2024. július 17., szerda
KERÉKPÁROZÁS

A sártenger az olaszé

Két és fél évet kellett várni az előző óta, és közel két évtizedet az előző olyan óta, amikor esett az eső: ilyen várakozás után rendezték meg tegnap Franciaország északi részén a legendás Párizs–Roubaix klasszikust. Már az első kilométereken érezni lehetett, hogy emlékezetes kihívás vár a mezőnyre, amelynek 55 kilométeren elterülő 30 macskaköves szektort kellett teljesíteni a hűvös, esős körülmények között. A főcsoporttól hosszas huzavona után harmincfős boly távolodott el, ami meghatározta a versenyt. Ötvennel a vége előtt Gianni Moscon maradt elöl egyedül, de az olasz balszerencsés bukása és kerékpárcseréje után elvesztette esélyeit, utolérte, majd elhagyta őt a holland Mathieu van der Poel, az olasz Sonny Colbrelli és a belga Florian Vermeersch triója. A hármas együtt érkezett meg a roubaix-i velodromba, ahol szoros hajrában az Európa-bajnok Colbrelli érte el élete legnagyobb sikerét – úgy, hogy dobogós társaihoz hasonlóan először indult az Észak Poklán. A magyar Peák Barnabás és a szerb Dušan Rajović nem fejezte be a viadalt.

Nem akármilyen teljesítményt hozott a viadal első női kiadása sem. A brit Elizabeth Deignan ugyanis a 116 kilométeres táv mintegy egynegyede után, 83 kilométerrel a cél előtt egyedül támadott, és elég ereje volt, hogy végigvigye a vállalását.

A hétvégén véget ért még a Horvát Körverseny Stephen Williams sikerével, a Szicíliai Kört Vincenzo Nibali nyerte. Szombaton rendezték az egyik legfontosabb őszi olaszországi egynapost, a Giro dell’Emiliát, amelyen Primož Roglič volt a legerősebb.

Végeredmény, Párizs–Roubaix (Compiègne–Roubaix, 257,7 km): Sonny Colbrelli 6:01:57 óra, Florian Vermeersch, Mathei van der Poel a. i., Gianni Moscon +44 mp, Yves Lampaert +1:16 perc stb. Női Párizs–Roubaix (Denain–Roubaix, 116,4 km): Elizabeth Deignan 2:56:07 óra, Marianne Vos +1:17, Elisa Longo Borghini +1:47, Lisa Brennauer +1:51, Marta Bastianelli +2:10 perc stb. Giro dell’Emilia (Casalecchio di Reno–San Luca, 195,3 km): Primož Roglič 4:54:26 óra, João Almeida +3, Michael Woods +5, Adam Yates +10, Remco Evenepoel +28 mp stb.