2024. július 17., szerda
KERÉKPÁROZÁS

Csömörről a Maglia Rosába

Valter Attila az első magyar, aki megkülönböztető trikót viselt egy háromhetesen

Annak, aki csak az utóbbi napokban kezdte követni a nemzetközi és a magyar kerékpározás világát, talán meglepetés lehetett az elmúlt hét második felének krónikája a Giro d’Italián, tudniillik az, hogy Valter Attila három napon át viselte a Maglia Rosát, az olaszországi Grand Tour összetett éllovasának járó rózsaszín trikót. Félreértés ne essék: Evenepoelok és Bernalok mezőnyében bravúr, magyar sporttörténelmi teljesítmény volt ez a három nap, az, hogy hat szakasz, illetve többek között egy kemény hegyi befutó után Valter állt a legjobban a világ egyik legrangosabb viadalának összetettjében. Nem szabad ugyanakkor megfeledkezni arról, milyen utat járt be a 22 éves (június 12-én szülinapos) versenyzőnk, arról a lépésről lépésre történő építkezésről, amely a trikóig vezetett – mert példát adhat sokaknak.

Attila a hegyikerékpározás világából érkezett az országútra, első klubja a csömöri volt, hiszen ő maga is a Budapest melletti Csömörről származik. Édesapja, Tibor egész pályafutásában kulcsfontosságú szerepet játszik, egykori versenyzőként kicsi korától edzője volt fiának, aki még most, másodéves WorldTour-menőként is szoros szakmai kapcsolatot tart fent vele. Valter első, nemzetközileg is jegyzett országúti csapata az akkor alakult Pannon Cycling Team volt 2018-ban, amely rajta kívül másoknak is dobbantóként szolgált. Attila egy évvel később már a CCC WorldTour-csapat nevelősorában tekert, hogy 2020-ban a sor elitjében találja magát.

A CCC mezében jött el az első fajsúlyos nemzetközi siker is – több biztató győzelem vagy dobogós eredmény után. A tavaly augusztus végére halasztott Tour de Hongrie-n ugyanis Valter diadalmaskodott az összetettben, főleg egy emlékezetes támadásnak köszönhetően Kékestetőn, amely terepet úgy ismeri, mint a tenyerét. A diadallal végleg felhívta magára a figyelmet: több rangos profi csapat megkeresése után Attila és édesapja úgy döntött, a francia Groupama–FDJ mellett teszik le voksukat. A francia sor a hátproblémáival küzdő Thibaut Pinot nélkül vágott neki a Girónak, ahol opportunista versenyzésre készültek, ám a magyarjuk már egy hét után széppé varázsolta a teljes három hetüket – és ki tudja, mire számíthatunk még a hátralévő 11 szakaszon…