kihívásokra, sose tudni, mit hoz az élet. A Juventusszal a szerződésem még két évig érvényes, utána meglátjuk, mi lesz – mondta Pirlo, aki az Európa-bajnokságon is meghatározó játékosa volt a döntőig jutó Olaszországnak. És ha már az Eb-döntő is szóba került: a kijevi fináléban Gianluigi Buffon négy gólt kapott. A gólszerzők között két Chelsea-játékos neve is szerepelt: Fernando Torres és Juan Mata

Könnyen megtörténhet, hogy a Chelsea az említett Torres nélkül kezdi majd a mérkőzést: a spanyol csatárt a WBA elleni vesztes találkozó 62. percében cserélték le. Nem csoda, hiszen az elmúlt hat hétben mindössze egyszer volt eredményes. Helyére a hétvégén Daniel Sturridge állt be, akivel veszélyesebb lett a Chelsea, s Oscar és Juan Matajátéka is feljavult.

Az összesített statisztika a Juventus mellett szól, ugyanis az olasz csapat 20-szor játszott saját közönsége előtt angol együttes ellen, s 12-szer nyert. Ami fejfájást okozhat a torinóiaknak, hogy az elmúlt hat összecsapásból csak egyszer hagyták el győztesként a pályát.