2024. július 16., kedd
UKRÁN VÁLSÁG

Szentpétervár helyett Párizs

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága pénteki rendkívül ülésén úgy döntött, hogy Szentpétervár helyett Párizsban rendezik a Bajnokok Ligája idei döntőjét. Az orosz város május 28-án lett volna a finálé házigazdája, az UEFA azonban megfosztotta a rendezési jogtól az Ukrajna ellen indított orosz katonai támadás miatt. Az UEFA hivatalos közleményében köszönetet mondott Emmanuel Macron francia köztársasági elnöknek a személyes támogatásáért és elkötelezettségéért. Párizs legutóbb 2006-ban adott otthont BL-döntőnek.

A szervezet végrehajtó bizottsága arról is döntött, hogy az orosz és ukrán válogatottnak, illetve a kluboknak további intézkedésig semleges helyszínen kell lejátszaniuk hazai mérkőzéseiket. Az UEFA közölte, minden segítséget megad a kimenekítéshez az Ukrajnában élő labdarúgók és családjaik számára. Egyúttal jelezte, hogy szükség esetén rendkívüli ülést hív össze.

Klicskóék készek fegyvert ragadni

Kész fegyvert ragadni Ukrajnáért az Oroszország ellen vívott „véres háborúban” Vitalij Klicsko a testvére, Volodimir oldalán, aki korábban szintén ukrán nehézsúlyú profi ökölvívó volt, s február elején jelentkezett a tartalékos hadseregbe. Vitalij Klicsko – aki 2014 óta Kijev polgármestere – az ITV brit kereskedelmi televízió Jó reggelt, Nagy-Britannia! című pénteki műsorában így nyilatkozott: „Nincs más választásom, ezt kell tennem. Harcolni fogok” – majd kihangsúlyozta, az ukrán főváros veszélyben van, és a legfontosabb most a rendőrséggel és hadsereggel együttműködni a kritikus infrastruktúra, a lakossági áram-, gáz- és vízszolgáltatás biztosítása érdekében. Hozzátette, hogy a civilek készek katonákként megvédeni Kijevet. Ukrajnából százezren kényszerültek elmenekülni a harci cselekmények elől, és többtucatnyian vesztették életüket az összecsapásokban.

Vettel nem akar rajtolni az Orosz Nagydíjon

A négyszeres Formula–1-es világbajnok Sebastian Vettel kijelentette, nem akar rajthoz állni az idei Orosz Nagydíjon: „Az a véleményem, hogy az idei oroszországi versenyre nem kellene elmennem, és nem is fogok. Sajnálom az ártatlanokat, akik életüket vesztik értelmetlen okokból és egy nagyon furcsa, őrült országvezetés miatt.” A 34 éves német versenyző vezeti a pilóták érdekvédelmi szervezetét a F1-ben, de azt nyilatkozta, egyelőre nem beszéltek versenyzőtársaival a kialakult helyzetről. Az egyéni világbajnoki címvédő Max Verstappen egyetértett Vettellel, de finomabban fogalmazott az oroszországi rajthoz állásáról. „Természetesen ha egy ország háborúban áll, nem korrekt, ha odamegyünk versenyezni. De itt nem csak arról van szó, hogy én mit gondolok, az egész F1-es mezőnynek kell közösen határoznia arról, hogy mi lesz a következő lépés” – mondta a 24 éves holland pilóta. A kétszeres vb-győztes spanyol Fernando Alonso úgy vélte, mindenkinek joga van meghoznia a saját döntését, de végeredményben az F1 irányítói úgy határoznak majd, ami a legjobb a sportágnak.

A világbajnoki sorozat vezetősége közleményben jelezte, hogy figyelemmel kíséri a gyorsan egymás után következő eseményeket, arról viszont nem írt, hogy a Szocsi Nagydíj törlése napirenden lenne. (MTI/dpa/Reuters/AP)

A NOB is elítélte

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elítélte az olimpiai béke, az általánosan elfogadott fegyverszünet megsértését. A szervezet közölte: aggódik az ukrán olimpiai közösség biztonságáért, ezért munkacsoportot hozott létre, amelynek feladata a kialakult helyzet elemzése, szükség esetén segítségnyújtás az ukrán sportolók, sportvezetők számára. Az olimpiai béke január 28-án kezdődött, hét nappal a pekingi téli játékok megnyitója előtt, és elméletileg március 20-án, a téli paralimpia után egy héttel ér véget.