2024. július 17., szerda
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE FRANCE

Újabb bukáskálvária

A kaotikus, tömeges esésekkel zaklatott nyitóhétvége után úgy tűnt, hogy egy lényegesen nyugodtabb etap várt a Tour mezőnyére tegnap Franciaország északnyugati kiszögellésén, Bretagne-ban. Ezúttal nem kellett sokat várni a szökés kialakulására, a bolyban pedig öten – Schelling, Wallays, Schär, Barthe, Chevalier – voltak ott, közülük Schelling a hegyi trikóért folytatott különversenyben élen állónak járó pöttyös trikót viselte, és további pontokért vágott neki a szökésnek.

Mint kiderült, mégsem volt kellemetlen esemény nélküli a nap, sőt. Már az elején ismét történt egy kisebb bukás, amiben többek között a viadal 2018-as győztese, Geraint Thomas is benne volt, ám a walesi folytatni tudta, bár a vállát jól megrándította. Tízzel a vége előtt majdnem újabb áldozatot követelt a nap, a tavalyi második Primož Roglič esett, de a szlovén szerencsére folytatni tudta, négy kilométernél pedig egy hatalmas tempójú kanyarnál csúsztak ki többen.

A szökésnek esélye sem volt a hazaérésre, bár a jól kicentizett üldözés miatt csak öt kilométerrel a cél előtt darálta be a mezőny a dezertőröket. Ám a hajrá sem volt eseménytelen – rossz értelemben, hiszen már bőven hatvanas tempónál két nagyágyú, Caleb Ewan és Peter Sagan került földre, teljesen egymásba gabalyodva, előbbi a kulcscsontját is eltörte. Az ilyen módon megbolygatott sprintben Tim Merlier kapta a legjobb felvezetést, és megnyerte a szakaszt felvezetőembere, Jasper Philipsen előtt. Mathieu van der Poel megőrizte a sárga trikót.

Végeredmény, 3. szakasz (Lorient–Pontivy, 182,9 km): Tim Merlier 4:01:28 óra, Jasper Philipsen, Nacer Bouhanni, Davide Ballerini, Sonny Colbrelli a. i. stb. Az összetett állása: Mathieu van der Poel 12:58:53 óra, Julian Alaphilippe +8, Richard Carapaz +31 mp, Wout van Aert a. i., Wilco Kelderman +38 mp stb.