2024. október 6., vasárnap
ÉV SPORTOLÓJA – ZENTA

Ötmillió dinárral nőtt a sportra szánt összeg

A 2012-es év legjobb sportolói: Györe László és Makszuti Anetta

Kezdjük a végén: a jövő évi zentai költségvetésnek 3,5 százalékát fordítják sportra, s ennek köszönhetően azon a hat klubon kívül (asztalitenisz, atlétika, birkózás, labdarúgás, úszás, vízilabda), amelynek már van fizetett edzője, még három egyesület (kajak-kenu, kézilabda, sakk) alkalmazhat majd trénert a város „terhére”. A sport 2012-es húszmilliós költségvetése mintegy ötmillióval növekszik, ami húszszázalékos emelést jelent, s mivel a klubok évekkel korábban felhalmozott tartozásait (amelyekért nem az egyesületek, hanem a község volt a felelős) a szeptemberi költségvetés átütemezése után sikerült kifizetni, így valamennyi klub tiszta lappal vághat neki a pár nap múlva kezdődő új évnek.

Ezek voltak a legfontosabb számadatok azon a sajtótájékoztatón, amelyen Ceglédi Rudolf polgármester, Borbély Ferenc alpolgármester, Danilo Popov, a helyi sportszövetség elnöke, Szegedinszki Igor, a sportszövetség titkára és Kosiczky András, az ifjúsági és sportügyekkel megbízott városi tanácsos vett részt, s amelyen a felsoroltakon kívül még az is elhangzott, hogy a község a jövőben nagyobb hangsúlyt fektet majd az iskolai, a falusi sportra és a Sport Mindenkinek civil szervezet népszerűsítésére és programjaira.

A sporton keresztül két dolgot szeretnénk elérni: az egyik, hogy megpróbáljuk a fiatalokat egy egészségesebb élet felé irányítani, a másik pedig, hogy rábírjuk őket arra, hogy az idő múlásával se hagyják el Zentát, mivel, ha megteremtjük a feltételeket a sportolásukhoz, akkor könnyebb lesz őket itt tartani. A cél, hogy a sportolóink példaképei legyenek az utánuk felnövő generációnak – mondta Ceglédi, míg Borbély, aki a városvezetésben és a sportszövetségben is vezető pozíciót tölt be, hozzátette, hogy a sporthoz való hozzáállásban minőségi javulás következik majd be mind az önkormányzat, mind a sportszövetség és a klubok részéről, s fő célként a tömegességet jelölte meg.

Mivel a végével, vagyis a csütörtök este a zentai Művelődési Házban megrendezett évsportolója-választás utáni sajtótájékoztatóval kezdtük, folytassuk az elejével, azzal, ami az apropója volt annak, hogy a város- és sportvezetők a média munkatársainak nyilatkoztak. Mert az a másfél óra csütörtök este a helyi sportolók és sportklubok eredményeiről szólt. A Flamenco tánccsoport bemutatója után a jelenlevők megismerhették a héttagú zsűri (Zsíros-Jankelić Anikó, Antal Zoltán, Balla Kolos, Borbély Ferenc, Fehér Csaba, Szegedinszki Igor, Tőke János) döntését, vagyis, hogy kik a különböző kategóriák dobogósai. A pályázati űrlapot 16 klub töltötte ki, s összesen 51 versenyzőt neveztek be az Év Sportolója díjra a községi sportegyesületek. Nagy meglepetés nem történt, hiszen a fiú-férfiak kategóriában a birkózók, a szebbik nem esetében pedig az asztaliteniszezők gyűjtötték be a legtöbb helyezést, s az élcsoporthoz tartoztak a vízilabdázók, a kajakozók, valamint az atléták is. A díjak átadása után Danilo Popov röviden méltatta a község egy-egy férfi és női, élsportolói pénzdíjban részesülő versenyzőjét: a nőknél Makszuti Anetta asztaliteniszező, a férfiaknál pedig Györe László teniszező lett a legjobb. A rendezvény után a sportolók és a sportvezetők a helyi sportszövetségben étel és ital mellett kötetlen beszélgetésen vettek részt.

Végszóként talán annyit, hogy míg korábban 4-5 oldalnyi eredménylista érkezett be, ezúttal csak két oldal és egy negyed oldal jött össze az éves sportsikerekből, vagyis csökkent az országos és a tartományi bajnoki címek száma. A nagyobb költségvetés talán majd hozzájárul a jobb eredményekhez is, s ahogy Kosiczky fogalmazott, a sportstratégia egy hasznos dokumentum, de azon lehet változtatni, szabályzatokkal jobbá tenni. A legfontosabb azonban a párbeszéd a községi vezetők és a sportolók, valamint a sportklubokban dolgozók között. Mivel Zentának több elismert sportolója és sportmunkása van (Szemerédi, Balla, Szabó Palóc, Mellik, Kubát, Mijatov, Törtei, Özvegy stb.), az ő véleményüket, meglátásaikat, ötleteiket egy vagy több kerekasztal-beszélgetés során hasznos lenne kikérni, mivel a cél közös: a sport segítségével tovább öregbíteni Zenta város hírnevét.

A legjobbak

Serdülők, lányok: 1. Ivana Vejnović (asztalitenisz), 2. Fenyvesi Abigél (kajak-kenu), 3. Ágoston Tamara (asztalitenisz). Fiúk: 1. Nagy Dániel (birkózás), 2. Fekete Erik (birkózás), 3. Katona Ádám (birkózás, Hercules – Felsőhegy)

Ifi lányok: 1. Makszuti Anetta (asztalitenisz), 2. Cakó Sarolta (kajak-kenu), 3. Pataki Zsóka (vízilabda). Fiúk: 1. Györe László (tenisz), 2. Nagy Tamás (birkózás), 3. Sarnyai Viktor (atlétika)

Nők: 1. Gyurcsik Aliz (asztalitenisz), 2. Kincses Krisztina (vízilabda), 3. Rudics Boglárka (vízilabda). Férfiak: 1. Nemes Máté (birkózás), 2. Nemes Viktor (birkózás), 3. Eperjesi László (atlétika)

Nem olimpiai sportágak, lányok: 1. Kéri Valentina (savate), 2. Anja Vašalić (savate), 3. Jelena Milosavljević (savate). Fiúk: 1. Ágoston Áron (sakk), 2. Kecskeméti Árpád (sakk), 3. Homolya Ákos (body building)

A díjazottak 6000, 5000 és 4000 dináros vásárlási utalványt kaptak.

A legjobb edző: Palágyi Miklós (tenisz). Nem olimpiai csapatok: 1. Férfi tekézők (Európa-kupa negyedik hely). Olimpiai csapatok: 1. Női asztaliteniszezők (országos felnőtt csapatbajnoki cím), 2. 4×400-as férfiváltó (atlétika, országos bajnoki cím), 3. Ifjúsági leány kajak négyes (országos bajnoki cím). Csapatsportok: 1. Vízilabdaklub (felnőtt országos bajnoki ezüstérem), 2. Labdarúgóklub (II. liga északi csoport, 5. hely), 3. Röplabdaklub (II. Vajdasági Liga, 3. hely).

A legjobb külföldi klubban játszó zentai sportoló: Surányi László (vízilabda, szuperkupa-győzelem)

A 2012-es év legjobb sportolói: Györe László és Makszuti Anetta (fejenként 170 000 dinár jutalomban részesültek)