2024. október 6., vasárnap

Nehéz helyzetben a Videoton

LABDARÚGÁS - EURÓPA-LIGA
Filipe Oliveira (balról) és Alvaro Brachi (jobbról) próbálják megállítani Steven-Joseph Monrose-t (középen) – kevés sikerrel (fotó: MTI)



Azzal, hogy az Európa-liga ötödik fordulójában saját közönsége előtt 1:0-ra kikapott a belga Genktől, a továbbjutást illetően a székesfehérvári Videoton nagyon nehéz helyzetbe került. Mivel a G csoport másik mérkőzésén a Basel simán legyőzte a Sportingot, az utolsó forduló előtt a Genk már biztos továbbjutó, míg a másik, továbbjutást érő helyért a Videoton és a Basel harcol.

A magyar együttesnek győznie kell a Sporting otthonában, de ez is kevés lesz, ha a Genk–Basel mérkőzésen a vendégek pontot szereznek. Ebben az esetben a Videoton és a Basel is 9-9 ponttal zárná a csoportkört, de az egymás elleni mérkőzéseken a Basel a sikeresebb (1:0, 1:2), mivel idegenben is eredményes volt. A székesfehérvári találkozó egyetlen gólját Vosses fejelte a 19. percben, amikor a vendégek második szöglete után Božović rosszul jött ki kapujából.

A H csoportban szereplő Partizan minden bizonnyal megszerzi a harmadik helyet, miután csütörtökön este a Nefcsi otthonában 1:1-es döntetlent játszott. Az azeri együttes már a 10. percben vezetést szerzett Flavinho góljával, amire Mitrović – aki a Partizan legfiatalabb gólszerzője lett az európai kupaporondon – a 67. minutumban válaszolt. A fiatal gólszerző számára azonban korábban véget ért a találkozó, mivel szóváltásba keveredett a játékvezetővel, aki kiállította. A két csapat belgrádi összecsapása gól nélküli döntetlennel ért véget, s ha beigazolódik a papírforma – hogy az utolsó fordulóban saját közönsége előtt nem szerez pontot a Rubin, a Nefcsi pedig Milánóban az Inter ellen –, akkor a fekete-fehérek nem lesznek csoportutolsók. A tegnapi fordulóban a Rubin kiütéses, 3:0-s győzelmet aratott az olasz bajnokságban a második helyen álló Inter felett, s bebiztosította, hogy csoportelsőként jut a 32 közé.

Európa-liga, G csoport: Videoton–Genk 0:1 (Vossen 19.), Basel–Sporting 3:0. A sorrend: Genk 11, Basel 8, Videoton 6, Sporting 2 pont.

H csoport: Rubin Kazany–Inter 3:0, Nefcsi–Partizan 1:1 (Flavinho 10., ill. Mitrović 67.). A sorrend: Rubin 13, Inter 10, Nefcsi és Partizan 2.